marți, 4 septembrie 2012

Numai cu fiica mea-Betty Mahmoody

Autor: Betty Mahmoody
Titlu: Numai cu fiica mea
An aparitie: 1993
 

                               Cartea este despre  Sayeed Mahmoody medic și Betty mama a trei copii. Moody este al doilea soț al lui Betty  si este iranian. În luna august 1984, cei doi merg  impreuna  cu  fiica lor  Mahtob in  Iran pentru o vacanță de două săptămâni. Betty este reticenta la început, dar este asigurata de către soțul ei că va fi doar pentru două săptămâni. Odată ajunsi în Iran, Moody  o  informează  pe Betty că nu se vor mai  întoarce în Statele Unite.
                         Betty merge  la Ambasada SUA pentru ajutor ,unde  afla   ca poate  părăsi țara, dar fara  fiica ei, deoarece în Iran, tatăl are custodia legală. Refuză să plece fără Mahtob  și se întoarce la casa pe care trebuie să o  împartă acum cu rudele  sotului . Prinsa în capcană și nefericită este maltratata atât de  soțul ei  cat și de  familia  lui .Este urmărita tot timpul  și există puține oportunități să intre în contact cu cineva din afara casei. Chinul  durează  doi ani.Cu ajutorul  unui om de afaceri iranian reușește în cele din urmă sa fuga   în SUA  cu fiica ei  sub un nume fals pentru o viață nouă!
Structura generală a cărții oferă o perspectivă detaliată a  vieții de zi cu zi a femeilor iraniene. Cartea umple cititorul de tristețe și furie. Asprimea cu care sunt tratate  femeile din țările musulmane și privarea lor de libertate radicală este ilustrată în mod semnificativ  de un poem pakistanez scris de  Kishwar Naheed.
Dacă vrei să vorbești,
pedeapsa este moartea.
Dacă vrei să  fii crezuta,
taci  , inchide  toate u
șile
și arunca cheia.
Dacă vrei să plângi,
scufundă-te  în râu.

        Autorul isi invata  cititorii să creadă  ca nu exista cuvantul   imposibil. Daca  există o voință  atunci există si  o cale. Aspectele discutate în roman sunt foarte relevante și astăzi, în special în țările din lumea a treia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu