marți, 8 octombrie 2019

Furiile inimii - John Boyne


An apariție: 2019
Autor: John Boyne
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Biblioteca Rao
Editie: Cartonata
Editura: RAO
Nr. pagini: 672 Ei bine ... aceasta este prima mea întâlnire cu autorul John Boyne. Da, știu, mulți dintre voi probabil vă întrebați cum de nu am citit „Băiatul cu pijamale în dungi” - ei bine, am văzut filmul  și nu am obiceiul să citesc cărți a căror poveste o cunosc deja.
Romanul „Furiile inimii” mi-a atras atenția cu locația acțiunii - Irlanda. Acțiunea se desfășoară pe parcursul anilor 1945-2015.  La începutul poveștii, într-o scenă brutală, Catherine, gravidă cu Cyril la vârsta de 16 ani, ca urmare a unei relații interzise, este denunțată în fața întregii comunități a satului de către preot în mijlocul Liturghiei duminicale.  Expulzată din oraș cu acordul deplin al părinților - fără bani și prieteni, decide să plece la Dublin, unde întâlnește un tânăr care o ajută să înceapă o viață nouă în Capitală. Băiatul care o ajută are un iubit, iar soarta lor va anticipa ceea ce vom afla lecturând romanul - în anul 1945, a fi homosexual în Irlanda era un dezastru; violența care izbucnește asupra cuplului de îndrăgostiți, cu acordul statului și al societății marchează teribilul punct de plecare în viața lui Cyril, care se naște exact în mijlocul unei tragedii. Catherine își dă copilul spre adopție.  Este înfiat de Roger și Maude Avery, un cuplu bogat și influent care, fără să știe de ce, decid să aibă un copil. Aceștia oferă un acoperiș lui Cyril, mâncare, educație și confort și nimic mai mult. Îi reamintesc constant că el este doar un chiriaș care trăiește provizoriu cu ei până la vârsta majoratului. Acest lucru poate părea extrem de crud, dar părinții săi adoptivi sunt atât de autentici și onești, întotdeauna tratându-l politicos și civilizat, încât întreaga situație devine amuzantă și sfârșim acceptând excentricitatea acestei familii ciudate.
Cartea continuă să povestească viața lui Cyril, întotdeauna în episoade distanțate la fiecare șapte ani, din 1945 până în 2015. Cei 70 de ani ne oferă o panoramă epică asupra cărții, a cărei poveste împletește intim viața personajului principal, cu schimbările prin care trece. Cyril va trebui să se descurce cu faptul că este un homosexual într-o societate opresivă și plină de prejudecăți. Dezvoltă sentimente pentru cel mai bun prieten din copilărie, dar în societatea irlandeză ultra-conservatoare, homosexualitatea este interzisă, el trebuie să-și ascundă sentimentele și, prin urmare, este persecutat. Ascunderea sexualității și faptul că trăiește o viață falsă aproape îl va distruge. Și această descoperire, urmată de încercarea de a se cunoaște și de a trăi o viață fericită, va defini călătoria lui Cyril în întreaga carte. Vom fi martorii lacrimilor, unor alegeri dificile și a eșecurilor unui personaj dezvoltat cu realism și profunzime. 
 După multe experiențe negative, pleacă în sfârșit din Irlanda la Amsterdam,unde experimentează acceptarea. De acolo pleacă la New York și ani mai târziu înapoi în Irlanda - mereu în căutarea fericirii.

"Nu știam aproape nimic despre homosexualitate, cu excepția faptului că a ține seama de astfel de îndemnuri era un act criminal în Irlanda, care putea duce la o condamnare la închisoare, cu excepția cazului în care, desigur, erai preot, caz în care era un avantaj al slujbei."

John Boyne a preluat un subiect cu adevărat controversat - viața homosexualilor într-o țară în care preoții aveau mai multă putere și autoritate decât șeful statului. Citind acest roman, puteți vedea cât de multe prejudecăți erau în  Irlanda - ca în multe alte țări din acea vreme. Ceea ce am găsit aici a stârnit în mine o mulțime de emoții negative, pe care autorul le aștepta cu siguranță, dar le-a echilibrat cu o mare doză de umor. Cu toate acestea, elementul homosexualității în sine a fost un pic descurajant aici - mai ales în anii adolescenței  lui Cyril, aceasta este o imagine a mediului homosexual văzut de mulți homofobi - unde contează doar eliberarea instinctelor sexuale.
Stilul simplu, empatic și ritmul rapid fac ca această carte să fie ușor de citit. Un roman relaxat și energic,în care dialogurile sunt autentice. Personajele prind viață și am avut impresia că le cunosc de multă vreme. Toate personajele sunt foarte interesante. Maude, în special, este foarte amuzantă, păcat că iese din poveste prea curând. Catherine este un alt personaj feminin care aduce un tribut extraordinar forței și abilității femeilor, o adevărată eroină.
La început, mi-a fost greu să empatizez  cu personajul principal, din cauza moralității conservatoare a Irlandei catolice, precum și a  faptului că evenimentele  din viața lui Cyril sunt prezentate din șapte în șapte ani. Una dintre puținele slăbiciuni ale cărții provine din câteva alegeri pe care autorul le face, încercând să creeze mai multă dramă decât ar fi necesar. Chiar și fără aceste situații, ar fi fost posibil să înțelegem cum intoleranța și prejudecățile, conduse de o instituție, cum a fost biserica din Irlanda, sunt capabile să distrugă viața oamenilor nevinovați, judecați prin acte și comportamente care îi privesc doar la ei înșiși. Cu toate acestea, cartea urmărește pe un ton plin de umor și senin provocările pe care Cyril și comunitatea gay le-au îndurat de-a lungul timpului, precum șocul imens al epidemiei provocat de SIDA. Astfel, speranța și bucuria marchează sfârșitul romanului, cu aprobarea referendumului privind căsătoria persoanelor gay din Irlanda.
Concluzia: „Furiile inimii” – o poveste emoționantă despre căutarea identității,dar și despre modernizarea Irlandei  și a societății sale conservatoare. O pledoarie pentru libertate, acceptare și toleranța minorităților, fie ea sexuală, etnică sau religioasă. 
Romanul a apărut la editura Rao și îl găsiți aici

2 comentarii: