sâmbătă, 26 octombrie 2019

Cari Mora - Thomas Harris
An apariție: 2019
Autor: Thomas Harris
Categoria: Literatura Universala
Categoria: Cărți thriller
Editura: RAO
Nr. pagini: 288


De câteva săptămâni, toți fanii lui Hannibal Lecter se agită nervos așteptând cea mai recentă carte a lui Thomas Harris. După 13 ani de tăcere, imaginația fanilor a ajuns la cote maxime. Și deși nu l-am pus niciodată pe legendarul autor pe un piedestal (da, îl respect că a creat un antagonist atât de coerent și carismatic), mi-am dorit foarte mult să citesc noul roman Cari Mora. Eram curioasă ce ne-a pregătit autorul și așteptam cu nerăbdare să cunosc un alt personaj încântător.
Eroina din titlu este o refugiată din Columbia, a cărui viață a fost foarte grea. În prezent se află în Statele Unite ale Americii, dar șederea ei depinde de hotărârea oficialilor de la imigrări. Ce se va întâmpla dacă îi retrag permisul de ședere? Între timp, Cari își câștigă viața având tot felul de slujbe. Printre altele, ea are grijă de impresionanta reședință din Miami, deținută cândva de Pablo Escobar. În acest fel, ea ajunge să fie prinsă în rivalitatea a două grupări criminale periculoase, ca să nu mai vorbim de faptul că trezește interesul unui tip extrem de repulsiv pe nume Hans-Peter. Din nou, trebuie să lupte pentru propria viață, pentru supraviețuire, mobilizându-și toate trucurile din propriul arsenal.
Sună bine? Desigur. Și totuși rezultatul final lasă atât de mult de dorit.
În opinia mea, Thomas Harris a decis să pună prea multe idei în această carte și le-a combinat prea repede. Avem, așadar, firul reședinței lui Pablo Escobar, care este axa ce leagă personajele. Avem pe Hans-Peter Schneider, care, după toate descrierile, urma să fie principalul antagonist. Primele fragmente cu persoana sa au fost brutale și dezgustătoare, ca dintr-un film de groază, din păcate efectul a dispărut rapid și eroul și-a pierdut atracția. Următorul personaj este Cari Mora, care are o poveste personală foarte interesantă, dar care practic nu are niciun sens pentru poveste. În primul rând, personajul Cari Mora singur nu îndeplinește ceea ce promite. Ea ar trebui să fie o protagonistă intrigantă, cu o personalitate puternică, cu demoni care fierb mocnit.Și totuși ea este plată, lipsită de carismă și ciudat de apatică.
Mi-am dorit cu disperare ca romanul Cari Mora să fie mai bun, să-l aplaud pe Harris și să-i dau o notă cu adevărat bună, bine meritată. Totuși lectura celei mai recente cărți scrisă de Thomas Harris a fost frustrantă. Se citește fluent, pentru că este destul de bine scrisă și scurtă, dar cu fiecare capitol ulterior mă întrebam ce se întâmplă cu adevărat aici. Și, din păcate, nu am primit soluții satisfăcătoare. Fiecare dintre personaje este dintr-o zonă diferită și, deși are o poveste personală potențial interesantă, este marginalizat acest aspect, ceea ce înseamnă, de asemenea, un profil psihologic slab creionat al personajului. Obținem scene aleatorii din trecut, care nu sunt dezvoltate și discutate și nici nu au nici o continuare în prezent.
Și deși nu am avut așteptări uriașe de la această carte, sunt dezamăgită, pentru că romanul Cari Mora nu numai că nu este excepțională - în opinia mea, este pur și simplu slabă. Nu există o idee puternică care să îmbine personaje și firele narative, sau personaje  bine schițate. În ceea ce privește thrillerele și poveștile polițiste pe care am avut ocazia să le citesc în ultimele luni, aceasta a fost de departe cea mai rea, și dacă o compari cu cărțile anterioare ale autorului... Ei bine, pur și simplu este mai bine să nu o faci. O carte de citit și de uitat, deși prima nu este obligatorie, iar cea de-a doua va veni la o săptămână sau două după lectură.
Romanul a apărut la editura Rao și îl găsiți aici

4 comentarii:

 1. Apreciez recenzia sinceră. Mulțumesc de feedback. O zi frumoasă și lecturi (mai) pe gustul tău!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Thrilerul e unul din genurile mele preferate. Din pacate aceasta carte a fost ceva, dar in nici un caz thriler.

   Ștergere
 2. O recenzie foarte buna. Multumesc pentru postare :)

  RăspundețiȘtergere