vineri, 19 aprilie 2019

Băiatul pierdut - M.J. Arlidge
An aparitie: 2019
Autor: M.J. Arlidge
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 368


Ați întâlnit cărți la care ați pierdut noțiunea timpului în timpul lecturii? Ei bine, pentru mine, „Băiatul pierdut” este o astfel de carte. După foc, pompieri, o nouă anchetă a lui MJ Arlidge. 
            În adâncurile unui club de noapte, un joc BTSM se transformă într-un coșmar. Un bărbat este ucis. Helen Grace, trimisă la locul crimei, se luptă să-și stăpânească teroarea când descoperă victima: trupul legat este cel al lui Jake, dominatorul său. Helen alege să-și ascundă relația cu cel decedat și îl urmărește pe ucigaș. Dar când acesta din urmă atacă din nou una dintre cunoștințele sale, totul se schimbă. Nu cumva Helen este ținta reală a criminalului? Detectivul din Southampton înțelege că are de făcut o alegere groaznică: să-și mărturisească secretele, cu riscul să îi fie afectată cariera sau să prindă criminalul cât mai curând repede. 
Viața personală a inspectorului nostru este din nou interconectată cu crimele și fiecare nou eveniment, deranjant, îi vă face viața de zi cu zi, personală și de la serviciu, mai dificilă. Mărturisesc că pentru mine este puțin greu să vorbesc despre această carte fără să dau spoilere, la urma urmei este a cincea parte a seriei și evoluțiile sunt direct legate de personajele și acțiunile anterioare.  
Fără îndoială, Helen este o luptătoare, care nu-și pierde cele mai mari calități, chiar și de-a lungul acestor pagini, care o fac din ce în ce mai fragilă. Cu toții avem secrete și cele ale acestei mari protagoniste, despre care cititorul deja știe, amenință să fie dezvăluite, ceea ce ne face să înțelegem în mod clar că secretele ar trebui să rămână doar ale noastre - anxietatea este constantă.  
Sentimentul pe care îl am este că autorul a clădit în mod constructiv lumea socială a Helenei pentru a o folosi în această carte. Sincer, nu îmi amintesc personajele care au apărut trecător ca Max Paine (dar era inevitabil să nu îmi amintesc de Jake), nu le-am dat niciodată acestor personaje prea multă atenție, deoarece nu m-am gândit niciodată că vor fi elemente cheie în volumele următoare. Este inteligent din partea autorului că a consolidat pe parcursul seriei aceste personaje până la a face acest complot mai personal pentru Helen. Tema care stă la baza complotului este practica BTSM și mai mult decât durerea provocată de această practică sexuală, este cât de nebună poate fi o persoană încât să își ucidă partenerul în cursul unor astfel de acte.
Descoperind partea brutală a BDSM, am descoperit interesanta perspectiva dezvoltată a acestui univers atat de romanticat. Evident, deja mi-am dat seama că în spatele acestei fascinații pentru plăcere vs. violență tind să fie trăsături psihologice și emoționale unice, cu toate acestea imaginile și detaliile furnizate în cursul anchetei schimbă perspectiva asupra acestei practici. 
Din nou avem imagini grafice, așa cum ne-a obișnuit autorul în cărțile anterioare! Poate din acest motiv povestea m-a absorbit complet!
Personajele secundare, multe dintre ele deja cunoscute, joacă roluri extrem de relevante și ajung să fie cele care conduc spre finalul șocant al acestui volum. Nu mi-a plăcut niciodată Garanita, dar acum, o urăsc profund. Într-adevăr, în general, toate personajele, inclusiv Charlie, dezvăluie mici defecte umane, ca orbirea față de dovezile unui puzzle extrem de bine asamblat
Am înțeles că autorul a vrut să surpindă cititorul  pentru a descoperi identitatea personajului antagonist, totuși am constatat că revelația finală a fost bruscă și nu putea avea, în opinia mea, o explicație și mai convingătoare. Poate din acest motiv nu am ghicit cine este criminalul.
Concluzia: Nu pot să vorbesc prea mult despre această carte fără să vă stric plăcerea lecturii, deoarece fiecare pagină aduce ceva nou și este o carte în care toate personajele sunt importante, de la cele principale la cele secundare. A fost fără îndoială cea mai bună carte din această serie până acum, care s-a încheiat cu un rezultat final ce m-a lăsat fără cuvinte și cu dorința să citesc cât mai repede următorul volum!

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

2 comentarii:

 1. Ce interesantă pareeee!!! Mulțumim!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desi aceasta serie poate fi citita fara a respecta ordinea aparitiei celorlalte volume ale seriei, iti recomand sa incepi cu primul volum, pentru a intelege mai bine personajele, evolutia lor.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere