miercuri, 6 februarie 2019

În lipsa președintelui - Bill Clinton, James Patterson
An apariție: 2018
Autor: Bill Clinton, James Patterson
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 416

"Evul Mediu". Aceste două cuvinte simple ascund o amenințare digitală fără precedent care planează asupra Statelor Unite și, în cele din urmă, și peste o mare parte a așa-numitei "lumi libere". Este o parolă sau un concept secret despre care știu doar președintele Statelor Unite, Jonathan Lincoln Duncan și un cerc mic de consilieri sau funcționari cheie ai administrației sale. Codul „Evul Mediu“, precum și prezența unui trădător în mijlocul acestui  grup, îl determină pe președinte să ia o serie de decizii riscante pentru Biroul Oval.
Președintele Duncan riscă totul pentru a opri ceea ce pare a fi un atac iminent și neconvențional asupra țării sale, în mâinile grupului terorist Copiii Jihadului condus de Suliman Cindoruk. Toate acestea se întâmplă timp de trei zile intense, în care Președinția Duncan atârnă de un fir, deoarece președintele trebuie să apară în fața Congresului, din cauza unei conversații telefonice, dezvăluite de presă, cu liderul copiilor Jihadului, și pentru că, evident, a evitat uciderea lui.
Acestea sunt principalele fire narative ale romanului " În lipsa Președintelui" un roman scris împreună de fostul președinte american Bill Clinton și celebrul scriitor James Patterson. Desigur, o combinație interesantă, mai ales capacitatea de a intra în detalii și secrete  pe care o poate avea doar doar un fost președinte, ingredient asezonat cu intrigi în stil cinematografic, cu un narator la prima persoana, ce dau viață unei povești dificil de abandonat. 

"... Trebuie să căutăm întotdeauna o soluție pașnică la un conflict. Dialogul nu este sinonim cu înfrângerea. Apropo, suntem aici pentru a discuta despre politica externă, domnule Kearns? Nu aș vrea să întrerup vânătoarea de vrăjitoare cu o conversație interesantă"

Noi intrăm în lumea conspirațiilor, spionajului, lupta pentru putere, mass - media, diferitele crize și relațiile dificile cu unele țări, cum ar fi Rusia (care pare a fi prin excelență personajul negativ).
Romanul subliniază, de asemenea, viața complicată și stresantă a unui președinte care are responsabilitatea unei țări și că noi, societatea ca simpli spectatori, vom judeca cu ușurință și, adesea, fără să știm totul. Fiecare decizie, fiecare pas, fiecare schimbare este întotdeauna criticată.

"Dacă istoria ne învață ceva, este că, de la oameni la animale, de la cei mai primitivi la cei mai civilizați, majoritatea indivizilor doresc ca cineva să-i îndrume. Dacă liderul este eliminat, restul oamenilor intră în panică."

Întâlnim, de asemenea, o reflecție  asupra dependenței pe care o avem fața de internet. Ce s-ar întâmpla dacă într-o zi ar încetat să mai lucreze și toate datele noastre s-au pierdut? Știm că suntem din ce în ce mai dependenți de tehnologie și mașini. Și știm că dacă suntem privați de asta, suntem lipsiți de tot. Gândește-te la tot ceea ce nu știi cum să faci când ai o întrerupere de curent la domiciliu ... Acum gândește-te la consecințele unei astfel de situații la nivelul unei țări. 

Una dintre marile ironii ale epocii moderne, e că progresele omenirii ne pot face mai puternici, dar și mai vulnerabili în același timp. Cu cât e mai mare puterea, cu atât e mai mare și vulnerabilitatea. Motivul e dependența. Societatea noastră a devenit complet dependentă de tehnologie.”

Pentru a încerca să prevină dezastrul, Duncan colaborează cu Nina și Augie, doi foști colaboratori ai lui Cindrouk, care apar în mod misterios aproape de Casa Albă. În mijlocul acestei agitații, președintele dispare (în mod voluntar) și aprinde toate semnalele de alarmă. A fugit? Ceva rău s-a întâmplat, sau urmează să se întâmple...
Concluzia: Aproape cinci sute de pagini, o sută douăzeci și șapte de capitole narate la prima persoană, un complot ce îmbină elementele unui thriller  politic și sentimentul de patriotism, în care co-autorii prezintă o situație fictivă care ar putea foarte bine să fie adevărată. Mulțumesc editurii Rao pentru exemplarul oferit.

2 comentarii:

  1. Tare aș vrea să citesc și eu această carte, s-a tot zvonit că e bună! Chiar dacă n-am mai încercat nimic de la acest autor! Spor la lecturi frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Buna! Imi place enorm cum scrie James Patterson. De acest autor am citit si seria cu numere.

      Ștergere