marți, 5 februarie 2019

Bufnița vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjork
An apariție: 2018
Autor: Samuel Bjork
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 411Cât mi-am dorit să citesc această carte! A fost una dintre cele mai râvnite noutăți ale iernii pentru mine și în sfârșit am reușit să citesc "Bufnița vânează întotdeauna noapte". Mulțumesc prietenilor de la libris, pentru că mi-au îndeplinit atât de repede dorința!
Când am citit romanul "Călătoresc singură" de Samuel Bjorek în luna decembrie, mă întrebam dacă următorul titlu al acestui autor va fi la fel de bun și nu am fost dezamăgită.
Într-o pentagramă marcată de lumânări, pe un pat de pene, este găsită o adolescentă ucisă. Acest aranjament aproape teatral este doar începutul unui thriller captivant.
Se pare că fată ucisă a trăit într-un centru pentru tinerii cu o situație familială dificilă. În plus, tânăra a fost ținută în condiții inumane timp de trei luni. Pentru a obține mâncare (hrană pentru animale!) a trebuit să alerge pe o roata, ca un hamster. Și toate acestea au putut fi urmărite live în pe internet.
Holger Munch, de la departamentul de omucideri din Oslo, este responsabil cu investigația cazului. Pentru a rezolva cazul cere ajutorul Miei Kruger, cel mai bun investigator din unitatea ei, care sufocată de problemele personale, a fost suspendată. Mia se alătură anchetei și își folosește întreaga capacitate deductivă pentru rezolvarea cazului. Și asta în ciuda depresiei sale, a dependenței de pilule și de tendințele suicidare.
Munch Holger este un anchetator experimentat, se bazează foarte mult pe abilitățile Miei - a descoperit-o el însuși când era încă la școala de poliție. În particular, el este un bărbat divorțat, are o nepoțică de 6 ani, Marion.  
Romanul se concentrează asupra anchetei desfășurate de Holger și Mia. Ocazional, el ne duce și în locurile unde se comit crimele. Această carte are puține descrieri, deoarece autorul acordă prioritate acțiunii, el îl face pe cititor să "vadă" ceea ce povestește el, ca și cum ar fi un film. În plus, crimele sunt șocante și ceea ce are cel mai mare impact este ceea ce face ucigașul victimelor înainte să le ucidă.
Autorul norvegian manipulează cititorul ca nimeni altul și devine foarte repede imposibil să renunțăm la această poveste. Fiecare capitol al acestui roman aduce în prim-plan o întrebare, care lasă cititorul în așteptare și îi lasă doar o singură posibilitate de ieșire: să întoarcă pagina și să continue să citească. Cu cât avansăm mai mult în această poveste groaznică și cu atât mai mult suntem mai captivați. Puzzle-ul este construit înaintea ochilor noștri capitol după capitol, dezvăluind în cele din urmă legăturile neașteptate care leagă personajele și povestirile lor personale.
Un narator omniscient este responsabil să ne explice faptele, concentrându-și atenția asupra echipei de polițiști și, uneori, mutându-se în alte locuri pentru a completa diferitele subploturi ale romanului. Intriga este bine construită și dezvoltată. La început ancheta este dificilă și confuză, aproape imposibilă. Nu există indicii, crime asemănătoare și cititorul nu are nici o idee despre ceea ce se întâmplă, exact ca poliția. Răspunsul dorit îl aflăm abia la sfârșit când  descoperim identitatea celui vinovat.
Pe scurt, este un roman complex și bine construit, cu o dozare a informațiilor bine realizată încât ne menține constant în suspans. Și cel mai important lucru este că personajele sunt interesante. Și toți sunt, atât principali, cât și secundari, ceea ce ne face să fim captivați de poveste și să avem sentimentul că soluționăm cazul cu ei.

Aspecte pozitive:
- mi -a plăcut Mia, chiar și cu problemele ei
- personajele sunt umane, nu cyborgi
- complot obiectiv, compact , nu exista interludii inutile
- stratul moral este, dar nu ascunde povestea crimei.

 Aspecte negative:
- familia lui Holger devine victimă vinovaților. Întâi, nepoata, acum fiica – să dăm pace familiei sale!

2 comentarii: