sâmbătă, 24 martie 2018

Rebelul nisipurilor - Alwyn Hamilton


An apariție: 2018
Autor: Alwyn Hamilton
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Young Adult
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 288


Când am decis să citesc această carte, nu știam cu adevărat la ce să mă aștept. Desigur, am fost conștientă că este o fantezie pentru Young Adult cu un mare potențial, dar nu am fost pregătită pentru aventura extraordinară în care am fost catapultată. Am crezut că voi găsi o poveste interesantă, dar m-am temut că, fiind prima carte dintr-o serie, "Rebelul nisipurilor" s-ar fi putut dovedi a fi un roman introductiv drăguț și nimic altceva. Ei bine, dragii mei, pot spune cu voce tare că m-am înșelat. Și încă tare.
Pentru mine "Rebelul nisipurilor" a fost o adevărată revelație. Oricine caută o poveste de aventură, plină de mituri și legende și cu o atingere de romantism, ar trebui să ofere o oportunitate acestei lecturi.
"Rebelul nisipurilor" nu este cartea fantasy clasică pentru tineri cu care suntem obișnuiți. Alwyn Halmitlon a evitat toate acele clișee tipice unor romane similare, iar rezultatul a fost excepțional. Nu există protagoniști naivi, nici domnișoare în necazuri, nici un triunghi amoros care ocupă spațiu Nimic din toate acestea, ci o poveste bogată și convingătoare care te lasă fără suflare prin frumusețea ei.
Și în această aventura, cea care ne însoțește este Amani. Prin ochii ei vom descoperi lumea în care trăiește, o lume dominată de un deșert neobosit și creaturi supranaturale imprevizibile, o lume care implică riscuri și obligații.
De fapt, are de ce să-și facă griji: Amani este o orfană fără nici un pretendent, care riscă ca viitorul să îi fie decis de oameni cărora nu le pasă de fericirea ei. Cu aceasta devine oarecum evident că zilele lui Amani în Dustwalk sunt numărate, ea trebuie să fugă cât mai curând posibil, dar cum ar putea o femeie, săracă și orfană să traverseze deșertul nemilos, locuit de creaturi mistice și fatale? Oportunitatea apare atunci când un străin ajunge în orașul său mic și izolat și aduce cu el, dincolo de pericole și confuzii, singura ocazie pe care ar putea-o avea să-și atingă în cele din urmă libertatea dorită. Ceea ce Amani nu știa era că străinul care o ajută, a fost urmărit de armata sultanului, acuzat că este trădător - și acum ea însăși a devenit o țintă. Pentru a ajunge la Izman, fată va trebui să călătorească în mod clandestin în trenuri și caravane, evitând nu numai soldații, ci și spiritele, ființe magice care se hrănesc cu carne umană și se ascund sub nisip. În această călătorie, Amani va găsi un deșert mult mai complex decât se aștepta. Acest lucru se datorează faptului că sultanul, însetat de putere, s-a aliat cu galinii, un popor vecin care folosește armele produse în Miraji pentru a domina alte națiuni. Între timp, unul dintre fiii săi, prințul rebel, își adună adepții să revendice tronul. Pe fondul fierberilor politice, Amani își dă seama treptat că are potențialul nu doar să își schimbe destinul, ci poate și întreaga țară. Fără îndoială, deșertul va deveni mic pentru o revoltă, o pasiune copleșitoare și o fată care își va descoperi puterea.
Amani este ceea ce se poate numi o bijuterie rară a deșertului. Fata este fantastică, curajoasă și minunată de la prima la ultima pagină. Proprietară a unei personalități puternice și al unui spirit liber, Amani se luptă cu unghiile, dinții, arme și inteligență pentru a scăpa de realitatea ei, care este cel puțin blestemată. Acest protagonist este deosebit și transmite cititorului mult curaj. Amani a câștigat admirația mea. Reprezintă forța feminină din fiecare femeie și prin citirea acestei povestiri, mesajul care rămâne este că putem să facem întotdeauna primul pas și să mergem la luptă ... să mergem după ceea ce visăm și dorim în viața noastră. Alwyn Hamilton atinge teme care evidențiază forța femeilor. Chiar mi-a plăcut cum a abordat forța sexului feminin prin Amani, rolul pe care femeile îl pot juca în societate și cum în multe părți ale lumii femeile suferă pentru că nu sunt născute bărbați.
De fiecare dată când Amani reușește să preia controlul asupra destinului său, interesele altor personaje interferează cu propria sa persoană, demonstrând că controlul pe care credem că îl avem în viața noastră nu este altceva decât o iluzie. Acest lucru face ca plotul să aibă mai multe transformări interesante (unele mai previzibile decât altele), iar complotul este mai interesant cu fiecare pagină care trece.
Deșertul este un element cheie al romanului, ca și cum ar fi un alt protagonist. Autorul reușește să-i dea viață, să îi arate puterea și frumusețea. Amani are o relație simbiotică cu deșertul, este locul unde a crescut și are nisip pe piele și chiar sub piele. Curând își va da seama că doar deșertul îi poate salva viața. Ea va trebui să se lupte cu ea însuși pentru a scoate la iveală ceea ce este ascuns în ea, ceva special, minunat și supărător.
Setarea este magică: ființele deșertice și mitice, cum ar fi Djinni, Buraqi și  Demdji, fac parte din vastul univers creat de autor, care ne oferă o călătorie prin mitologia arabă. Dacă, ca mine, ați auzit numai despre duhuri care ies din lămpi și îndeplinesc trei dorințe, este timpul să vă reevaluați cunoștințele. În carte, aflăm cine sunt aceste ființe, cum au apărut și viziunea fiecărui popor asupra fiecăruia.  M-am surprins căutând pe Google informații despre mitologia arabă de câteva ori. Este frumoasă și puțin cunoscută, prin urmare, de aici rezultă originalitatea povestirii.Mi-a plăcut naturalețea cu care au fost introduse în complot atât elementele paranormale, cât și cele inerente obiceiurilor lumii în care este setată cartea. O lume inspirată din Orientul Mijlociu, aspră și bătută de tirania unui dictator, precum și capriciile unor creaturi magice imprevizibile și acerbe a căror existență este dezvăluită cititorilor așa cum se va întâmpla într-un basm: încet și într-un mod foarte sugestiv.
Concluzia: Editura Nemira a adus în România una dintre cele mai originale și mai interesante fantezii ale tuturor timpurilor, o poveste care ne transportă în țări îndepărtate, exotice și ne fascinează cu misterele sale. Un cadru extraordinar, viu și plin de detalii, o atmosferă de o mie și una de nopți, protagoniști frumoși și seducători. Este o carte care te transportă într-o lume magică și periculoasă. O poveste aventuroasă și seducătoare, de care m-am putut bucura datorită prietenilor de la librăria online Libris, care mi-au oferit ocazia să citesc acest roman frumos. Mulțumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu