sâmbătă, 23 decembrie 2017

O torță în noapte - Sabaa Tahir


An aparitie: 2017
Autor: Sabaa Tahir
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Youngart
Nr. pagini: 503


După ce am așteptat atât de mult să citesc continuarea volumului Elias și spioana cărturarilor, trebuie să recunosc că așteptările mele erau cu adevărat ridicate. Abia așteptam să mă scufund în paginile cărțiiO torța în noapte și să fac călătoria periculoasă către Kauf cu Laia și Elias, spre eliberarea fratelui ei. Când am primit cartea, nu am mai putut să mai aștept și imediat ce am început să citesc, am fost răsplătită pentru așteptare. Da, pentru că așteptările pe care le-am avut nu au fost doar potrivite, ci depășite. Aș îndrăzni să spun că, cu această a doua carte, am fost din nou cucerită de stiloul acestei autoare și de alegerile ei îndrăznețe. 

Intensitatea din ochii lui spălăciți îmi face inima să-mi sară în piept, dar nu mă uit în altă parte. Există în el o singurătate care-mi provoacă durere. Moare. Știe asta. Probabil că n-ai cum să ajungi în viață mai singur de-atât.

Al doilea volum al uneia dintre cele mai promițătoare serii ale momentului, în ceea ce privește literatura fantastică modernă, O torță în noapte preia evenimentele din momentul în care se termină primul volum. După cum știm, Elias este în ultimul an de formare ca Mască la Academia din Rupenera, dar, la scurt timp după ce a absolvit și după ce a abandonat ideea inițială de dezertare, Împăratul este brutal asasinat de Rezistență și astfel cei mai buni patru studenți ai Academiei ajung să se lupte unul cu celălalt până la moarte. Cel mai bun, care va fi trecut cel puțin două din cele patru teste, va putea fi numit împărat și la rândul său va nominaliza Marele Sfrâncioc, cel care îl va ajuta pentru restul domniei sale. Selecțiile încep, iar după o serie de teste fizice și emoționale, Marcus, cu ajutorul comandantului, reușește să câștige două din cele patru teste și astfel să ocupe tronul. Helene, cea mai bună prietenă a lui Elias și un luptător vehement, este numită Mare Sfrâncioc, în timp ce Elias este forțat să fugă pentru că a refuzat să omoare un sclav, dar mai presus de toate că a trădat coroana. Laia, o tânără fată de șaptesprezece ani, este pusă în secret de către Rezistență să o spioneze pe comandant, în schimb, totuși, Rezistența trebuie să îl scoată pe Darin, fratele Laiei, dintr-una dintre cele mai impenetrabile închisori ale Imperiului: Kauf. Laia se pretinde a fi una dintre sclave și reușește în mod miraculos să supraviețuiască torturii comandantului. Drumurile celor doi tineri se vor încrucișă în mod inevitabil și, conduși de instinctul lor de supraviețuire, decid să se ajute reciproc

„Nu eșecul caracterizează un om. Din ce faci după ce dai greș se vede dacă ești conducător sau om bun de nimic”.

Cu O torță în noapte, personajul principal, Laia din Serra, își dovedește curajul și vigoarea. Ea este un războinic, o eroină, dar și o visătoare și un suflet bun, protejată de o stea norocoasă, ce descoperă că are un dar magic, trezit de ghinionul care o urmărește. Laia îl salvează pe Elias în ziua execuției lui și ambii fug până la Kauf pentru a îl salva pe Darin, fratele Laiei, prizonier acolo. Elias este singurul care cunoaște inchisoarea de la Kauf, unde a servit în timpul antrenamentelor. Laia se încrede orbește în Elias, pentru că ochii lui, deși de aceeași culoare cu a comandantului, îi sugerează încredere. Există complicitate între Laia și Elias, dar demonii lui Elias îl torturează neîncetat, astfel încât o bună prietenie se naște între Laia și Elias.
Călătoria celor doi va fi surprinzător de plină de aventuri și adversități. Dar, pe parcursul călătoriei lor nesfârșite (serios, au fost 3 luni de mers pe jos), eroii noștri întâlnesc oameni noi și ființe supranaturale care vor complica și mai mult misiunea lor (să nu mai vorbim că trebuie să fugă de soldați la fiecare 5 minute). Fiecare obstacol din timpul călătoriei are un scop, îi determină să se maturizeze, să descopere ceva despre ei înșiși și despre alții. Acest lucru a îmbogățit cartea cu suspans și acțiune, o combinație perfectă pentru a ține cititorul lipit de paginile romanului.
În paralel, evenimentele din Imperiu continuă, cu noul său împărat Marcus, o marionetă în mâinile Comandantului și a Zburatorului.
Helene Aquilla a fost numită Mare Sfrâncioc și, cu acest rol, i s-a atribuit și prima misiune în numele împăratului: capturarea lui Elias și uciderea lui. Puterea lui Helene este pusă sub semnul întrebării de sentimentele ei, însă mantra familiei Aquilla spune "Fideli până la capăt " și loialitatea sa este adresată imperiului, în ciuda faptului că inima îi spune să facă contrariul. 

Majoritatea oamenilor, zice Cain, nu sunt decât niște scântei în marea întunecime a timpului. Dar tu, Helene Aquilla, nu ești o scânteie de-o clipă. Tu ești o torță în noapte – asta dacă îți îngădui să arzi.

Helene este curajoasă, dar conștientă de situația în care se găsește, o luptă între ceea ce a devenit și ceea ce iubește. Numai înfrângerea ei o va face înțeleaptă. Mi-a plăcut acest personaj pe care anterior l-am apreciat doar vag și cred că este adevărata forță motrică a celui de-al doilea volum. Povestea ei începe să se întrepătrundă încet cu cea a lui Elias și Laia, dar în curând capitolele sale au devenit cele mai interesante, chiar dureroase și pline de acțiuni și emoții. 

O Mască nu este făcută. Este re-făcută. Mai întâi e distrusă. Este despuiată până la copilul tremurător care trăiește în miezul ei. Nu contează cât de puternică se consideră. Blackcliff o face mică, o umilește, o înjosește. Dar dacă supraviețuiește, se naște din nou. Se ridică din lumea întunecată a eșecului și a disperării ca să poată deveni la fel de înspăimântătoare ca tot ceea ce-a distrus-o. Ca să poată cunoaște întunericul și să-l folosească drept paloș și scut în misiunea ei în slujba Imperiului.

Personajul meu preferat continuă să fie Elias, întotdeauna consecvent cu el însuși, sfâșiat între ceea ce este forțat să facă pentru a supraviețui și ceea ce sufletul lui ar dori. El este cel care elaborează stratageme, planuri și soluții chiar și pentru ceea ce este imposibil de scăpat, cum ar fi moartea.  Este inteligent, viclean, un războinic excelent și cu o inimă bună. 
De asemenea și personajele secundare sunt foarte bine caracterizate și mi-au plăcut foarte mult, mai ales Harper și Afya. Ura mea față de comandant a atins limite de neimaginat, abia aștept să o văd anihilată, chiar dacă, văzând sadismul autoarei, nu ar trebui să mă îndoiesc de ea.
În ceea ce privește complotul însuși, totul este mai întunecat, mai sângeros. Sabaa Tahir nu ezită să ucidă multe personaje, doar să prindă unul. Cei răi sunt bărbați adevărați și nu au nici o remușcare să își verse sângele. Deși toate acestea sunt oribile, este și cea mai mare putere a romanului: autorul îndrăznește ce fac puțini. Și pe deoparte, sunt destul de apreciate alegerile pe care le face. Sfârșitul, între timp, oferă o mică speranță reînnoită, dar cunoscând sadismul Sabei Tahir, mă aștept la ce e mai rău pentru următoarele evenimente. Nu mă îndoiesc că volumul al treilea va fi mai întunecat decât frații săi mari. Sunt un pic speriată, dar sunt, de asemenea, foarte dornică să aflu cum se va termina această serie!
Construcția lumii este bine detaliată, fără descrieri exagerate, este clar unde se află personajele, ce le înconjoară, ce miros, respiră și ce culori le desfată ochii. Călătoria prin imperiu este, probabil, o alegere înțeleaptă pentru a ne face să gustăm acea lume care, în prima carte am avut-o doar "fragmentat". 
Concluzia: ”O torță în noapte” este o poveste despre curaj, sacrificiu și luptă pentru libertate, cu o atingere de romantism și sentimente care o fac și mai interesantă. Sunt frustrată că nu am volumul trei la îndemână și trebuie să fiu foarte răbdătoare (cred că unul sau doi ani?).
Dacă nu ați început încă această serie, vă încurajez să o faceți cât mai curând posibil.  Mi-a plăcut foarte mult evoluția personajelor (eroi și antagoniști), revelațiile introduse, numeroasele scene de acțiune, complotul controlat și stiloul autorului. Sabaa Tahir nu a făcut greșeala de a scrie un al doilea volum mai puțin frumos decât primul. Ambele sunt pline de emoții, aventură și magie. Recomand!!

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu