miercuri, 20 septembrie 2017

Lirael - Vol. II Din Trilogia Vechiul Regat - Garth NixAn apariție: 2009
Autor: Garth Nix
Categoria: SF & Fantasy
Editura: RAO
Nr. pagini: 512


După ce am citit "Sabriel", prima parte din trilogia dedicată Vechiului Regat, am știut că nu mă voi opri la această carte. Trebuia doar să cunosc soarta eroilor și să revin din nou în această lume minunată. De îndată ce am auzit că seria continuă cu volumul numit"Lirael", întoarcerea mea în lumea magică creată de Garth Nix a fost doar o chestiune de timp.
  De data aceasta, totuși, mergem la ghețarul Clayers pentru a reveni din nou în Vechiul Regat. Dar ai grijă, nu va fi o plimbare plăcută, ci plină de pericole, din care nu te vei întoarce neapărat în viață. Ești gata să te confrunți cu răul și puterea necromanților? Dacă da,  putem să mergem.


„Cercetează Biblioteca mai departe şi nu uita că, deşi Clayrele Văd viitorul, tot ele îl pot şi înfăptui!”

Au trecut paisprezece ani de la evenimentele care au avut loc în "Sabriel". Ce s-a întâmplat în acest timp și  cum s-a schimbat Vechiul Regat? Am avut anumite îndoieli. Mi-a plăcut cu adevărat eroina primului volum și, într-o oarecare măsură, mi-a fost teamă că Lirael nu va fi la același nivel. Curiozitatea, totuși, a câștigat în fața temerilor, așa că am început aventura mea cu un volum mult mai bun decât predecesorul său.
Lirael vrea să fie ca restul Clayrelor. Dorește să primească darul viziunii, pentru a nu mai fi considerată copil. Și totuși, în mâinile ei se află soarta Vechiului Regat. Cu tovarășa ei, Cățeaua Obraznică, fata pornește într-o călătorie pentru a se confrunta cu amenințarea ce planează asupra Vechiului Regat.
"Lirael" a fost împărțită în trei părți. Prima este o introducere prin care noi cunoaștem personajul principal. Ea este o fata fragilă, timidă și deprimată pentru că nu posedă darul viziunii. Această parte este destul de previzibilă uneori, iar Lirael poate fi imatură și nervoasă, mai ales că în volumul precedent ne-am obișnuit cu abordarea rațională a lui Sabriel și cu inteligența ei. Cu toate acestea, Lirael mi-a câștigat rapid simpatia și fiecare întâmplare prin care a trecut, mi-a adus zâmbetul pe față.
Acțiunea se accelerează cu adevărat în a doua parte. Acum este momentul în care lucrurile încep să aibă sens, iar povestea devine mai complexa și începe să surprindă cu adevărat. În primul rând, au trecut încă patru ani și Lirael este deja adolescentă. Ea ia decizii raționale și bune, în ciuda faptului că suferă deoarece nu a primit darul de a vedea. Personajul meu preferat a fost totuși Cățeaua Obraznică, care m-a surprins întotdeauna. Cu puterile, acțiunile și ideile sale. Acest personaj m-a fermecat cu totul! Nu poți decât să o iubești, dar în ciuda acestui fapt, pe parcursul întregii cărți ne temem că este împotriva propriei sale stăpâne și prietene. Absolut genial. Este de remarcat încă o figură, fiul lui Sabriel și Touchstone, prințul Sameth. Mi-a fost greu să scriu ce cred cu adevărat despre el, pentru că impresiile mele despre el s-a schimbat de multe ori. Inițial mi s-a părut că are idei interesante și m-a intrigat, dar cu altă ocazie a arătat că este slab și laș.
O caracteristică a acestor volume, care poate duce la iubirea sau ura lor, este stilul impalpabil și ambiguu. De-a lungul trilogiei, ambiguitatea a fost o caracteristică a personajele sale, sau aproape. Niciodată nu știm cine este "prieten" sau "inamic", deși, la prima vedere, acestea pot părea ușor de identificat. Gândiți-vă doar la motanul  Mogget sau la Cățeaua obraznică ... Toate personajele își arată explicit partea lor întunecată și binevoitoare, fără a oferi vreodată cititorului o adevărată "certitudine". 
Ca și în "Sabriel", și aici, există un sentiment distinct de groază care intensifică tensiunea. Lumea în care trăiesc Lirael și Sameth nu este prietenoasă și idilică, ci periculoasă și întunecată. Însă aceasta este frumusețea cărții, pentru că și acum mă simt încă atrasă de ea.
Autorul încă de la începutul cărții prezintă răul care va veni atât în ​​fața cititorului, cât și a eroilor. Necromantul puternic descoperă inteligent progresul lui Abhorsen, finalizând treptat planul său. Există creaturi noi, amenințătoare și necunoscute, iar amploarea activității necromantului este enormă și nu numai în Vechiul Regat, ci și în Ancelestierre. 
Concluzia: Cel de-al doilea volum al "Vechiului Regat" este un succesor vrednic pentru "Sabriel" . În multe privințe, romanul "Lirael" mi-a plăcut mai mult decât predecesorul ei. Cunoștințele mele despre Codul Magic, Magia Liberă, istoria țării și necromanță au început în cele din urmă să se cristalizeze.
"Lirael" este o carte intrigantă și fascinantă care ne poate surprinde și ne face să ne pierdem în lumea Vechiului Regat. Romanul este original și multilateral, ceea ce face ca în fiecare moment să descoperim ceva nou și interesant, iar percepția noastră asupra lumii descrisă de autor se schimbă în mod constant.  
Indiferent de impalpabilitatea scrierilor lui Garth Nix, putem spune că totul din această trilogie are ceva epic și epic vag, ca și cum scriitorul a dat câteva pensule strălucitoare pe pânză și a lăsat sarcina în întregime cititorului să o umple. Nu putem spune că Nix este lacom pentru detalii care, în ciuda tuturor lucrurilor, abundă, ci mai degrabă că dorește mereu să lase o urmă vagă de incertitudine și mister. Acest lucru poate deranja un cititor care are nevoie de scenarii clare de imaginat în minte în timp ce citește sau este curios.
Este imposibil să ascund că întoarcerea în Vechiul Regat a fost o plăcere pură pentru mine. M-am re-mutat în această lume magică, plină de creaturi extraordinare și m-am plimbat pe căile morților pentru a experimenta o altă aventură uimitoare - de data aceasta alături de Lirael. În plus față de ea apare un alt erou important - Sameth, fiul lui Sabriel și Touchstone.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Romanul  Lirael  - Garth Nix  mi-a fost oferit de librăria online Libris pentru recenzie!  Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi! 

4 comentarii:

 1. Nu am auzit de aceasta serie, dar suna atat de frumos! Nu pare un SF obositor, ci mai mult un fantasy destul de interesant.

  Mi-am facut un nou blog in care nu voi scrie despre carti, va fi mai mult despre calatorii si viata in general. Te astept pe acolo cu drag si nerabdare! https://medeeasjourney.blogspot.ro/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare drag, te voi citi Mady, indiferent unde vei scrie!

   Ștergere
 2. Interesanta recenzie. Multumesc de recomandare Ely.

  RăspundețiȘtergere