luni, 18 septembrie 2017

Transformarea( vol 1) - Justin Cronin            An aparitie: 2017
Autor: Justin Cronin
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilus
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 488 (vol. 1)


Bram Stoker a publicat  romanul Dracula în anul 1897, dar nu a crezut niciodată că a creat unul dintre cele mai relevante romane din literatura de groază. Cu această ocazie s-a născut un mit: cel al vampirilor și cu el un nou gen literar. Povestea abia a început, pentru că astăzi există numeroase opere care aduc un omagiu fie personajului, fie autorului, precum Legenda lui Richard Matheson, care a fost premiat ca cel mai bun roman cu vampiri, surclasând clasici precum Interviu cu un vampir”, de Anne Rice sau „Misterul din Salem Lot”, a lui Stephen King, printre altele. Recent am reluat lectura romanelor cu vampiri și am avut plăcerea de a descoperi pe John Ajvide Lindqvist, un autor suedez excelent, cu romanul „Lasă-mă să intru” și Justin Cronin cu „Transformarea”, despre care am aflat că va fi adaptat pentru marele ecran de regizorul Ridley Scott.
Există cărți care au capacitatea de a mă surprinde într-un mod la care nu mă așteptam. De multe ori când citesc recenzii sau opinii despre cartea în cauză și acestea sunt, de obicei, foarte bune, se ajunge la neîncredere ... va fi într-adevăr așa cum spun sau nu merită cu adevărat?  Indiferent cât de multe așteptări am, există romane care pur și simplu se află la un alt nivel. Cel puțin asta este experiența mea cu „Transformarea”. După ce am terminat romanul de lecturat, cred că cel mai bun lucru pe care îl pot spune despre el este că îl consider unul dintre cele mai bune romane citite de-a lungul timpului. Este magnific.

"Când omul încearcă să fie nemuritor, sfârșitul omenirii este  doar o chestiune de timp".

Romanul începe în viitorul apropiat, detaliind o lume apocaliptică și, mai târziu, lumea post-apocaliptică care este invadată de ființe precum vampirii care sunt infectați cu un virus extrem de contagios. Ceea ce începe ca un proiect de dezvoltare a unui nou medicament pentru a contracara un virus care este transportat de o specie neidentificată de lilieci în America de Sud, în timp, devine virusul care transformă lumea. Romanul începe în anul 2018 și se extinde de mai bine de nouăzeci de ani, în timp ce colonii de oameni încearcă să trăiască într-o lume plină de creaturi super-umane care continuu caută sânge proaspăt.
„Transformarea” este o poveste epică în care Amy, o fetiță de 6 ani, este victima și singura speranță a unui experiment militar teribil care provoacă apocalipsa lumii pe care o cunoaștem.

"Înainte să devină Fata de Nicăieri – Cea Care A Păşit Înăuntru, Prima şi Ultima şi Unica şi Cea care a trăit o mie de ani – fusese doar o fetiţă din Iowa, pe nume Amy. Amy Harper Bellafonte. "

"Transformarea" este prima carte din trilogia scrisă de Justin Cronin. Aceasta este o carte vastă, dar fascinantă, care captivează cititorul de la început până la sfârșit. Justin Cronin spune povestea folosind trecutul și viitorul, cu un salt de aproape un secol după infestare.
Vampirii sunt ființele mele supranaturale preferate dintotdeauna, deși în acest roman au câștigat un caracter mai științific, deoarece sunt creați dintr-un virus și un experiment nereușit.  Romanul aduce în același timp elemente clasice ale mitologiei vampirilor (setea fără sfârșit pentru sânge, puterea supranaturală, puterea de a hipnotiza și influența oamenii), dar și contribuția lor neobișnuită la apariția acestor ființe: vampiri arătă ca oameni și au un fel de societate proprie, cu lideri și strategii de atac, de exemplu.
Așa cum am spus puțin mai sus, autorul reușește să amestece bine știința cu ficțiunea, distopia și teroarea. Cronin ne transportă într-o lume nouă, întunecată, devastatoare și fascinantă. „Transformarea” ne aduce un peisaj bogat și unic care ne trezește imaginația despre viitorul lumii noastre. De fapt, întreaga carte servește ca un bun exercițiu în imaginație și reflecție. Experimentele militare care caută soldați mai buni au fost și încă sunt o realitate, chiar dacă nu așa de macabre ca în această poveste. Dar, prin vampirii creați în laborator, Cronin ne face să ne gândim la limitele și problemele științei - cât de departe putem merge cu experimentele noastre și cum ambiția și puterea influențează căutarea cunoștințelor? 
"Transformarea" este o poveste mare, plină de personaje bine creionate care, pe măsură ce progresează, ne invită să meditam asupra faptului că societatea umană, oscilează între individualism și solidaritate. De asemenea, mi se pare un studiu al comportamentului uman în fața condițiilor ostile: o luptă internă care bate aproape toate personajele din carte - calea punctată de alegerile dificile, duelul constant dintre magnetul nebuniei și puterea supraviețuirii. Există o critică a faptului că omul dorește să se joace de a Dumnezeu și vina pentru acest haos sunt numai actele și deciziile greșite, punând astfel accentul pe ființa umană ca pe o creatură autodistructivă. 
Mi-a plăcut complotul întunecos, emoționant și critic al lui Justin Cronin, dar nu m-am bucurat atât de mult de povestea lui la persoana a treia. Autorul are un stil fluid, care reușește să transmită bine personalitățile și sentimentele personajelor, dar care se pierde puțin, cu descrieri lungi (și inutile). Cred că autorul "Transformării" ar fi putut fi, în multe momente, mai obiectiv, mergând direct la punctul important al povestirii, ceea ce ar fi făcut lectura mai rapidă și mai plăcută. Totuși, ceea ce mi-a plăcut este că Cronin nu se limitează la o narațiune la persoana a treia. Mai ales la începutul câtorva capitole, el trece la prima persoană, simulând un jurnal al unui personaj care narează evenimente sau detalii ca și cum ar fi un raport sau un istoric .
Cu o narațiune atât de vastă, este de înțeles că "Transformarea" are un număr mare de personaje. Mărturisesc că este uneori confuz să-ți amintești cine este cine, dar curând devine clar cine este important pentru poveste sau nu. Personajul principal, sau cel puțin cel mai important personaj, fără îndoială, este Amy. Nu vreau să vorbesc prea mult despre ea pentru a nu strica plăcerea lecturii Dintre ceilalți protagoniști, am ajuns să îi simpatizez și să mă identific mai mult cu tinerii din Colonie: Peter, Sara, Alicia și Michael - sunt distractivi și foarte curajoși. Cu toate acestea, toate personajele au o anumită contribuție la poveste. Justin Cronin trebuie să fie lăudat pentru că a reușit să creeze un număr atât de mare de personaje, care sunt destul de reale.
Concluzia: În ciuda faptului că este un roman cu un număr mare de pagini, „Transformarea” este o experiență bogată și interesantă. Într-o atmosferă post-apocaliptică și personaje complexe, Justin Cronin a construit un început perfect pentru o sagă care vorbește despre vampiri, știință și umanitate. O combinație perfectă de science fiction, distopie și teroare, „Transformarea” este un roman tensionat, sumbru și critic. 
Mi-a plăcut foarte mult modul în care scrie Justin Cronin, el are acel mod ciudat de a povesti oferind detalii subtile aici și acolo care ne țin prea aproape de narațiune. Cartea este uriașă, de aproximativ 500 de pagini, dar paginile au zburat, pentru că am vrut să aflu ce se va întâmpla cu personajele principale. Mai ales Amy, marele mister al acestei serii. Mai sunt încă multe lucruri de descoperit despre ea și despre virali în continuările trilogiei. 
Romanul m-a fascinat și m-a surprins de la început și aștept cu nerăbdare să citesc următoarele două volume ale trilogiei. 

Multe mulțumiri Editurii Nemira  pentru exemplarul trimis!

32 de comentarii:

 1. Pare o carte interesanta. Felicitari pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 2. Minunata recenzie! Eu nu am citit cartea, dar prezentarea ta mă îndeamnă să îi dau o șansă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o carte fantasy. In urma cu 2 ani nu i as fi dat nici o sansa. Acum sunt fan inrait al genului.

   Ștergere
 3. O carte care sincer nu i-as fi acordat mare atentie, dar citind recenzia ta m-am razgandit. Felicitari pentru prezentare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Din cate am observat citesti fantasy, deci cred ca ar fi o carte care ar fi pe gustul tau.

   Ștergere
 4. Foarte frumoasa recenzie, si foarte bine punctata! Nu stiam de aceasta carte, dar mi-ai atras atentia asupra ei, pare interesanta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, Oli! Este un roman care are toate ingredientele necesare sa fie un succes.

   Ștergere
 5. O recenzie foarte captivantă! Felicitări! Ai reușit să-mi stârnești interesul. Nu am mai citit de ceva timp o carte cu vampiri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca este un timp pentru fiecare gen si carte. Spre exemplu eu pot citi carti romantice doar cand sunt foarte obosita.

   Ștergere
 6. Ca de obicei, Ely reusesti sa ne captivezi atentia folosind cuvinte de impact si argumente interesante.
  Recunosc ca acest subiect nu imi place in mod deosebit, desi in ultimul an am iesit din zona de confort si am citit carti cu subiecte similare. Voi lua in considerare aceasta carte pentru o lectura viitoare. Multumesc pentru recomandare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am renuntat sa ma ies din zona de confort. Timpul liber e prea putin si nu are rost sa il pierd cu carti care nu cred ca mi se potrivesc.

   Ștergere
 7. Felicitari pentru prezentare! Nu e genul meu, dar nu se stie niciodata :).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Nici al meu nu a fost pana in urma cu 2 ani. Genul meu preferat este thriler.

   Ștergere
 8. Imi place mult modul in care prezinti o carte! Ma faci foarte curioasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Sper sa fac cat mai multi cititori curiosi dupa ce imi citesc impresiile. 99% din cartile prezentate sunt carti care mi-au placut.

   Ștergere
 9. Sigur mi-ar placea cartea. Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 10. Eheeee, ispita cu I mare!!! Super recenzia! Acum îmi doresc si eu cartea.

  RăspundețiȘtergere
 11. Nu prea am acordat atentie cartii, tocmai din cauza genului. Dar am citit numai lucruri faine despre ea, asa ca ...de ce nu? II acord o sansa. :-) Poate o sa imi placa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De multe ori, cartile de la care nu avem asteptari mari, ne surprind in mod placut.

   Ștergere
 12. Hopa! Vampiri - Doamne, apara si pazeste, sunt si preferatii mei! :) Asadar, citind recezia ta imi face cu ochiul oferta de la Elefant cu 50%, ma mananca palma sa dau o comanda, dar mai astept putin. Vai, acum am mai pus o carte cu personaje preferate pe lista. Si culmea, citesc tot despre vampiri, dar un fantasy putin romantic - seria BlackDagger Brotherhood (doar 15 volume and still going :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am auzit de seria recomandata de tine, dar astept sa se traduca in limba romana. Transformarea are aparut si vol 2 la ed. Nemira.

   Ștergere
 13. Groaza? Vampiri? Brr... clar nu e pentru mine cartea :))
  Genul asta literar nu e pe gustul meu. Sincer, nu stiu daca as citi-o.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ei si eu am zis ca nu voi citi Academia vampirilor si apoi am fost cucerita total.

   Ștergere
 14. Citesc rar carti cu vampiri, desi imi place mult genul fantasy inclinatia mea este mai mult spre epic. Trebuie sa recunosc insa ca sunt cateva titluri care m-au cucerit, nu altceva iar aceasta prezentare suna foarte bine. As citi, nu zic nu, mai ales ca este o carte mai consistenta ca volum.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mie imi place foarte mult genul fantasy. Sunt carti si serii despre care as fi zis inainte sa le citesc ca nu sunt genul meu, dar ele mi-au aratat ca nu e bine sa am ideii preconcepute.

   Ștergere
 15. O recenzie minunată, felicitări! <3 Am trecut seria pe listă, și eu iubesc vampirii, nu știu cum de mi-a scăpat acest roman...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! IUnitial si eu am crezut ca are alt subiect, nu m-am gandit la vampiri cand am citit sinopsis-ul.

   Ștergere