marți, 23 mai 2017

Frumos și cu inima de gheață - Lisa KleypasAutor: Lisa Kleypas
Categoria: Literatura Universala
Editie: Necartonata
Editura: MIRON
Nr. pagini: 368

Lisa Kleypas a revenit!!! În ciuda faptului că am citit mai multe romane contemporane în ultimele luni, nu aș rata pentru nimic în lume un nou roman historical romance al Lisei Kleypas, un gen literar în care autoarea strălucește complet și asupra căruia și-a lăsat amprenta. 
Cu Frumos și cu inima de gheață, Lisa Kleypas revine la Londra victoriană cu trăsuri de epocă, dansurile, obiceiurile și toate detaliile care fac deliciul unui roman al acestui gen. Romanul face parte din seria dedicată familiei Ravenel formată din doi frați și trei verișoare. 
Din fericire, Kleypas nu mă  dezamăgește nici de data aceasta cu Frumos și cu inima de gheață, deoarece a reușit să mă țină ostatică cu scrisul său captivant, personajele  puternice, dar și farmecul discret și umorul savuros.
În acest roman m-am bucurat de sarcasmul hilar al personajelor implicate în situații jenante, care mi-au smuls mai mult decât un zâmbet.
Pe de o parte, îl avem, pe fermecătorul Devon Ravenel, un om cinic, rece, care se concentrează doar asupra sa și plăcerilor pe care le presupune rangul său. Nu este deosebit de bogat, dar este un bărbat chipeș, cu un  sex-apel magnetic și are, de asemenea, temperamentul tipic familiei Ravenel, a cărui urmași de sex masculin nu au fost foarte norocoși. Își petrece zilele in club cu prietenii sau călărind. Niciodată nu a avut responsabilități, nu știe ce înseamnă să lucreze și mai presus de toate el nu respectă nici o regulă, după cum spune el însuși :

- Oricum, regulile trebuie respectate.
- Dar dacă regulile fac mai mult rău decît bine ?

Pe de alta parte, o avem, pe văduva vărului său Theo, Lady Kathleen Tranear, o femeie plină de compasiune, dar strictă. Kathleen nu a avut o viață ușoară. Părinții ei au fost mai interesați de cai decât de ​​fiica lor și au trimis-o să trăiască cu niște prieteni, când ea era încă un copil. Soțul ei s-a dovedit a nu fi la fel de fermecător cum păruse în timpul curtării și chiar dacă Theo a murit din cauza propriei imprudențe, ea se simte responsabilă. Cu toate că se ascunde în spatele vălului și a formalităților privind doliul, Kathleen este puternică, inteligentă, curajoasă, iubitoare ...

Deci, vă puteți imagina cât de multe scântei  sar între cei doi !

Suntem în Anglia la sfârșitul anilor 1800 în perioada de industrializare. Devon moștenește la moartea vărului său titlul de conte și o proprietate plină de datorii. Singura soluție pentru el este să vândă totul și să își continue viața plină de vicii și distracție. Dar o cunoaște pe Kathleen și toate planurile îi sunt date peste cap. El este complet vrăjit de frumusețea ei: ochii de culoarea ambrei, buze cărnoase incredibile, aspectul felin neobișnuit: Era o femeie cum nu văzuse prea des! 
Atracția fizică dintre Devon și Kathleen este copleșitoare și să îi reziste nu le este ușor la nici unul. Nici Devon și nici Kathleen nu sunt dispuși să-și piardă individualitatea. Din acest punct de vedere este interesant de notat că Kathleen se confruntă cu Devon, având o atitudine aproape modernă, pe care o pierde, cu toate acestea, când discută despre sex. În brațele iubitului, ea se redescoperă pasionată și naivă.
Kathleen îl determină pe Devon să înțeleagă că poate fi lipsit de egoism și capabil să aibă grijă de proprietate. Încet „ticălosul arogant“ va deveni un om cu principii care își pune viața în pericol pentru alții, un om capabil să iubească necondiționat. Este ajutat de către West, fratele său hilar, un personaj care m-a cucerit imediat, așa cum m-au cucerit și surorile verișorului Theo, gemenele Pandora și Cassandra, două fete frumoase, crescute departe de societate, și sora mai mare Helen, o fată calmă cu un chip angelic.
Povestea este foarte bună, cu un stil plin de viață. Printre marile succese ale romanului, se remarcă: personaje interesante, context istoric detaliat, proză atentă, complot bine dezvoltat și emoție. Kleypas este un povestitor excelent, deoarece cititorul simte încă de la prima pagină că ceea ce citește este special. Cu îndemânare și pricepere, autoarea descrie diferitele personaje ale poveștii, oferind tuturor propria lor dimensiune în dezvoltarea complotului. Totul fără a împovara narațiunea, care își păstrează fluiditatea și finețea. Chiar și transformarea lui West din băutor înrăit în brațul drept al fratelui său se întâmplă treptat, fără a deveni vreodată plictisitoare sau grea. Același lucru este valabil și pentru personajul Helen, atât de timidă, rezervată și blândă, dar înzestrată cu determinarea sa. În afară de frații Ravanel, l-am întâlnit pe Rhys Winterborne, antreprenor bogat, exclus din saloanele aristocratice și dispus să se căsătorească cu o tânără fără zestre, pentru ascensiunea sa socială. Rhys mi-a amintit foarte mult de un alt protagonist a lui Kleypas (Simon din Secretele unei nopți de vară).
            La sfârșitul cărții am citit una dintre cele mai frumoase declarații făcute de un afemeiat răscumpărat prin iubire:

- Eu vreau să-ţi ofer ţie timp. Pentru mine există un singur mod de a-ţi dovedi că te voi iubi şi-ţi voi fi fidel cît voi trăi şi anume iubindu-te, fiindu-ţi fidel tot restul vieţii. Chiar dacă nu mă vrei. Chiar dacă alegi să nu fii cu mine. Vreau să-ţi ofer tot timpul care mi-a mai rămas. îţi jur că din acest moment, nu voi mai atinge o altă femeie, nici nu-mi voi mai dărui inima cuiva, ci doar ţie. Dacă va trebui să aştept şaizeci de ani, nu va fi irosit nici un minut - fiindcă eu îi voi fi trăit iubindu-te.

Concluzia: Lisa continuă să surprindă și să cucerească cu o nouă serie care promite mult în viitor și învăluie cu personaje care plac cititorului. Ea are o capacitate remarcabilă de a individualiza personajele și de a le face să iasă în evidență. Dacă vom adăuga intriga, umorul, situațiile absurde și mai presus de toate dragostea și pasiunea, avem o lectură plăcută de la început până la sfârșit.          
Absolut recomandat pentru sufletele romantice în căutarea unei povești bune de dragoste și dorința de a simți parfumul castelelor de odinioară.Mulțumesc  EDITURII  MIRON  pentru  exemplarul trimis spre recenzie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu