sâmbătă, 10 decembrie 2016

Cele o sută de mii de regate - N.K. Jemisin
An aparitie: 2016
Autor: N. K. Jemisin
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fantasy Masters
Editura: PALADIN
Nr. pagini: 432

În urma unui război epic între zei și oameni, au apărut sute de mii de regate. Moștenitoarea tronului regatului Arameri, Kinneth, este ucisă, și, prin urmare, fiica sa Yeine, care a trăit întotdeauna în ținutul Darre,  este chemată la Palatul Cerului. Yeine se confruntă cu unchii săi, în lupta pentru preluarea puterii. Ea va trebui să învețe regulile Arameri foarte rapid, pentru a  supraviețui într-un oraș în care toată lumea pare să conspire împotriva sa și să găsească aliați este mai dificil decât  să afle locația exactă a continetului Atlantida.Ea trebuie să lupte și să fie diplomată; să creeze alianțe cu zeii, înrobiți în Palatul Cerului. Printre ei este Sieh, zeul copil, dulce și neastâmpărată cum numai un copil poate fi. El  se ataşează imediat de Yeine, spre deosebire de Nahadoth, care  este violent, întunecat și atractiv. O poveste de dragoste, intrigi, subterfugii, și lumi fantastice sunt ingredientele din  "Cele o  sută de mii de regate".
Povestea este spusă la prima persoană de către  tânăra Yeine, care are  nouăsprezece ani şi este  rămasă orfană recent. Yeine nu este eroina frumoasă și curajoasă tipică, ci are defecte care o fac mai credibilă. Mi -a plăcut această caracterizare, chiar dacă , în opinia mea , nu a fost suficient de aprofundată. Mi-a plăcut Nahadoth, zeul "rău", întunecat și misterios care în cele din urmă va fi în măsură să demonstreze că care sentimente. De asemenea, mi-a placut Sieh, zeul copil, cu capriciile lui.
Complotul de bază al romanului este destul de simplu și urmează  tema eroului clasic, cu creșterea și maturizarea protagonistului, dar personajele fac această cale specială. Suntem obișnuiți să ne imaginăm zeii ca ființe supranaturale dar ceea ce știm despre ei  este destul de evaziv. Prezența în cartea a zeilor  ca sclavi ai oamenilor, nevoilor, dorințelor și sancțiunile  pe care sunt nevoiţi să sufere din cauza lor, furia lor ... face lectura interesantă.
Punctul forte al întreagii poveşti este setarea: Jemisin construiește o lume într-un singur palat de cristal, în care totul este clar, dar nu mai puțin periculos, reușind, cu foarte puține detalii să stimuleze imaginaţia cititorului  care are o viziune bine definita a locurilor unde se găseşte Yeine.
Un alt punct pozitiv al cărții este povestea despre cosmogonia universului: există o anumită poezie în poveste despre crearea lumii de către mâinile a trei mari zei, reprezentanți ai zilei: zori / amurg și noapte. Iar faptul că umblă printre oameni arată că ei sunt acolo de o lungă perioadă de timp De multe ori Nahadoth sau Sieh vorbesc despre trecut,  înainte ca oamenii să fi fost creaţi.      
Temele poveştii sunt foarte diferite dar de actualitate: războaiele sunt un pretext pentru a vorbi despre rasism, intoleranţă, luptele etnice și eterna lupta dintre bine și rău. Autorul dezvaluie lumea feminina si puterea ei mare, lăsând  bărbaţii, pentru o dată,  un pic "în umbră.
Toate personajele create de Jemisin, umani și divini, sunt complexe, credibile, fiecare cu problemele și îndoielile lui.
Personajele umane - în special Dekarta, Scimina, Relad și Yeine  nu s-au numărat printre personajele care m-au impresionat.  Scimina pare ucenica lui Cersei Lannister, mai puțin competentă și complexă; Relad arata ca o showgirl care vrea să rămână neutru cu privire la orice problemă; Dekarta este asemeni unui erou din  acele povești vechi de fantezie clasice, cu un trecut tulbure, dar un prezent complet plictisitor; și Yeine, în ciuda faptului că este  un pic mai lustruită, pare o fată care vrea doar să înțeleagă dacă moartea mamei ei are ceva de-a face cu chemarea ei în Palatul Cerului și nu pare a fi interesată de putere atunci când ea o  poate ajuta în mod clar să afle ce s-a întâmplat.
Relațiile dintre personajele  sunt  un pic discordante, Yeine este un pion în intrigile  zeilor , care trăiesc în ceruri , de exemplu; Nahadoth este cel mai misterios, ca domn al nopții este implacabil, Sieth este personajul care transmite sensibilitate pretutindeni .
Concluzia:   Finalul este un pic socant , dar acest lucru este previzibil, în egală măsură. Există unele surprize și intrigi, care nu sunt rezolvate până la sfârșitul romanului. O lume a magiei, în care nu totul este ceea ce pare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu