marți, 2 august 2016

Somnul raţiunii - Jussi Adler-Olsen
An aparitie: 2016
Autor: Jussi Adler Olsen
Colectia Iceberg Fiction
Editura: RAO
Nr. pagini: 576


Săptămâna trecută, cînd  navigam pe net, am descoperit că Jussi Adler-Olsen a publicat al treilea volum din seria  departament Q în limba română. "Și eu n-am auzit !! " L-am văzut dimineața la elefanţi, am cumpărat cartea  după-amiază și 5 zile mai târziu, impresiile mele despre roman sunt pe blog.
Această nouă tranșă  de aventuri a departamentului Q începe, cronologic vorbind, după sfârșitul celei de a doua cărţi. Este adevărat că cele trei romane sunt  independente (puteţi citi alternativ și veţi afla povestea). Cu toate acestea, în cazul în care luați acest volum, în mod direct, fără a mai citit  "Camera groazei"şi   "Vânătorii de oameni", veți pierde o mulțime de detalii despre personaje, relația dintre ele și multe comploturi mici interdependente între cele trei volume. Vă recomand , dacă nu îl cunoaşteţi pe  Adler-Olsen și ajunge în mâinile dvs. această carte să începeţi cu "Camera groazei"şi apoi "Vânătorii de oameni". Vă veți bucura   mult mai mult de poveste ca întreg.
 "Somnul raţiunii" debutează cu o serie  de evenimente care ţin poliţia daneză ocupată: lupte pe străzi, incendii, crime etc. doar angajații Departamentului Q, Rose, Carl și Assad, şomează, până într-o zi , când  o sticlă misterioasă , cu un mesaj scris cu sânge uman ajunge la subsolul prietenilor nostri. Când Carl și asistenții săi, Assad și Rose încep să descifreze mesajul, își dau seama că a fost scrisă de un băiat răpit  împreună cu fratele său în anul 1990.  Acest mesaj ar fi ultimul lor semn de viață. Cine erau ei? De ce dispariția lor nu a fost niciodată raportată? Sunt încă în viață?
De data aceasta, autorul ne ia în lumea necunoscută a sectelor, prin crearea unui complot rău și sadic. Pentru această carte, el deschide porțile acestor comunități ciudate pe care eu  nu le pot înțelege. Familii - adepți - aici jucând rolul de victimă. O mare parte a problemei  cu care se confrunta ancheta poliţiei este că membrii cultului trăiesc în izolare și nu vorbesc cu  "alţii", chiar  dacă sunt în mare necaz.
Povestea este foarte bine structurată, niciodată previzibilă, în timp ce tehnica utilizată de autor anulează toate limitele de spațiu și timp, creând o singură poveste  care nu are nici un moment de declin, în același timp păstrând tensiunea de la început până la ultima pagină.  Mi s-a părut foarte interesantă atmosfera nordică  daneză,  deoarece Adler-Olsen , mă fascinează și mă face să visez, iar după ce am citit acest roman m-am  simțit, ca și cum aş fi vizitat Copenhaga și regiunea fiordurilor înconjurătoare.
 După ce am citit cele trei volume ale seriei, încă mai cred că succesul departamentului Q constă în  cei doi protagoniști  ai săi, inspectorul Carl Mørck și partenerul său sirian Assad, în special  primul. Mørck este un personaj total atipic. Este un anti-erou şi trece dincolo de acest concept. Aceasta este o persoană care ar trebui să supere cititorul. Ei bine , eu nu știu cum face Olsen, dar Mørck este un personaj mare. Cred că este un personaj foarte uman, are multe defecte şi vorbește atât de sincer,  încât tu nu poţi decât să îl iubește. Carl Morck este un protagonist care captivează cu ironia lui, partea lui întunecată și viața sa ocupată, împărțit între ajutorul  dat prietenului său Hardy, care este imobilizat și oaspete în casa lui; problemele cu fosta lui soție și fiul vitreg; muncă și o nouă dragoste posibilă. Mai mult decât atât, de asemenea, personajele feminine sunt nuanțate și arată, din perspective diferite, voința femeilor și puterea dragostei față de copiii și familia lor, dar, de asemenea, fragilitatea și slăbiciunea lor. Mia, Isabel și Rakel, dar, de asemenea, Rose, atât de complicată și enigmatică, sunt personaje care nu sunt niciodată stereotipe sau triviale, iar viețile lor sunt construite  cu multă atenție privind comportamentele și emoțiile lor, ele sunt percepute credibil și realist. Cele două povești, cea a membrilor secțiunii Q și cea a criminalului,  evoluează în  paralel, dar se  şi intersectează în mai multe locuri.
Unul dintre plusurile acestui roman este tipul rău. Un rău foarte rău, cu multe fațete , care îl fac interesant. Un ucigaș a cărui motive provin din trecut.  Evident, nu voi dezvălui nimic despre identitatea lui. Autorul ne arată modurile în care o ființă umană se poate transforma în întuneric, nebunia totală  care îl domină. Putem urmări procesul din copilărie, o copilărie care a avut loc  într-o familie fundamentalistă, condusă de un tată violent, credincios. Un om respectat de către comunitate, dar nu atât de respectabil cu soția  şi copiii lui, care suferă excesele.
            Un alt punct în favoarea sa este tema religioasă. Romanul vorbește despre extremismul religios. Și nu mă refer la ramura cea mai violentă a Islamului, nu, ci la creștinism în sine: acei fanatici care prin gândirea lor fac mai mult rău decât diavolul însuși. Criminalul îşi caută victimele în rândul anumitor grupuri religioase (Martorii lui Iehova de exemplu).  Romanul trage un semnal de alarmă a ceea ce se întâmplă în acea parte a societăților izolate și închise , în care, în conformitate cu democrația tolerantă, adeptii  sectelor religioase îşi cresc copiii , cu o rigiditate oarbă  faţă de întreaga omenire . De asemenea, Jussi Adler-Olsen demonstrează modul în care o sectă poate submina o familie.  ....
La fel ca în cele două cazuri anterioare, romanul alternează scenarii. Unele capitole sunt dedicate anchetei poliției și altele criminalului; în aceste vom afla rutinalui zilnică, dar  şi ceea ce s-a întâmplat cu ani în urmă și  a făcut din el, criminalul de astăzi. Vinovatul este cunoscut din primele pagini , dar în ciuda acestui fapt, autorul reușește să păstreze cititorul vrajit peste 600 de pagini. Un talent rar și foarte eficient.
Umorul care reușește să se strecoare în unele dialoguri completează stilul singular al romanelor sale. Întrucât fiecare investigație este istovitoare, autorul contrabalansează cu fantezia personajelor sale, ironia și dialoguri bine plasate. Succesul este bine meritat.
Concluzia: Din nou, un roman nordic pe care îl  recomand . Pentru complot, modul în care se dezvoltă,   o pereche aparte Carl - Assad, pentru tot.  

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

2 comentarii:

  1. Cat ma bucur ca mai exista fani ai lui Jussi Adler-Olsen :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaaaaa!! Abia astept urmatorul volum din serie!!!

      Ștergere