duminică, 1 noiembrie 2015

Tronul de jad - Naomi Novik
An aparitie: 2014
Autor: Naomi Novik
Categoria: Literatura Universala
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 464După ce am descoperit  în „Dragonul Maiestății sale   identitatea  lui Temeraire și știm că el este un Celest, o specie rară  și valoroasă din China, este firesc ca complotul din Tronul de jad să debuteze cu vizita unui prinț chinez în Anglia pentru a salva dragonul care a aparținut inițial țării sa. Acest lucru ar implica îndepărtarea lui  Laurence ca pilot al Dragonului. Pentru delegația chineză, este nedemn  faptul că dragonul Celest este folosit ca mașină de război și, de asemenea, are ca  pilot o persoană obișnuită, deoarece, în China, Celeștii, aparțin doar membrilor familiei regale. În cele din urmă se ajunge la un compromis, și se decide că Temeraire ar trebui  să meargă în  China, dar însoțit de Laurence. O călătorie, care se va dovedi a fi doar prima dintr-o lungă serie de călătorii pe care le vor face cei doi eroi în următoarele volume pentru a vedea o mare parte din lume, călătorind din India în Africa sau Australia, America Latină sau Rusia.
       Romanul lasă în urmă treptat atmosfera războinică din Dragonul maiestății sale și se aventurează în apele periculoase ale  diplomației și ciocnirea culturală dintre două moduri diferite de a înțelege lumea: cultura antică chineză, închisă și superioară; si cultura britanică colonizatoare și arogantă. Convinși de superioritatea lor chinezii vor doar să fie lăsați în pace, să aibă contact minim cu restul națiunilor, pe când britanicii se cred stăpânii lumii și căută noi teritorii pe care să le colonizeze... Schimbare de peisaj este în sine bine venită și permite cititorului să se cufunde pe deplin într-o cultură îndepărtată de cea a Angliei din secolul al XIX-lea.

       Cel de al doilea roman al seriei Temeraire, „Tronul de Jad” (de Naomi Novik), mi-a placut chiar mai mult decât „Dragonul maeistății sale”. Probabil din cauza că primul volum este romanul introductiv pentru toată seria, unde  este explicată nașterea relației dintre Will Laurence și dragonul Temeraire. Acum, în această a doua parte, seria îl arată pe Lawrence care demonstrează continuu loialitatea lui față de dragon, dar lasă loc pentru mai multe nuanțe care îmbogățesc romanul. Evident  este că  ambele personaje continuă să învețe unul de la altul, dar Temeraire arată o personalitate mai puternică aici și Laurence pare să mediteze mai mult asupra a  ceea ce  face și spune, uitând originile sale ca ofiter al Marinei, îmbrățișând noua lui viață în Aviație. De data aceasta căpitanul este prezentat ca un personaj nesigur care uneori se  îndoiește că știe ce e  cel mai bine pentru dragon, dar în mod ironic, se opune  vehement când cineva încearcă să îi despartă. Novik scanează limitele  relației dintre Laurence și Temeraine, strecurând drept  contrast diferențele dintre modul în care  chinezii și europenii  îi tratează  pe dragoni. Autoarea  a reușit să mă surprindă cu  discuțiile filozofice  despre politică dintre  Temeraire  și  Laurence. Întrebările dragonului despre  conceptele de libertate, guvern, datorie ... și acuratețea din gândurile sale, în ciuda unei anumite naivități, sunt tulburătoare.
          În ceea ce privește călătoria, nu este lipsită de evenimente: atacuri, boli, conspirații. O mulțime de aventuri în care sunt angrenați cei doi eroi ai noștri înainte de a ajunge la obiectivul călătoriei lor: China cu împăratul și  dragonii săi.Trecerea prin dreptul coastei africane servește ca un memento ce permite autoarei să facă o paralela între sclavia umană, cu tratamentele diferite / relațiile chinezilor și englezilor, cu dragonii.
Concluzia: Cu acest al doilea volum, Naomi Novik întărește relațiile dintre Temeraine, dragonul celest și  căpitanul Will Laurence.  Suntem copleșiți de intrigile de la curte și învățăm o lecție adecvată despre toleranță, dar nu tot ce straluceste este aur ... Pentru cea de a treia tranșă a aventurilor în care sunt implicați  Temeraine și Laurence ne îndreptăm spre  Imperiul Otoman. Și dacă nu ați început să citiți această serie, acum este momentul pentru a începe. De curând editura Nemira a  publicat cel de-al patrulea lea volum al seriei “Imperiul de fildeș”.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu