duminică, 22 noiembrie 2015

Endgame. Jocul Final: Cheia Cerului - James Frey, Nils Johnson-Shelton

Aparitie: 2015
Autor: James Frey, Nils Johnson-Shelton
Categoria: Literatura Universala
Editura: TREI
Nr. pagini: 504       Jocul continuă! “Edgame - Cheia Cerului” este a doua carte dintr-o trilogie care impresionează cu o poveste intensă și de neoprit. În prima carte  “Convocarea”,  am văzut cum  meteoriții au ucis mulți oameni, dar, de asemeneaau marcat începutul Endgame. Știm  că jucătorii au descoperit că trebuie să găsească trei chei pentru a își salva propria viață și viața seminției sale: Cheia Pamantului, Cheia Cerului și Cheia Soarelui . Toți jucătorii primesc sfaturi pentru a găsi Cheia Pământului. Endgame abia a început, dar a fost vărsat mult sânge. Prima cheie a fost găsită de către Sarah, care are o alianță cu Jago. Ei nu au fost singurii jucători care au  format alianțe, care, după cum am văzut, au fost foarte utile  de-a lungul poveștii. Unii jucatori i-au ajutat pe alții chiar și fără alianțe...
                  În “Cheia Cerului”  există nouă jucători. Și regulile s-au schimbat. Prima cheie a fost găsită și haosul s-a declanșat. Peste tot, demonstrații pașnice sau războaie civile agită oamenii, mass-media... dar jucătorii  continue să joace. Joacă, acționează, luptă și, de asemenea, uită ... În timp ce tinerii străbat  globul în căutare celei de a doua chei, Cheia Cerului.
                  În aceast volum emoțiile continuă să iasă la suprafață. Unele alianțe trec prin momente dificile. Endgame ia o nouă turnură, regulile se schimba, termenul limită se apropie periculos; personajele se angajeze într-o căutare acerbă pe viață și pe moarte, iar sfârșitul justifică toate mijloace folosite.
                  Intriga este complexă, chiar dacă jucătorii continuă să se omoare unul pe altul și , de asemenea, încep să își  pună întrebări despre Keplers și capacitatea lor de a opri Endgame. Toată lumea a experimentat jocul și a făcut alegeri. Toți jucătorii se luptă să își salveze seminția. Și dacă profeția este falsă, dacă Keplers este doar  un monstru însetat de violență? Dacă scopul lui a fost să  cucerească lumea noastră?
                 Jucatorii au în “Cheia Cerului” personalitatea mult mai dezvoltată decât în “Convocarea”. Mulți s-au schimbat și putem vedea deja cum Endgame și-a pus amprenta asupra lor. Sarah, de exemplu, nu face față situației deloc bine, desigur, după ce a  trebuit să-l omoare pe prietenul ei, Christopher, care a decis să o  urmeze fără știrea ei. Și această stare va afecta în mod semnificativ povestea.
                Am fost încântată să văd că Liu a supraviețuit evenimentelor din Stonehenge. E un personaj pe care îl iubesc și, probabil,  preferatul meu   din acestă trilogie. El a revenit aici chiar mai nebun decât în  primul volum, în special atunci când descoperă că Chiyoko a murit. Sper că va fi mai important în volumul următor.         
          Stilul de James Frey și Nils Johnson-Shelton este într-adevăr captivant. Aceasta este ceea ce m-a determinat să continui această lectură. Este un stil de plin de viață, energic, provocator și foarte ritmic în cuvintele stabilite pe hârtie.
Pe scurt:  Endgame este ... o explozie de acțiune. Suspansul este omniprezent.
  
Pozitiv : 
  1. Un ritm narativ gestionat perfect:  trecerea de la un personaj la altul, care alterneaza scenele de acțiune îți taie răsuflarea cu capitole ce dezvăluie secrete, alianțe și trădări, descoperirile îngrozitoare și întrebările ce apar.
  2. Momente lungi de suspans frumos proportionat : Am fost foarte îngrijorată pentru Sarah jumatate din carte - și acest lucru este doar un exemplu printre multe altele.
  3. Scenele de actiune vizuale sunt grandioase, asemănătoare celor din filmul  Misiune imposibilă.
  4. Un nou personaj feminin intrigant, Stella, pe care probabil vom ajunge să o cunoastem mai bine  în volumul 3.
Negativ :
  1. Delirul privind misterul  care învăluie personajele Creatorilor : este dezvăluit personajul Ea, un Creator, un fel de Satana extraterestru, personaj uneori un pic ridicol ...
  2. Caracterizarea  lui Shari Chopra pare inconsecventă la sfârșit, și asta e un păcat.

Va recomand această trilogie explozivă? Absolut, dar numai dacă vă plac:
- Distopiile pline de pericole planetare (cum ar fi  trilogia Labirintul);
- Romanele de  spionaj  și aventură  tip Alex Rider;
- Cărțile cu  acțiune inteligentă, bazată pe referințe culturale adânc înrădăcinate în istoria noastră.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

Multumesc Editurii Trei  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele  despre  această carte  !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu