marți, 23 iunie 2015

Mâna Fatimei - Ildefonso Falcones
An aparitie: 2012
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 986


O țară împărțită între două religii.
Un om care luptă pentru propriul destin.
O iubire fără limite.
 

          Un scriitor bun creează interes pentru lectură de la primele trei sau patru rânduri din cartea sa.  Dar un mare scriitor te face să îl urmezi 986 de pagini(numărul de pagini al romanului "Mâna Fatimei" de Ildefonso Falcones) am călătorit în timp alături de scriitor, vizitând o Spanie zgomotoasă, religioasă, fascinantă.
                 Povestea este fermecătoare, intrigantă și este situată în satele din Alpujarras, o regiune din Andaluzia, care a fost colonizată de arabi în secolul al șaptelea  și recucerită de creștini în 1492.   Mulți știu că musulmanii care au stat în Peninsula după recucerire au  avut multe probleme si au fost expulzați într-o stare groaznică, dar nu știu cum a fost viața lor, problemele și stilul lor de viață. Acest lucru este, printre altele, ceea ce  Falcones ne dezvăluie în "Mâna Fatimei".
           Narațiunea debutează în anul 1568 și începe în Alpujarras Granada, unde maurii sunt continuu hărțuiți  de vechii creștinii. Ei sunt obligați să participe la ceremoniile de cult creștine și  să respecte simbolurile religioase creștine . Din cauza acestei situații care devine din ce în ce mai insuportabilă, maurii se ridică împotriva creștinilor într-o luptă crudă și sângeroasă.
                Personajul principal, Hernando,  este centrul și oglinda comunității maure care rătăcește prin diferite regiuni din sudul Spaniei, în căutarea unui loc pentru a trăi și dezvolta ideile lor liber. Hernando Ruiz / Hamid Ibn Hamid este fiul unui musulmane și a  unui preot creștin, având caracteristici maure, dar trăsături creștine. El trăiește pe marginea ambelor lumi, nu este acceptat de către musulmani, pentru că tatăl său a fost un preot creștin. Pentru creștini, este doar un alt musulman, detestat din cauza culturii, a familiei și obiceiurilor pe care le au. El a fost educat în ambele religii, dar în inima lui este musulman. În timpul revoltei cunoaște brutalitatea și cruzimea celorlalți, dar își găsește, de asemenea, dragostea în curajoasa Fatima cu  ochii negri.  

„Credem în același Dumnezeu, cel al lui Avraam – a scris el. (…) Știu creștinii acest lucru? Ne socotesc drept simpli câini, ca și cum am fi niște catâri ignoranți; nici unul dintre ei nu s-a îngrijit să afle care sunt adevăratele noastre credințe, iar polemiștii, ai noștri ori ai lor, cu scrierile și certurile lor, aprofundează mai mult în tot ceea ce ne desparte, decât în ceea ce ne-ar putea uni.”

        "Mâna Fatimei"  este o poveste despre xenofobie, lupta pentru putere și intoleranță religioasă.  Dar este, de asemenea, o poveste de dragoste a unui tânăr  maur, care trăiește între două culturi și două religii inamice. E catolic sau musulman? Trebuie să pretindă că este un bun creștin, dar în inima lui stăpânește partea musulmană.
           Hernando, ca personaj, este unul dintre marile puncte  forte ale autorului în acest roman pentru că spune povestea din perspectiva unui musulman integrat într-o societate creștină prin forță. Ni se permite asfel  să avem o perspectivă  diferită de punctul de vedere al creștinilor, care ne spun că maurii au fost un popor teribil, însetați de sânge, eretici … În această carte, putem vedea cum singura diferență dintre mauri și creștini  era că unii nu aveau putere politică.  Ambele popoare au fost la fel sângeroase și  brutale .
             Hernando, care reprezintă generozitatea și toleranța, într-o epocă dominată de fărădelege și lupte între religii este un personaj care are multe suișuri și coborâșuri, atât sociale cât și economice în viața personală sau de familie de-a lungul viații lui.
                Romanul lui Ildefonso Falcones ne poartă literalmente spre unul dintre momentele cele mai tulburi pe care  locuitorii peninsulei l-au trăit. Falcones ia cititorul de mână și îl conduce pe calea pe care Hernando  lupta pentru propriul destin și propriul popor . De-a lungul narațiunii cititorul urmează tradițiile de zi cu zi ale musulmanilor, într-o regiune dominată de creștinism.  Am descoperit istoria unui întreg popor, umilit, oprimat din motive religioase. Cartea m-a impresionat și mi-a dat senzația că am  intrat cu adevărat în această lume atât de îndepărtată de a mea.
          Acuratețea istorică și povestea fascinanta a episodului de xenofobie, care constituie istoria Spaniei, face Mâna Fatimei un roman epic de excepție.  Falcones are descrieri bogate și frumoase în care ne prezintă munții și văile spaniole, Moscheea din Cordoba profanată de către creștini și străzile din vechiul cartierul arab.
           De asemenea, descoperim prin personajele secundare, statutul femei și mai ales a copiilor care sunt primele victime ale cruzimei de care dau dovadă oamenii.
           În plus, vom învăța, de asemenea, o mulțime de lucruri, nu numai cu privire la aceste două religii și existența grea din Spania în XVI-lea, dar , de asemenea,  aflăm  informații detaliate cu privire multe alte probleme, în special îngrijirea cailor, reproducere și modul de a lucra cu ei.                
          Concluzia:   O carte excelenta care portretizează perfect lupta religiilor, frumos încadrată cu standardele istorice, demonstrând aproape matematic, pagină cu pagină, inutilitatea luptei, deoarece duce numai la moarte și vărsare de sânge.
 
"MânaFatimei" mi-a fost oferită de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi.

6 comentarii:

 1. Foarte frumos, ma atrage subiectul cartii, dar deocamdata ma feresc de lecturi lungi. Numai carti scurte am pe lista acum :).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La prima vedere, numarul paginilor pare complesitor, dar nici nu am simtit cand am ajuns la ultimul rand.Este o povestea foarte frumoasa, care fascineaza prin felul foarte inteligent in care este structurata intriga romanului si descrierile foarte vii care conduc cititorul în meandrele istoriei

   Ștergere
 2. Romanul pare geniaaaal! :D Serios, îți ador gusturile. Trebuie să citesc și eu volumul, neapărat. Mulțumim pentru frumoasa-ți recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri

  1. Esteeee !! Sa iti spun ce voi citi in continuare?? :))
   Mi-a placut foarte mult. In doar 2 zile am dat gata cartea. Este un roman foarte complex care are cam tot:
   o poveste de dragoste, sacrificiu, ură și trădări, de asemenea, un roman istoric fabulos, care ne arată cum era viața în orașele Evului Mediu, de la cei mai săraci la nobili, creștinii , Inchiziția ...
   Este cu siguranță una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultima vreme .....

   Ștergere
 3. iti ofer o leapşă drăguţă, un tag disney interesant http://romanceofpages.blogspot.ro/2015/06/the-disney-song-book-tag.html

  RăspundețiȘtergere