luni, 2 februarie 2015

Stoner - John WilliamsSinops: William Stoner, fiul unor fermieri din Vestul Mijlociu, se inscrie la Universitatea din Missouri pentru a studia agricultura. Incet-incet, isi da seama ca adevarata sa vocatie este literatura. Ajuns profesor, va incerca sa insufle generatiilor de studenti dragostea pentru lecturi, ducind in acelasi timp o viata aparent banala, care capata insa o valoare universala. E, de fapt, viata majoritatii dintre noi, cu conflictele, singuratatile, izbinzile si mai ales infringerile noastre intr-o lume cel mai adesea potrivnica. Stoner este o experienta literara unica, un imn inchinat literaturii care ne modeleaza vietile.
Uneori, cufundat în cărți, îl izbea dintr-odată revelaţia că sunt atâtea lucruri pe care nu le știe, atâtea cărți pe care nu le citise; și seninătatea pe care se străduia să o obțină se făcea țăndări în clipa în care realiza ce puțin timp îi oferea viața să citească atâtea, să învețe tot ce trebuia să știe.”
Impresiile mele: O carte cu adevărat spectaculoasă, ceea ce întărește teoria că o carte este atemporală, dacă este bine scrisă . Acest roman, pentru cei care nu știu, a fost publicat pentru prima dată în  anul 1965.
               Sunt literalmente  fără cuvinte.  Am citit recenzii  foarte bune despre această carte , dar nimic nu m-a pregătit să mă simt complet îndrăgostită  de  personajul principal!  Un om nesemnificativ ,  mic și genial,dar  care  în același timp, are o forță imensă ce îl ajută să reziste presiunilor psihologice aproape de netrecut ...
             În această carte, care nu pare a avea  nimic special la prima vedere ,îl  urmăm pe William Stoner de la viață simplă și săracă la o fermă din Missouri, la transformarea acestuia atunci când intră la universitate , până la sfârșitul vieții sale, ca profesor pensionat de la Universitatea din Columbia. Seguimos os seus passos, os seus erros, os momentos cruciais da sua vida, de tristeza, de aparente fracasso e apatia, mas também de paixão, de certezas, de compromisso com o conhecimento. Noi urmăm pașii lui, greșelile lui, momentele cruciale ale vieții sale, tristețea, apatia, dar, de asemenea,vedem pasiunea, dăruirea pentru profesia sa.
                  Totul pare a fi doar o succesiune de evenimente din viața unui profesor universitar, cu o narațiune fără înflorituri ,cu un fir narativ simplu, fără mare complexitate. Mas foi esta simplicidade que me agarrou ao livro e me fez apaixonar por este William Stoner. Dar tocmai  aceasta simplitate , m-a făcut  făcut să imi placă de  William Stoner. De certa forma, Stoner disse-me muito por, no início, ter feito a sua formação em literatura inglesa medieval, por ter aspirado a ser professor universitário e, por fim, a sê-lo. Toată nesiguranţa lui, temerile, cum a năzuit să să fie profesor universitar și în cele din urmă a reuşit, m-a făcut să mă gândesc la mine.
Ca şi personajul său, Joan Williams  este un autor discret . Nu ni se spune nimic , totul este sugerat. Primele pagini  nu dezvăluie nimic important , dar dintr-o dătă eşti prins şi visezi la o viaţă mai buna pentru  William Stoner .  Joan Williams are un talent incredibil, este un maestru al cuvintelor, un contrabandist al verbului. Certains passages sont magistralement écrits et résonnent de justesse et de beauté. Unele pasaje sunt scrise cu  măiestrie și rezonează cu acuratețe și frumusețe. M-am bucurat de fiecare rând, și nu am simţit  nici o dorință de a sări peste un paragraf . Paradoxalement ce livre ne parle pas au cœur, ne caresse pas l'âme mais vise l'intellect, la pensée.
În mod paradoxal, această nu este o carte sentimentală, nu mângâie sufletul, dar urmărește intelectul, gândirea. À la manière d'un Faulkner. In maniera lui Faulkner.
 Concluzia: Este é um livro sobre a natureza humana, sobre a descoberta e o gosto pela literatura, sobre a universidade, sobre o amor, a desilusão, e tudo é contado de forma a não parecer sentimental, mas é. Este o carte despre natura umană, despre descoperirea și gustul pentru literatură,  despre universitate, despre dragoste, deziluzie, dar totul este prezentat  astfel încât să nu pară sentimental, dar este. Este livro é de uma sensibilidade enorme ao relatar-nos coisas que são, aparentemente, banais. Această carte este de  o sensibilitate foarte mare ,care se raportează la lucruri aparent banal.
 
„Nu avea nici un prieten și pentru prima dată în viață şi-a dat seama cât e de singur. Uneori, seara, în camera lui din pod, îşi ridica ochii din cartea pe care o citea și privea spre cotloanele întunecate unde flacăra lămpii pâlpâia printre umbre. Dacă privea lung și fix, din întuneric s
e năștea o lumină ce lua forma imaterială a lucrurilor pe care le citea. Și atunci se simțea suspendat undeva în afara timpului, la fel ca în ziua aceea, în sala de curs, când i se adresase Archer Sloane.”
 
Când era extrem de tânăr, Stoner credea că iubirea e o stare absolută a ființei la care, dacă ai noroc, poţi accede; la maturitate, ajunsese la concluzia că iubirea e paradisul unei religii mincinoase, spre care omul ar trebui să privească cu neîncredere amuzată, cu disprețul blând al celui care a încercat-o pe pielea lui și cu nostalgie jenată. Ajuns la mijlocul vieții, a început să înțeleagă că nu e o stare absolută, dar nici o iluzie; o vedea ca pe o devenire cât se poate de omenească, o stare inventată și modificată clipă de clipă și zi de zi prin voință, prin inteligență și cu inima.”
 
„Dragostea față de literatură, față de limbă și față de modul cum misterul minții și al inimii se dezvăluie în migăloasele, straniile și neașteptatele combinații de litere și cuvinte, în tiparul cel mai negru și mai rece – dragostea pe care o ținuse ascunsă de parcă era ceva ilicit și periculos a început să o afișeze, timid mai întâi, apoi cu curaj și, în cele din urmă, cu mândrie.”

2 comentarii:

 1. Abia astept sa iau si eu in brate, pentru lectura, cartea aceasta. Am auzit atatea lucruri bune despre ea...
  Multumesc pentru remember!
  Ioana

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o carte foarte frumoasa care nu trebuie ratata. Spre surprinderea mea, mi-a placut foarte mult.

   Multumesc pentru vizita!
   elena

   Ștergere