vineri, 23 ianuarie 2015

Ultima imparateasa - Anchee Min


Sinops: Conceput ca o continuare a povestilor fascinante descrise in Imparateasa Orhidee si a intrigilor infiripate in misteriosul Oras Interzis, acest ultim roman semnat de Anchee Min duce pina la capat reinterpretarea din perspectiva moderna a vietii tumultuoase a ultimei si celei mai controversate imparatese din istoria Chinei. Ultima imparateasa este de fapt povestea dramatica a transformarii Orhideei dintr-o tinara puternica si increzatoare intr-o conducatoare abila, capabila sa tina friiele unui imperiu in declin, o poveste in care dramele personale din palatele tainice ale Orasului Interzis devin pe nesimtite tragediile istorice ale unui intreg popor. Confruntata cu necesitatea de a-si asuma o dubla regenta, cu pierderea prematura a doi fii, cu pasiuni amoroase reprimate pina in ultima clipa a vietii, cu invazia Marilor Puteri si ingenuncherea morala si economica a Chinei, imparateasa Tzu Hsi se dovedeste, in viziunea lui Anchee Min, o femeie capabila sa sacrifice totul in numele adevarului si al dreptatii, dezmintind profetia conform careia „China va fi distrusa de catre o femeie”.
 
„Precum un râu ce cântă
Tâşneşti ca să curgi liber.
Te privesc fericit...
Amintirea despre noi
E dulce şi desăvârşită.”
Impresiile mele: Anchee Min interpreta a modo suo il carattere di questa famosa imperatrice cinese, basandosi sulle testimonianze e gli scritti dell'epoca, e ci ripropone l'immagine di una donna assetata d'affetto, pronta a rischiare tutto per proteggere il figlio, intelligente e capace di conquistarsi la fedeltà incondizionata dei suoi servitori. Bazată pe fapte și personaje reale, cartea este narată la prima persoană și prezintă personajul principal,  ca o femeie sensibilă , care își asumă fără tragere de inimă puterea și face multe sacrificii, pentru a proteja pe cei  pe care îi iubește și încercă să salvaze  un imperiu condamnat la moarte. Pentru chinezi, secolul al XIX-lea a fost o perioadă marcată de războaie și revolte, care au culminat  la sfârșitul dinastiei Ch'ing.  Singura constantă în această perioadă tumultoasa este puterea exercitată de Tzu Hsi, ultima împărăteasa din  Orașul Interzis.  După  moartea împăratului Hsien Feng, este nevoită să îşi asume regenţa în numele lui  Tung Chi, fiul de doi ani și moștenitor unic al dinastiei Ch'ing. Astfel, cititorii îi urmăresc transformarea dintr-o tânăra femeie  , care a reușit să devină concubina favorită  a domnitorului chinez, într-un lider raţional  , care a condus China pentru mai mult de patru decenii.
            În plus după ce a dejucat un număr mare de intrigi politice, Tzu Hsi a fost forțată să se confrunte zâmbind, cu   bărbați și femei care ar  fi putut să o ucidă.  Ca  şi cum  nu  ar fi fost suficiente problemele aduse de domnie, împărăteasa a avut o mare pierdere în viața personală: moartea copilului, la 19, cauzată de o boală venerică  de care s-a molipsit la prostituate. Deoarece era necesar un alt moștenitor, ea a adoptat , pe  fiul uneia dintre surorile sale cu fratele mai mic al lui Hsien Feng. Tânărul a primit numele imperial de Guang-Hsu. Când Guang-Hsu a fost destul de mare pentru a lua puterea, Tzu Hsi știa că era slab și  că trebuie să rămână la putere, chiar în spatele scenei.
        Mi-a plăcut această carte şi am învățat  foarte multe despre relația de dragoste și ură cu japonezii, Revoluția Boxerilor  și pierderea unor teritorii, cum ar fi Taiwan, Coreea și Vietnam, bine descrise  în carte , oferind cititorului o mai bună înțelegere a acestei perioade istorice tragice
Concluzia: Una donna forte in un paese e un'epoca profondamente maschilista, capace di piegare le leggi a suo favore e governare con saggezza e orgoglio un Stato ormai alla deriva. O femeie puternică într-o țară și o epocă profund sexistă, capabilă să manipuleze legislația în favoarea ei, și să guverneze cu înțelepciune și mândrie un stat a în derivă. Un romanzo bello, interessante e anche istruttivo che sono felice di aver letto.
Un roman frumos, interesant și instructiv  pe care mă bucur că l-am citit.
 Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu