joi, 21 noiembrie 2013

Pot-Bouille - Emile Zola


 
               Pot-Bouille este povestea satirică a locuitorilor  unui imobil parizian  și un atac nimicitor asupra ipocriziei de care dădea dovadă  burghezia acelor  vremuri.Ghidul nostru  prin   Parisul secolului  al 19-lea  este nimeni altul  decât Octave Mouret (înainte de a transforma  Paradisul femeilor în magazinul cel  mai extravagant  din Paris)
              Octave este tânăr, ambițios, fermecător și tocmai a venit din provincie. His preoccupations are moving ahead at the Ladies Paradise department store where he is employed and finding a mistress. Preocupărilor sale sunt  să avanseze la Paradisul Femeilor ( magazinul unde este angajat) și de a-şi găsi o amantă. The long term plan is to seduce the glamorous wife of his employer MmeHedouin but in the meantime he makes his presence known among the women in his building. Planul pe termen lung este de a o  seduce  pe soția plină de farmec a angajatorului său, doamna Hedouin. Locuieşte  într-o pensiune plină de burghezi parizieni care se agață uneori  patetic, de statutul lor social.
           Practic, aceasta poveste este  despre locuitorii imobilului de pe Rue de Choiseul  . Chiriașii sunt o colecție uimitoare de personaje . Every man, woman and servant is a completely believable creation. Fiecare bărbat, femeie și slujitor este o creație complet credibilă. Each has a public face that meets all the proprieties of the middle class and private vices that are perfectly fine as long as no one ever finds out about them. Toţi au  o față publică care îndeplinește obligaţiile clasei  de mijloc și vicii private, care sunt în regulă, atâta timp cât nimeni nu va afla despre ele. Nu există căsătorii fericite, deoarece  toate  sunt bazate pe minciuni și înșelăciune de la început. Nu există iubire sau respect între părinți și copii. Comportamentul  mizerabil  şi secretele  abundă în  Pot-Bouille . Nu este un loc indicat  pentru a fi slab sau nevoiaș. Ambițiile mamelor cu fete de măritat, ambiţiile de oameni respectabili, funcționari pe jumătate morţi de foame, suprasolicitaţi și la mila angajatorilor populează fiecare pagină.
         Pot-Bouille este un roman fascinant care dezvăluie ipocrizia unei societăți. Nu am putut să nu mă întreb dacă Zola a creionat personajele dupa oameni reali. Scriitorul  expune fără milă minciunile și ipocrizia  personajelor sale. Dacă am simțit simpatie pentru un personaj , a fost pentru M Josserand, un om onorabil profund rușinat de mașinațiunile soției sale. "Eroul" nostru  Octav  este un seducător rece și se vede uşor cum ajunge el proprietarul Paradisului .
Concluzia: Mi-a plăcut acest roman. It is so different from other novels I have read from the same period. Este un roman  diferit  de alte romane pe le-am citit în această perioadă.

6 comentarii:

 1. Deci tare....si cartea asta e cu Octave Mouret??? Superb, carti interesante ai citit de cand nu am mai intrat pe aici. Intr-un comentariu anterior, spunea-i ca ai cartea Pasarile de Maurier in format electronic. As fi foarte bucuroasa daca mi-ai trimite-o la adresa rosia_lady@yahoo.com. Mersi mult.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da îl întâlnim pe Octave Mouret şi in acest roman dar este total diferit de cum este in Paradisul femeilor. Acest roman explică cum a ajuns el proprietarul Paradisului.
   ......am trimis Pasarile , sper sa fi ajuns . Lectura placută!

   Ștergere
 2. Am citit, mi-a plăcut, dar am iubit povestea si personajele din La Paradisul Femeilor mai mult. Oricum este un ciclu de citit. Am impresia că această primă parte este ecranizată, avându-l pe Gérard Philipe în rolul principal. Cât despre La Paradisul Femeilor, BBC a făcut recent un serial de televiziune care este o ecranizare liberă a acestei cărţi (The Paradise, 2012).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. am citit cred undeva pe net ca si acesta carte de zola este ecranizata dar nu prea am dat atentie. Stiu ca Pot-Bouille este volumul 11 din ciclu iar Paradisul 12 . Stii cumva te rog cum se numeste volumul urmator din ciclu?
   Multumesc pentru vizita !
   Ps ...Ma pregatesc sa raspund provocarii de pe blogul tau cu cele doua carti ale lunii decembrie.De ceva vreme imi doresc sa particip!

   Ștergere
  2. Din ciclul respectiv, înainte chiar de Pot-Bouille, cu membrii familiei Mouret ne întâlnim în Cucerirea oraşului Plassans. Recomandarea de lectură (pentru că priveşte aceiaşi familie Mouret), după La Paradisul Femeilor, este Greşeala abatelui Mouret. Ai pe wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Les_Rougon-Macquart atat lista cu ordinea de publicare a carţilor, cât şi ordinea pentru recomandarea de lectură, Mă bucur că vrei să participi la Clubul nostru de lectură. Te aştept!

   Ștergere
  3. Multumesc! Consultând lista de carti pe care le-am achiziţionat de curând am constat cu bucurie ca am cateva carti din acest ciclu. Din pacate nu am Greşeala abatelui Mouret dar cu rabdare voi face rost si de ea!

   Ștergere