vineri, 13 septembrie 2013

Ferma Animalelor -George Orwell


Sinops:   Ferma Animalelor a inspirat o celebra animatie difuzata in anul 1954, reluata in 1999 de un film in care vocile personajelor au fost dublate, printre altii, de Patrick Stewart, Julia Louis-Dreyfus si Peter Ustinov.Cind animalele de la ferma isi alunga stapinul betiv, toate sint cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceste peste program, productivitatea creste si, pentru moment, toate gurile sint satule. Regulile de aur ale colectivitatii vor fi inscrise cu litere uriase pe un hambar: toate animalele sint egale, nici un animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi in pat, nu-si va ucide semenii. Dar nu va trece mult pina cind porcii vor prelua conducerea fermei si se vor bucura de toate privilegiile puterii. Punctul culminant al utopiei Ferma Animalelor poate fi inteles fie si numai din ultima regula care mai ramine inscrisa pe hambar: „Toate animalele sint egale, numai ca unele animale sint mai egale decit altele”.

„Omul este singura fiinţă care consumă fără să producă. El nu dă lapte, nu face ouă, e prea slab ca să tragă plugul, nu poate fugi destul de repede ca să prindă iepuri. Cu toate astea, el e stăpîn peste toate animalele. El le pune la muncă şi le dă înapoi abia cît le este necesar ca să nu moară de foame; restul păstrează pentru el. Munca noastră este cea care lucrează pămîntul, balega noastră este cea care-l fertili­zează şi, totuşi, care dintre noi posedă mai mult decît propria-i piele?”
 
 
 
 
Gândurile mele: Este greu să vorbesc (sau scrie) despre o carte care mi-a plăcut atât de mult. Pues... Perotodoesto, expresado con animales.Această cărticică, al cărui titlu suna ca o poveste pentru copii mici , este una dintre cele mai bune fabule politice scrise vreodată. Fabulă oferă o reflecție asupra a ceea ce  noi, oamenii, putem  deveni atunci când avem puterea în mâinile noastre.   Orwell descrie într-un mod alegoric, Revoluția rusă și regimul  stalinist, înlocuind oamenii cu animale. Cititorul atent poate  realiza cu ușurință o paralelă între personaje lui Orwell şi protagoniști reali ai acestui episod remarcabil din istoria omenirii. Fermierul crud, dl Jones,  este țarul detronat Nicolae al II-lea iar ferma lui simbolizează URSS.Oile sunt masele ignoranteooo          gnorante care simplifica mesajul, deoarece ele nu pot înțelege nuanțele ("patru picioare bine, două picioare rău"), mânză Mollie este aristocrația lipsită de conștiință socială, Snow  este inamicul, Moise corbul este Biserica Ortodoxă ... Scrisul este fluid și puteți urmări raționamentul, satiră și ironia  autorulului în  fiecare propoziție. Dialogurile sunt puține și predomină  vorbirea indirectă.
         Citind această poveste m-am simţit ca un spectator neputincios.Venirea la putere a porcilor cu trucurile  lor viclene și  modul cum subjuga încet toate celelalte animale,mi-a  lăsat  pur și simplu un gust amar  în gură.  De multe ori m-am trezit gândindu-mă "Treziţi-vă! Nu vedeţi ce se întâmpla  sub nasul vostru? ". Mi-a placut povestea şi  reactiile  diferite ale  animalelor care  se confruntă cu propria lor distrugere: lider, muncitor, colaborator pasiv, puternic ... Este clar că  cei mai educați (porci) se bucura de naivitatea altora .Mi-a placut foarte mult măgarul  Benjamin (care geme și se plânge, dar nu face nimic pentru a schimba lucrurile, pentru că aceasta este soarta) si calul Boxer  (care munceşte mult  și este puțin  recompensat).    
Concluzia:   Această carte merită cu siguranță toată  faima pe care o are. Umorul, eleganta si simplitatea cu care a scris Orwell contribuie în mare măsură la succesul cărții. Es un clásico al revés y al derecho.Finalul este foarte bun și bine gândit, dar m-a facut sa tremur. Cartea este subțire, se poate citi foarte repede și  o recomand tuturor! Aliás é presençaobrigatórianasnossasestantes .
 

Tovarăşi, zise el, sînt convins că frecare, dintre animalele de aici apreciază sacrificiul făcut de tovară­şul Napoleon care şi-a asumat această muncă supli­mentară. Nu vă închipuiţi, tovarăşi, că este o plăcere să conduci! Dimpotrivă, este o profundă şi dificilă responsabilitate. Nimeni nu este mai convins ca tovarăşul Napoleon că toate animalele sînt egale. N-ar fi decît foarte fericit să vă lase. să luaţi singure hotărî­rile. Dar uneori s-ar putea să luaţi hotărîri greşite, tovarăşi, şi atunci unde am ajunge?"
 

6 comentarii:

 1. Am citit Ferma Animalelor acum un an, pentru scoala si mi-a placut foarte mult, cu toate subintelesurile ei <3 Super recenzie, btw, ai atins fiecare punct :x

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! A fost lectura suplimentara? Nu stiam ca la scoala se studiaza .

   Ștergere
 2. Frumoasă prezentare! Am și eu această carte, uitată printre rafturi, cred că ar trebui să mă apuc de ea. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc!Nu vei regreta daca ii acorzi o sansa . Cartea m-a surprins! Aveam asteptari foarte mici desi auzisem atatea laudela adresa ei, dar cu toate astea mi-a placut foarte mult.

   Ștergere
 3. Interesanta recenzie si eu vroiam sa citesc aceasta carte de mult timp dar nu eram convinsa ca merita, insa recenzia ta m-a facut sa imi schimb parerea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mie mi-a plăcut extraordinar de tare aceasta carte şi cred că oricine are ceva de învăţat din ea.

   Ștergere