marți, 23 aprilie 2024

Poliția - Jo NesboCategoria: Carti thriller

Autor: Jo Nesbo

Editura: TREI

An aparitie: 2023

Nr. pagini: 672

 

Harry Hole nu mai este comisar, acum este  civil. Predă la o academie de poliție și duce o viață liniștită, totul pentru a-i demonstra femeii pe care o iubește că este capabil să ducă o viață normală, stabilă, fără alcool și fără să urmărească criminali. Până când...

Un făptuitor necunoscut începe să ucidă polițiști care în trecut au fost implicați în investigații în care autorii nu au fost depistați.

Cazul devine rapid celebru, iar presiunea societății și a autorităților din Oslo este atât de mare încât cei mai buni ofițeri sunt implicați în căutarea vinovatului

Circumstanțele dramatice îl fac și pe Harry Hole să revină în joc.

După cum sugerează titlul cărții, aruncăm o privire mai atentă asupra instituției poliției din Oslo. Mai exact, conflictele tot mai mari și amenițarea că acest mediu este oarecum patologic și, din păcate, corupt. Acțiunea în sine începe cu o serie de crime urâte asupra unor polițiști, care sunt extrem de dureroase pentru colegi și terifiante pentru public. Ancheta nu este ușoară, sunt mulți suspecți, iar fiecare dintre ei poate fi următorul pe lista criminalului. Harry și prietenii săi, ca de obicei, au făcut față provocării, nerenunțând și încălcând metodele convenționale de prindere a criminalilor.Firele criminale sunt împletite cu momente personale din viața lui, și în acest caz, din viața altor polițiști, ceea ce nu s-a întâmplat prea des până acum. Nu ne concentrăm pe Harry atât de mult ca de obicei, aș spune că de data aceasta sunt alte personaje în prim plan.

Pe scurt: Jo Nesbo explorează colțurile întunecate ale psihicului nostru, căutând motivele degenerării, cruzimii, corupției și îndepărtării de moralitate. El vede oamenii ca pe niște animale mai inteligente, ghidate de ceea ce este benefic într-o situație dată. 

Aspecte poztive:

  • De data aceasta, Nesbo expune lacunele din structura poliției, adică zona de care este responsabil personajul său principal, comisarul Hole. El își pune lui însuși, personajelor și cititorilor săi o serie întreagă de întrebări despre cum funcționează poliția, ce fac ei greșit, ce fac bine și ce se întâmplă atunci când eforturile lor de a soluționa cazuri minore și majore sunt ineficiente...
  • Aduce în prim plan problema corupției, a organizațiilor care manipulează sistemul, acoperirea dovezilor, înclinarea adevărului în folosul propriu...

Aspecte negative:

  • A amestecat firele cât a putut, dar după umila mea părere, a exagerat puțin. Ar fi putut fi mult mai simplu și nu ar fi afectat deloc calitatea.
  • Nu sunt un fan al descrierilor lungi și al retardaților, așa că în primele 10 capitole m-am luptat cu mine să nu abandonez cartea. Consider că descrierea aceleiași situații din punctul de vedere a două persoane este inutilă - dacă nu adaugă nimic nou la acțiune, de ce să scrii de două ori despre același lucru? Tensiunea insuportabilă la care mă așteptam nu s-a materializat niciodată.
  • Brutalitatea se revarsă din fiecare pagină - acesta cu siguranță nu este un roman pentru cei care caută deducție pură.
  • Și Harry Hole? Autorul încearcă să-l arate dintr-o latură diferită, mai întunecată, pentru că, deși Hole pare că s-a retras, știm cu toții că viața lui nu poate fi pașnică și plăcută cu Rakel alături. Nu, Harry trebuie să complice totul. În timp ce anterior principala problemă a lui Harry, la fel ca și alți detectivi era alcoolul, acum Nesbo transferă tendințele autodistructive ale protagonstului său în relația sa cu Silje. Care relație se bazează pe sugestia că Harry ar putea să o rănească pe Silje, chiar dacă și el o dorește. În acest fel, Nesbo încearcă să arate că Harry nu este perfect, pentru că acesta (în afară de alcoolism) nu are defecte; iar din moment ce problema alcoolului este sub control, trebuie folosit altceva. Aspect care funcționează în medie.
  • Deși psihologul Aune revine aici, nu obținem un portret psihologic al criminalului. Precum și un motiv convingător pentru atâtea crime.
  • Au fost mult prea mulți oameni implicați pentru mine. Nu toți au fost cu adevărat importanți!
  • Anumite dispozitive stilistice au fost pur și simplu suprautilizate. Cât de des moare Hole? Sau este în spital? Sau, sau, sau…? Din observațiile mele, acesta învie mai ceva decât Lazăr…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu