luni, 8 iulie 2019

Podul de lut - Markus Zusak
An aparitie: 2019
Autor: Markus Zusak
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 562


Cum punem bazele încrederii reciproce? Familia ar trebui să fie fundamentul existenței noastre? Cum să te regăsești în haosul de zi cu zi? Cum să treci peste trauma cauzată de pierderea unei persoane dragi?

"Podul de lut" este povestea a cinci frați Dunbar: Matthew, Rory, Henry Clay și Tommy. Naratorul povestirii este Matthew, cel mai mai mare dintre frații Dunbar. Acțiunea are loc în suburbiile orașului Sydney, iar centrul lumii pentru cei cinci băieți este casa familiei Dunbar. Din păcate – familia este  incompletă. Pentru că îi lipsește o mamă numită Penelope și, de asemenea, tatăl Michael. Femeia a murit în urmă cu mai mulți ani din cauza bolii, în timp ce bărbatul pe care frații îl numesc Ucigașul, de fapt, și-a abandonat copiii. Într-o zi, spre surprinderea copiilor, tatăl se întoarce și le cere ajutorul pentru a construi un pod. Clay este singurul care acceptă propunerea. Apropierea dintre cei doi este punctul de plecare pentru reconcilierea familiei, distrusă de la moartea mamei, Penelope. 

"Încerc să-mi imaginez ce va face acest pod, dar în cele din urmă nu are nici o importanță.
Sunt sigur de un singur lucru: acest pod va fi făcut de tine "

Mărturisesc că mi-a luat timp să mă cufund în poveste și cred că problema a fost narațiunea care este un pic ciudată și confuză, deoarece cititorul este constant aruncat în scene fără prea mult context, la început. Trecutul, prezentul, visele, durerile, speranțele și temerile fraților vor fi prezentate de acest narator cald, sarcastic, dar în același timp supărat, care va însoți treptat personaje realiste, imperfecte, ironice și curajoase ce prind viață între paginile acestei cărți.
Cu toate acestea,"Podul de lut ", este povestea lui Clay, un băiat taciturn, dar în același timp foarte expresiv, singurul dintre frații Dunbar, care a acceptat să-l ajute pe tatăl reapărut în viața lor după ani de zile, pentru a construi un pod distrus de inundațiile unui râu.
Podul va deveni astfel pentru Clay metafora vieții sale, o ancoră de salvare, dar în același timp o pedeapsă care urmează să expire ... o îndepărtare de trecut, dar și o deschidere către viitor.
Durerea, oboseala și bucuria vor deveni o constantă pentru acest băiat, singurul dintre cei cinci frați care a fost mereu conștient de întreaga poveste și de ce tatăl său, într-o noapte a dispărut, lăsându-i singuri să se confrunte cu viața.
Mi-a plăcut accentul pus pe Clay, dar recunosc că mi-ar fi plăcut să am mai multe informații despre frații lui, care au o personalitate puternică. Complotul se dezvoltă în funcție de schimbările în timp continuu și de flashback-uri.  Puțin câte puțin, autorul ne introduce într-o lume a secretelor care trebuie descoperite, a emoțiilor, a pierderilor și a înșelăciunii. Ne face să reflectăm, să regândim anumite lucruri legate de natura umană. Vorbește despre vieți dificile, despre evadări, întâlniri și noi oportunități. Despre abandon, tristețe și neajutorare.
 Un roman în care emoțiile au prioritate față de orice alt aspect, prezentând cititorului reflectii asupra naturii umane, despre relațiile personale, despre dragostea frățească.
Concluzia:  În ansamblu, o poveste bună a cărei potențial nu a fost exploatat pe deplin. Jumătate din pagini ar fi fost de ajuns în opinia mea.
Romanul a apărut la editura Rao și îl găsiți aici.

2 comentarii:

 1. O citesc și eu acum. Ador cum sunt construite personajele, cât de misterios e fiecare! Nu știu ce urmează să se întâmple, am ajuns la jumătatea ei (de fapt, undeva peste jumătate, pe la pagina 300) și aștept ceva ”waw”. :) Mulțumim pentru impresie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E o carte frumoasa. Astept impresiile tale cu interes. Ceva imi spune ca e o carte care ti se potriveste.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere