duminică, 26 noiembrie 2017

Unul dintre noi minte - Karen M. McManus


An aparitie: 2017
Autor: Karen M. McManus
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Passport
Editura: HERG BENET
Nr. pagini: 390

Începutul cărții, după cum indică sinopsul, nu este un secret: 5 elevi sunt reținuți după ore și unul dintre ei moare. Se pare că toți ar avea motive, deoarece Simon este creatorul unei aplicații de bârfe. Sarcina cititorului este aceea de a intui, pe măsură ce povestea progresează, care dintre ei a fost ucigașul.

„— Ea e prințesa, tu ești sportivul, zice el.
Ridică apoi bărbia spre Bronwyn, pe urmă spre Nate.
— Tu ești tipa cu creier. El e delincventul. Sunteți niște clișee umblătoare din filmele pentru adolescenți.
— Și tu unde te încadrezi?, întreabă Bronwyn.(...)
— Eu sunt naratorul atotștiutor, spune Simon.”

Dacă vă plac romanele contemporane cu o amprentă ușor diferită, șansele ca romanul Unul dintre noi minte” să vă placă foarte mult (așa cum mi-a plăcut mie) sunt foarte mari. Deoarece dincolo de toate misterul din jurul morții lui Simon, avem 4 personaje extrem de interesante și captivante. Unele mai mult, altele mai puțin, dar totuși ele au fost atent construite și dezvoltate pe parcursul poveștii. Toată lumea întruchipează un stereotip din liceu, cum ar fi atletul sau frumosul, dar apoi învățăm să-i cunoaștem cu adevărat. 
Bronwyn este o fată simplă cu o casă și o familie frumoasă, este foarte inteligentă și cum are note mari, dorește să urmeze Universitatea Yale. Revelațiile asupra ei vor schimba opinia celorlalți despre ea, și îi vor tulbura viața. Bronwyn evoluează foarte mult pe parcursul poveștii și mi-a plăcut ca personaj.

„Nu știu de ce e atât de greu pentru oameni să recunoască faptul că uneori sunt niște nenorociți, care fac tot felul de măgării, convinși că nu vor fi prinși niciodată.”

Favorita mea este Addy, fata perfectă și frumoasă care este prietenă cu elevii cei mai populari din liceu. În prima parte a cărții mi-a displăcut pentru că m-am gândit că este puțin inutilă, dar din cauza unei serii de evenimente, este personajul care trece printr-o serie de transformări ce o maturizează foarte mult. Învăță să devină o femeie puternică și independentă, realizând că nu are nevoie de popularitate sau de un iubit  pentru a fi fericită în viață. Aplauze pentru Addy! Sunt foarte fericită pentru modul în care autorul și-a tratat personajul.
Din rândul băieților, avem pe singuraticul și misteriosul Nate, care este răufăcătorul școlii, de fapt va fi imediat indicat ca fiind vinovatul morții lui Simon. Nate are o viață foarte complicată, mama lui este absentă în timp ce tatăl lui este pierdut în alcoolism. Cu toate acestea, se va dovedi a fi o persoană diferită de cea descrisă de colegi.
Cooper, pe de altă parte, mi-a plăcut imediat, este un personaj foarte frumos și carismatic. El are un tată mândru de cariera sa sportivă, dar o descoperire făcută în timpul romanului va pune la îndoială relația sa cu tatăl și colegii săi. Din păcate, nu vă pot spune multe despre el pentru că v-aș strica plăcerea lecturii .

„Unii oameni sunt prea toxici ca să trăiască. Pur și simplu, așa sunt.”

             Pe Simon, totuși, l-am urât de la început, a inventat o aplicație groaznică prin intermediul căreia a dezvăluit secretele tuturor colegilor săi, distrugând reputația unora. Dar după moartea sa, cine publică în continuare pe aplicația misterioasă? 
 „— Oricine are secrete. Nu-i așa? ”

După cum puteți vedea, fiecare dintre personajele noastre ascunde o poveste interesantă și fascinantă. Și acesta este doar începutul, deoarece fiecare dintre ei va fi implicat în evenimente neașteptate care vă vor lăsa cu gura căscată. Vă asigur că mi-a plăcut să descopăr limitele fiecăruia, să le cunosc adevăratele personalități și să suspectez aproape pe toată lumea în diferitele momente ale cărții. Rareori mi s-a întâmplat, atunci când citesc o carte de acest tip, să nu am un suspect clar. Ei bine, de data aceasta n-am avut nici o idee ce ar putea să se ascundă în spatele acestei chestiuni, pentru că, prin felul în care sunt descrise personajele, pare aproape imposibil ca unul dintre acești tineri să aibă legătură cu o crimă. Mi-a plăcut legătura care se formează între ei, deoarece, în ciuda faptului că sunt foarte diferiți, trebuie să se confrunte cu o situație dificilă și dacă secrete lor vor fi dezvăluite, problemele lor nu vor mai fi un secret pentru nimeni.
Un alt aspect care mi-a plăcut și la care nu m-am așteptat în această carte a fost prezența presei și a avocaților, precum și mediul și personajele secundare. De multe ori am tendința de a uita că construcția unei lumii, nu este ceva specific doar fanteziei, iar Karen McManus face o treabă incredibilă reprezentând un mic oraș cu; bârfa, așteptările, menținerea aparențelor și prezentarea modului în care toate acestea se intensifică și se complică pe măsura ce ia amploare scandalul legat de crimă. Secretele adolescenților le amenință relațiile cu prietenii și familia și chiar viitorul lor profesional, iar când poliția începe să le descopere, există un efect de domino de care nimeni nu  poate scăpa. 
Pe scurt, această poveste se ocupă de probleme reale și importante din viața tinerilor. Cu toții păstrăm secrete pe care nu dorim să le expunem și asta poate cauza multe daune în aceste vremuri. Cartea se referă la importanța și abuzul pe care rețelele sociale le pot avea. De asemenea, transmite un mesaj important la sfârșit și anumime că din rău poate obține ceva bun.
Recomand  acest  roman, deoarece McManus știe cum să mențină suspansul în poveste și știe cum să facă cititorul interesat să citească un capitol după altul.

4 comentarii:

 1. Si pe mine mă tentează cartea asta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E faina! Nu m-am asteptat sa imi placa atat de mult! Acum citesc Anomalii, de la aceiasi editura.

   Ștergere
 2. Ma tenteaza cartea. Imi place subiectul :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este si interesant, are si un nr mic de pagini siiiiiii se citeste foarte repede! Mie mi-a placut foarte mult!!

   Ștergere