joi, 22 iunie 2017

Aleasa Dragonului - Naomi Novik


Autor: Naomi Novik
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilus
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 448Totul începe în micul sat Dvernik, un sat mic, pitoresc situat într-o vale fermecătoare; în acest loc magic, fabulos și aproape în afara timpului trăiește Agnieszka, o fată de șaptesprezece ani născută și a crescută în umbra Codrului, un loc rău, populat de creaturi monstruoase în serviciul unei entități malefice. Singura protecție împotriva răului este magia unui vrăjitor, numit Dragonul;  o dată la zece ani își părăsește turnul pentru a cere de la locuitorii din vale un sacrificiu imens ...
Dacă ar fi să dezvălui mai mult ar fi o rușine, deoarece, complotul din  „Aleasa Dragonului“ este plin de răsturnări de situație și surprize. 
Povestea este simplă și caracterizată printr- o narațiune lentă, dar întotdeauna atrăgătoare, ispititoare, aspect care mi-a permis să devorez cele aproape 450 de pagini; este suficient să spunem că am început cartea într-o seară înainte de a merge la culcare și am terminat-o în ziua următoare dupa- amiaza devreme. 
Primul aspect pozitiv pe care l-am remarcat este că „Aleasa Dragonului este un roman independent. Naomi Novik - a cărui lucrare cea mai cunoscuta este seria Temeraire, de nouă cărți - știe cum să  concentreze complotul: oricine altcineva ar fi  împărțit povestea tinerei Agniezska în cel puțin trei cărți, dar ea potrivește totul într-un singur volum.
Proza lui Novik nu este niciodată grăbită; fiecare eveniment este bine motivat si explorat în cele mai mici detalii. Fiecare dintre personaje, chiar și cele care nu apar de la început, evoluează. Acest lucru este valabil mai ales pentru Agniezska, care, în loc să se comporte ca o eroină legendară își începe ucenicia ca vrăjitoare cu atitudinea unei tinere țărănci, dotată cu un puternic spirit de luptă, deși habar nu are de unde să înceapă să salveze națiunea.
Setarea este cu siguranta unul dintre elementele cele mai fascinante ale cărții. Pădurea, această forță vie și rațională, capabilă să atragă ființe umane și să le folosească pentru a semăna întuneric și durere, este descrisă atât de viu și de intensă încât cititorul aproape pare a fi acolo, printre copaci, împreună cu protagoniștii.
 Autoarea  a reușit să combine dragostea ei pentru țara natală  cu sursele clasice de fantezie epică și o originalitate răcoritoare. Lumea în care trăim este la fel de bine construită ca zidurile solide ale Turnului în care trăiește Dragonul. Trăiești, respiri, simți și crezi. Toate personajele, toate locurile sunt acolo pentru un motiv. Am fost încântată să cunosc acest univers  și doresc mai mult. Vreau să citesc noi povești setate în Polnya și Rosya ( țara rivala, cu sediul în Rusia în mod clar), doresc să vizitez aceste orașe și, mai presus de toate, vreau să văd mai mult din acea magie care, fără a fi explicată în detaliu este în întregime în concordanță cu această lume.
Un alt element cheie al succesului obținut cu „ Aleasa dragonului “ este dată de combinația splendidă de clasic și modern, în opinia mea: temele clasice și bine dovedite în domeniul ficțiunii gen (războiul dintre bine și rău, misiunea de salvare disperată în pădure fermecată, etc...) și ușurință cu care tratează  unumite probleme aduse la lumină de către unele dintre cele mai puternice și mai importante romane YA din ultimii ani.
Agnieszka și Kasia  sunt exemplu perfect pentru ceva ce aproape niciodată nu apare în romanele de acest gen: prietenia dintre două fete. Pare incredibil faptul că în acest roman cele două prietene nu sunt rivale, și nici nu  se vând una pe alta, și nici nu concurează una împotriva celeilalte. Kasia m-a surprins, am crezut că va dispărea după ce Agnieszka a fost aleasă, dar are un rol central în complot și o evoluție foarte cool. Este o fată plină de „calități feminine“, dar nu este prezentată ca superficială. Dimpotrivă: acesta este unul dintre personajele cele mai curajoase. Prietenia dintre cele două fete nu este lipsită de conflicte, dar este, de asemenea, foarte puternică.
Dinamica dintre Agnieszka și Dragon este delicioasă. Caracterul independent al fetei creează conflicte cu Dragonul care urăște mizeria și nu înțelege cum funcționează vrăjile ei care nu respectă regulile întâlnite în cărți sau cele impuse de tradiție. Amândoi folosesc magia, deși în moduri diferite, ei se completează reciproc, iar partea în care ea își descoperă puterile magice a fost preferata mea.
Mi-a plăcut Dragonul, Sarkan pentru prieteni. Este inteligent, singuratic, morocănos, ironic, acerb, sarcastic, curajos, absolut adorabil. Are o personalitate foarte puternică, un motiv foarte clar pentru a fi așa cum este, și o inimă bună, sub o armură de răceală. Și, foarte important, NU MOARE LA SFÂRȘIT! Daaaaa, dragonul supraviețuiește și are parte de un final fericit ! Acest lucru a fost cireașa de pe tort și marele final la o carte aproape perfectă, pentru că spre final, m-am temut puțin pentru viața lui. Este unul dintre acele personaje, atât de minunate, care, fără îndoială, în  mâinile unui alt scriitor ca George RR Martin, JK Rowling  sau chiar Brandon Sanderson, ar  fi terminat pe moarte pentru un „ final surpriză.“ 
 Concluzia: Am apreciat faptul că Novik a schimbat complet așteptările create de sinopsis-ul oficial. Ca cititor, mă așteptam la un anumit tip de poveste, dar autorul a inversat toate credințele mele despre cine este rău și cine sunt eroii. O poveste care are toate elementele care ne-au fost promise: magie, monștri, răufăcători, vrăjitori și principii, dar prelucrate în moduri noi și originale. Totul amestecat cu mult mai mult decât doar o pata de folclor, și narată de vocea vibrantă și plină de pasiune a unei" eroine carismatice, motivată și cu totul neconvențională.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

2 comentarii:

 1. Nu am citit pana acum vreo carte scrisa de Naomi Novik (sau nu imi aduc aminte). Pare destul de interesant subiectul. O voi cauta si eu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Naomi Novik este si "mama"dragonului Temeraire. Eu am citit doar primele doua volume din serie, dar cred, nu sunt sigura, ca in lb romana au aparut 5 volume la ed. Nemira.
   Cred ca aceasta serie ar fi pe placul Dariei. Eu sunt mult mai mare si m-a placut foarte mult!

   Ștergere