luni, 18 iulie 2016

Jumatate de rege - Joe Abercrombie


An aparitie: 16 octombrie 2015
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilus
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 312


Joe Abercrombie este în prezent unul dintre cei mai populari autori de fantezie epică. Ce  îl face pe Joe Abercrombie atât de special? Este o întrebare dificilă, deoarece numărul de elemente care îl diferențiază de alți scriitori este imens. Umorul acid și inteligent  pe care l-a imprimat  atât poveştii cât și personajelor;  texte complexe, cu  politici sociale și reflecții filosofice; și un gust superb pentru realismul contemporan combinat cu un scenariu pseudomedieval poate fi cheia succesului de care s-au bucurat lucrările autorului. Dar, eu personal prefer  partea narativă.

„- Alege-ţi duşmanii cu mai multă prudenţă decât îţi alegi prietenii, murmură Nimic, privind flăcările. Ei îţi vor fi alături pentru mai mult timp.”

Complotul romanului “Jumatate de rege” este aparent banal: într-o lume violentă în care valoarea omului este măsurată pe câmpul de luptă, un print s-a născut infirm, lipsit de degetele de la o mână. Izolat şi ridiculizat este îndreptat spre un rol feminin, acela al altarului: Clerul este o organizație care mijlocește între popoare, sfătuieşte regii şi vindecă pe cei bolnavi . Soarta lui va fi  să îşi slujească fratele din umbră, pentru a nu mai face familia de rușine. Totul se schimbă atunci când tatăl și fratele sunt uciși în timpul unui raid. Se schimbă din nou când el, tocmai urcat pe tron, este trădat de unchiul său. 
În apele mării, tânărul prinţ  renăşte, lăsând în urmă viața și numele lui pentru a deveni un om nou. Obstacole, durerea şi  sacrificiul este doar o parte din ceea ce trebuie să îndure când devine  sclav pe o navă comercială condusă de o femeie strictă și nemiloasă. Dar, Yarvi știe că, dacă doreşte să-și îndeplinească promisiunea, libertatea este primul pas pe care trebuie să îl obţină și în curând se lansează într-o aventură care îl va pune în pericol în orice moment. Prieteni noi îl vor ajuta să se maturizeze și să devină un om demn de a recupera ceea ce este de drept al lui. Dar soarta este imprevizibilă  și un secret  al unuia dintre însoţitorii săi, ar putea încurca planurile lui Yarvi.
Cu această premisă, Joe Abercrombie prezintă “ Jumătate de rege”, începutul unei noi trilogii care ne învață că, chiar și oamenii mici pot face lucruri mari, că încredere în sine este ceea ce  avem nevoie pentru a obține ceea ce ne dorim și, oricine ai fi, nu trebuie să te laşi copleșit de aspectul sau comentariile altora, pentru că eşti în stare să realizezi tot ceea ce  ţi-ai  propus. Este o poveste despre ambiție, gelozie, afecțiune, dorul și dorința de răzbunare, dar  în stilul lui Abercrombie
Yarvi este un personaj cu care cititorii pot empatiza şi fiecare dintre noi simte  că se poate identifica cu el. Nu este nici un Făt - Frumos cu o morală fără cusur, nici un războinic  care învinge întotdeauna  fără să facă nimic greșit, nici o zână  buna care să ne salveze ...  nu,  Yarvi este un infirm, dar  un infirm cu o minte   ascuțită ca o lamă de ras, un personaj  întunecat... într-o lume întunecată, fără nici o urmă de magie, cu excepția ruinelor uitate ale elfilor. Yarvi este, probabil, întruchiparea  unui anti-erou: infirm slăbănog, laș…Mi-a plăcut că Abercrombie nu  îşi tratează cititorii ca pe niște idioți și  ne stârneşte emoții  puternice din primul capitol în care vom începe lupta alături de Yarvi, care trebuie să se oprească a fi un copil răsfățat şi să devină la fel de cinic ca acea lume .

„Mă voi răzbuna pe ucigașii tatălui meu. Am jurat!“

   În plus, în afară de Yarvi, Joe Abercrombie introduce  o mulțime de personaje secundare , al căror rol în poveste este relevant. Yarvi se va întâlni  cu acești tovarăși la un moment dat și fiecare va contribui pentru realizarea planurilor  pe care le are prințul. El învață că  datorită volubilităţii sale,  îi poate convinge pe cei din jurul lui să îi devină aliații. Există  mai multe personaje secundare  care ies în evidență prin construcția lor impecabilă. Joe Abercrombie a construit personaje cu multiple fațete și nici unul dintre personajele sale nu este limitat la ceea ce pare a fi la început. Ele pot fi curajoase, egoiste, înțelepte, sau pur și simplu nebune ...Este dificil  să aleg un personaj favorit pentru că toate personajele sunt carismatice. Poate că favoritul meu este Nimic. Acesta este un om care nu mai are nimic, și se numește aşa. Nu vreau să spun  mai multe despre el, dar trecutul său este impresionant și una dintre cele mai bune intrigi ale cărții. Lumea în care Joe Abercrombie ne aruncă este total diferită de  trilogia “Prima lege”. Este o lume inspirată de ținuturile scandinave și o cultură pseudovikinga care dă o atmosferă foarte întunecată  (frig, noroi, ploaie, întuneric, ...). In plus, autorul creează o serie de zei care se aseamănă îndeaproape cu zeii creaţi de Martin în saga “Cântec de gheață” și foc.

"Moartea este singura certitudine a vietii"

Pe scurt, acest prim volum al seriei  “Marea Sfărâmată” este într - adevăr plăcut. Frapant, îmbătător, palpitant . Joe Abercrombie știe cum să împingă cititorul să înghită  cu lacomie paginile prozei sale. Nici o șansă de a cunoaște înainte de ultimele pagini  rezultatul jurământului pe care l-a făcut tânărul Yarvi. Cititorul nu va da drumul cărţii foarte ușor, urmărind protejarea  unui personaj sensibil și fragil, în cazul în care lumea  ar decide să îi facă calea  şi mai grea. Personal,  am așteptat  cu nerăbdare să citesc această carte. Prezentarea cărții și rezumatul au atras atenţia mea imediat după ce a apărut în limba română. M-am bucurat de fiecare capitol și fiecare pas al acestei aventuri, mereu curioasă, mereu surprinsă. Aștept cu mare nerăbdare să lecturez si volumul următor.

                                                           Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Jumatăte de război - Joe Abercrombie


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu