duminică, 3 aprilie 2016

Orasul din munti (seria Wayward Pines vol. 1) - Blake Crouch
 

 " Orașul din munți"  de  Blake Crouch, este prima carte dintr - o trilogie care combină suspansul, teroarea și o lume distopica, și a inspirat o serie de televiziune  difuzată in prezent pe FOX. Impresiile mele despre serialul Wayward Pines le găsiți  AICI.
După cum a confirmat chiar autorul în notele de subsol ale romanului, acesta a fost scris ca un tribut adus uneia dintre marile serii care  au fost  difuzate vreodată  la televiziune: magnificul Twin Peaks. Este adevărat că asemănările sunt evidente, ambele au punctul culminant plin de suspans, atingeri ușoare de  science fiction, pasaje de groază pură, o investigație a poliției și dramă fără precedent.


"Agentul secret Ethan Burke ajunge în Wayward Pines, Idaho, cu o misiune clară: de a localiza şi recupera doi agenţi federali dispăruţi cu o lună în urmă în acest orăşel bucolic. Însă la câteva minute de la sosirea lui are un accident grav. Ajunge la un spital, fără acte de identificare, fără telefon mobil, fără servietă. Personalul medical pare destul de prietenos, dar ceva pare... ciudat. Pe măsură ce zilele trec, ancheta lui Ethan legată de dispariţia colegilor lui scoate la iveală mai multe întrebări decât răspunsuri…"

Aceasta este o mică introducere a acestui roman minunat. Din acest moment, va începe o cruciadă pe străzile din capricioasul orașWayward Pines. Cititorul se va îndoi, se va întreba dacă ceea ce se întâmplă este real sau doar o născocire a minții tulbure a agentului secret. Emoție pură, suspans, mult suspans, dramă, science-fiction și groază, toate învelite într-un peisaj paradisiac, pentru că dacă ceva arată ca Gradina Edenului  acesta este Wayward Pines. Dar, în același timp, este, de asemenea, un oraș în care nimic și nimeni nu poate intra sau părăsi ... Autorul a fost capabil  să creeze atmosfera potrivită în jurul acestui complot plin de răsturnări de situație, precum și personaje dubioase care se potrivesc cu scenariul și stârnesc curiozitatea noastră. Nu pot să nu menționez aspectele   care sunt aduse în prim plan  și anume instinctul de supraviețuire dus la extrem și adaptarea (sau nu) a ființei umane la ceea ce implică supraviețuirea și , de asemenea, libertatea compromisă a acestora; sunt probleme care sfârșesc prin a da poveștii mai multă  profunzime. Limbajul este accesibil, dar scenele sunt relatate în detaliu, aproape cinematografic, ceea ce permite  cititorul să împărtășească toată experiența cu Ethan: frică, suspiciune, curiozitate, nevoia de răspunsuri ... .
In plus, cartea are alte două aspecte care dau calitate povestii: prezentarea în paralel a ceea ce se întâmplă cu soția lui Ethan, Theresa, și fiul ei, Ben; dar  și evenimentele traumatice întâmpinate de Ethan în Războiul din Golf.
Concluzia: Am avut privilegiul de a savura un roman care, in plus față de a surprinde și ne distra, ne invită la o reflecție critică asupra societății de astăzi. Pe parcursul lecturii mele am încercat tot timpul să  îmi dau seama ce se întâmplă și am încercat să înțeleg toată confuzia din viața lui Ethan,  care nu înțelege exact ce se întâmplă din cauza  unor  incoerențe în poveste, mai ales în raport cu timpul . În cele din urmă, în ciuda faptului că este o trilogie, obținem niște răspunsuri, care mi-au  dat senzația că nu este una dintre acele cărți în care totul este rezolvat în următoarele cărți, așa cum se întâmplă  de  multe ori cu trilogiile. Multe revelații fundamentale sunt făcute la sfârșitul cărții, dar încă multe lucruri rămân inexplicabile. Cu un final brusc, următorul volum al trilogiei, desigur, ar trebui să clarifice întrebările lasate în aer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu