miercuri, 12 august 2015

Pavilionul Femeilor - Pearl S. BuckCategoria: Literatura Universala
Editura: POLIROM
Nr. pagini: 384

    Cu  acest roman suntem scufundați în cultura și tradițiile Chinei. Autorul prezinta, de asemenea, evoluția mentalităților, prin intermediul a trei generații ... Familia Wu este una dintre cele mai mari familii din zona, iar casa adăpostește aproximativ șaizeci de oameni. Această familie este diferită de celelalte, nu este comparabilă cu familiile Wang sau Hua. Indicând în acest fel faptul că gospodăria este bine întreținută și curată, comparativ cu a vecinilor săi
       Prin această familie, Doamna Buck  ne arată societatea tradițională chineză înrădăcinată în vechile obiceiuri în care educația și respectul sunt extrem de importante. Fiecare membru trebuie să onoreze familia sa și fiecare act este îndreptat   în favoarea acesteia. Individul în sine este irelevant.  Această familie  locuiește în provincia Jingsu (China) în anul  1938. Un timp când  China este sfâșiată între tradiție și modernitate, încearcându-se păstrarea vechilor tradiții  deși societatea evoluează și  legile se schimbă. Până la acel moment China a fost o țară în care femeile nu valorau nimic  iar căsătoriile erau fără  dragoste, doar  o afacere, bărbații putea avea mai mult de o soție și viețile femeilor erau reduse la spațiul casei.
“Căsătoria e aidoma hranei, somnului şi adăpostului. Trebuie să se ocupe altcineva de ea, altfel unii vor avea din belşug, iar alţii vor duce lipsă. Bineînţeles că unele mâncăruri sunt mai gustoase decât altele. În casa mea eu plănuiesc mesele pentru toată lumea, chiar şi pentru servitori. Toţi au dreptul la propria lor porţie. Sigur, unele mâncăruri sunt mai bune decât altele. Dar dacă îi voi lăsa să îşi aleagă singuri mâncarea, copiii ar mânca numai dulciuri. Tatăl fiilor mei ar mânca doar crabi şi mâncăruri grase. Unii slujitori sunt lacomi şi ar mânca prea mult, fără să le lase şi altora mai sfioşi, care ar flămânzi. Fiecărui servitor îi dau o anumită cantitate şi fiecărui membru al familiei îi hotărăsc calitatea mâncării. În felul ăsta, sub oblăduirea mea, toată lumea mănâncă.”
Personajul principal al romanului este doamna Wu, prima soție dintr-o familie tradițională bogată. Inteligentă, frumoasă, grațioasă, liniștită și o bună sfătuitoare, doamna Wu este o gospodină perfectă, plină de calități. Greșelile sale sunt rare. Singurele roluri care îi sunt conferite sunt cele de soție și mamă. Cu toate acestea, acest rol nu a împlinit-o niciodată . Mai educată și inteligentă decât media, ea s-a simțit întotdeauna prinsă în acest rol prea limitat pentru ea.  În ziua când a împlinit  vârsta de 40 de ani, la fel ca toate femeile din tara, a decis că a venit timpul să se retragă și să găsească o concubina pentru soțul ei, astfel încât să evite riscul unei  posibile sarcini, ceva care nu ar fi bine văzut, având în vedere vârsta sa"înaintată". Această decizie nu îi face fericiți pe  membrii familiei sale, care nu înțeleg motivul. Soțul ei nu i-a fost niciodată necredincios. În plus, vine într-un moment critic în China, deoarece legile se schimbă și bărbații nu mai au dreptul de a avea doua neveste. Odată cu sosirea noului membru în casă, apare o fisură în unitatea familiei. Din acel moment fiii și nurorile ei incep să își  arate adevărata lor personalitate…
Mi-a plăcut  doamna Wu, o femeie care evolueaza mult de-a lungul romanului. Pentru prima dată în viața ei, experimentează singurătatea, confuzia, remușcările și în cele din urmă își recunoaste propriile greșeli. Este o femeie deliberată și rațională, dar vine un moment, când descoperă în cele din urmă dragostea adevărată, nu sentimentele filiale pe care le are  pentru soțul ei, ci iubirea adevărată  dintre o femeie și un  barbat.
“…cea dintâi iubire a omului este iubirea faţă de sine. Cerul a sădit în inima lui această iubire pentru ca omul să trăiască în continuare, oricâte necazuri ar avea.”
Pearl S. Buck explorează, de asemenea, statutul femeilor în China, și aduce în atenția noastră vechiul sistem de concubine din anii '30. Scriitoarea a reprezentat mai multe tipuri de femei  în opera sa: prima soție, concubina, fiica. Atentă la viața lor privată, ea picteaza un portret pentru fiecare dintre ele și este, de asemenea, interesată de interacțiunile lor în interiorul casei  cu rudele.
  În roman, Pearl S. Buck descrie toate valorile umane în societatea chineză. Prin descrierea lor, aflăm cum omul poate atinge împlinirea lui  prin gasirea propriei libertăți. Doamna Wu se dovedește a fi o femeie înțeleaptă care avansează odată  cu vremurile păstrând anumite tradiții. Pentru a obține libertatea la care  mereu a  aspirat, ea folosește aceleași tradiții în care s-au sufocat de ani de zile.
“— Dumnezeu a lăsat în noi o părticică anume care e pur şi simplu omenească, adică nici bărbătească, nici femeiască. Partea asta se numeşte suflet. Nu se schimbă şi nu poate fi schimbată.”
   Stilul autoarei este simplu și direct, dar foarte atent. Prin narațiunea la persoana a treia cunoaștem toate faptele și gândurile fiecărui personaj. În carte sunt multe ganduri si idei despre religie,  diferența dintre bărbați și femei, importanța familiei și alte probleme.  Personajele sunt bine conturate și fiecare are o personalitate puternică.
Concluzia: Un roman frumos și subtil în descrierea ființei umane. Prin el descoperim China anilor  '30,  a familiilor mari, dar, de asemenea, toată drama relațiilor dintre bărbat și femeie, la orice vârstă a vieții.

6 comentarii:

 1. interesanta...mai ales pentru cultura si obiceiurile Chinei...desi nu cred ca la nivel de mentalitate s-ar fi schimbat multe in prezent

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. este o carte impresionanta. Cel putin astazi in China nu se mai practica legarea picioarelor.

   Ștergere
 2. Am vrut sa imi cumpar carte asta siiii nu stiu de ce nu am facut-o. Imi place ideea cartii si imi place faptul ca da ocazia cititorului sa afle o gramada de informatii despre China acelor vremuri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. si eu am amanat o perioada cumpararea ei datorita pretului ( cred ca era in jur de 38 r). Am vazut pe libris ca acum e in jur de 29 r. Mi-a placut foarte mult cartea care este presarata cu informatii despre China. La recomandarea unei doamne dragi voi continua cu cartea Vant de rasarit , vant de la apus scrisa tot de Pearl S. Buck .
   Multumesc pentru vizita si comentariu !

   Ștergere
 3. Ce bine sună ideea acestui roman. Mă fascinează cărțile care ne prezintă alte culturi - bine, pledez pentru cele care reliefează viața islamică, pentru că nu mă dau în vânt după cultura chinezească/japoneză. :) Mulțumim că ne-ai împărtășit lectura ta frumoasă. Spor în continuare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Placerea a fost de partea mea !
   ... pe mine mascineaza tot ce este diferit de cultura noastra. Urmeaza citesc despre cultura araba , cred ca in septembrie , Nojoud Ali - Divortata la 10 ani. Imi doresc de mult sa citesc aceasta carte, dar nu gasesc timp liber .
   Am terminat de citit Vant de rasarit , vant de la apus de Pearl S. Buck ( tot despre China ) si curand voi reveni cu impresiile mele.

   Ștergere