joi, 27 noiembrie 2014

Camarazi de război ( serial BBC -2001)


Titlul original: Band of Brothers
Episoade: 10
Anul: 2001   
Gen: Război, Drama
Sinops: Erau oameni obişnuiţi şi-au fost atraşi în cel mai faimos conflict din istorie. Cu ochii întregii lumi aţintiţi asupra lor, au găsit tărie şi curaj unii într-alţii.
Tom Hanks şi Steven Spielberg prezintă pentru HBO povestea unei echipe de elită de soldaţi americani ale căror izbânde din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial sunt la fel de incredibile ca şi ei înşişi. Această miniserie în 10 părţi are la bază cartea de mare succes scrisă de Stephen E. Ambrose despre o echipă americană de militari de elită. Pornind de la antrenamentele pe care le-au făcut în Georgia în 1942, miniseria povesteşte aventurile incredibile ale acestei companii care a fost paraşutată în Franţa chiar în dimineaţa Debarcării din 1944; a condus atacul Market-Garden şi cel de pe Rin; s-a luptat cu naziştii la Bastogne şi la Bulge; şi-a capturat impenetrabilul Cuib de Vulturi al lui Hitler de la Berchtesgaden în 1945. Fiecare din cele zece episoade de o oră începe cu mărturiile recente ale veteranilor companiei, ale căror percutante cuvinte introduc dramele celor mai importante momente din istoria Companiei.
Îmi amintesc  că nepotul meu m-a întrebat: "bunicule ai fost un erou în război?""Nu", am răspuns , "dar am servit într-o companie de eroi."
Impresiile mele : Calitatea seriei este imbatabilă. Primul lucru care iese în evidență este desfășurarea de resurse și calitatea producției. Realismul scenelor de luptă, ceea ce au  trăit soldații, moartea constantă a camarazilori, răniții, relația cu locuitorii din localitățile prin care ei trec, rezistenţa  împotriva distrugerii fizice și psihice a celor  care nu sunt în măsură să facă față la atât de mult stres, violență și moarte ... toate impresionează. Fiecare episod  este conceput pentru a prezenta un alt aspect diferit din timpul  războiului în timp ce urmărim supraviețuitorii Companei E în calea lor spre sfârșitul sinuos al războiului.
             Scenariul, esența istoriei se desfășoară în 10 episoade  prezentând  povestea Companiei E a batalionului D. Ei sunt parașutiștii care ajung în zona de luptă cu avionul, avangarda armatei aliate, cei care îşi risca viata pentru a face loc pentru restul Armatei: infanterie, cavalerie, tancuri și altele.  Acest lucru înseamnă că odată ce au ajuns pe pământ ,
Este o serie foarte crudă și complet realistă, căutând să arate absolut tot ceea ce au văzut  şi trăit acei oameni. Fără să realizez de la episodul 4  am inceput să simt  necesitatea de a vedea și ști ce se va întâmpla cu aceste personaje fantastice.       
Deși este o  o poveste de război sunt personaje care ies în evidență. Am  să vă prezint doar câteva:
Liderul companiei, care i-a inspirat, condus, creierul operațiunilor ... seful, chiar dacă nu este prezent în fiecare scenă este Richard Winters , strălucit interpretat de Damian Lewis (Nicholas Brody in Homeland). Lewis Nixon: este cel mai bun prieten al Winters în cadrul companiei și mâna dreaptă, mereu gata pentru luptă. Ron Livingston. Este interpretat de un minunat Ron Livingston (Boardwalk Empire, Sex and the City).
         De asemenea, doresc să subliniez alte două personaje care m-au impresionat, unul pentru umanitatea sa și celălalt pentru ca este un personaj grozav. Primul este Carwood Lipton, un soldat din Compania E care este înaintat în grad . Neoficial  este liderul grupului. Este   interpretat de actorul din Blue Bloods  care îi  dă viaţă lui   Danny, fiul Comisarului. Am fost  impresionată de performanța sa, nu mă asteptam deloc. Și al doilea personaj  este o legendă ... prezența  lui nu este constantă până la mijlocul seriei. . Acesta este căpitanul Ronald Speirs, un tip dur la început, dar care știe cum să ia decizii și să se facă respectat. El este temut de către naziști și chiar de proprii săi  soldați pentru că se pare că a ucis un întreg grup de prizonieri germani după ce le-a oferit o ţigară. Acesta este interpretat  de Matthew Settle .
       Celelalte personaje care ies în  evidență: Malarkey (Scott Grimes) - un băiat foarte nobil care a fost  transformat complet  de război, dar fără ai frânge spiritul. Locotenentul "Buck" Compton (Neal McDonough), sufletul grupului, mereu optimist, om de bază. De asemenea, Eugene Roe (Shane Taylor), doctorul  companiei (personajul meu preferat). Este un medic curajos, dar tragediile războiului îl afectează.
  Concluzia: Am devenit un fan adevărat al acestei serii, si o recomand cu tărie. Aceasta poate fi greu de vizionat la început (și sfârșitul), dar trebuie să vedem aceste producții pentru a ne aminte din când în când de unde venim și atrocitățile care au fost comise (și continuă să fie comise). Nu cred că cineva poate rămâne indiferent.
      

2 comentarii:

  1. Drăguț blog!
    Aș fi foarte fericit dacă ai putea participa la concursul meu, sunt micuț și vreau să cresc: http://falled.blogspot.ro/2014/11/concurs-sponsorizat-de-librisro.html. Premiul este un voucher de 40 lei pentru Libris.ro! Sună tentant, nu?

    Mulțumesc frumos și scuze pentru deranj! Andrei

    RăspundețiȘtergere