luni, 18 februarie 2013

“Emma” de Jane Austen


http://mellontess.files.wordpress.com/2011/09/emma.jpg
      Problemă majoră   in cartile lui Austen  este situația femeii din timpul ei, care depindea de moștenire sau de căsătorie pentru  a avea  o stare bună (socială și financiară )pentru tot restul vieții sale.  Muncă în special pentru femei  era considerata  degradanta, iar căsătoria cel mai înalt punct  pe care il putea atinge o femeie (mulțumesc lui Dumnezeu că acest lucru s-a schimbat în mod semnificativ).
      Protagonista acestei povesti  nu are probleme financiare  ( primul personaj creat de Austen asfel)dar declară că acesta este unul dintre motivele pentru care  ea  nu se va casatori  .  Emma Woodhouse este o femeie frumoasă, inteligenta  si  rasfatata de 21 de ani   "frumoasa, desteapta, bogata, cu un camin minunat si o fire vesela"...  Mama ei a murit când ea era foarte tânără .Si-a asumat rolul de administrator al casei de atunci, deoarece sora ei mai mare s-a  căsătorit.  Într-un fel  este foarte matura  pentru varsta ei. Chiar jurând că nu se va căsători niciodată, Emmei îi place să aranjeze căsătorii. Are intentii bune ,dar stiti cum se spune ,, Drumul spre iad este pavat cu intentii bune” . Este o fată cu multe defecte, incapatanată, vrea să aibă  întotdeauna ultimul cuvânt și sa fie ascultată.Se amesteca în problemele altora . Domnul Knightley este singurul care îndrăznește să ridice vocea împotriva ei. Vechi prieten, el nu ezită să îi  critice comportamentul și să râdă de talelentul ei de pețioare.
                    Stilul cărți  este superb, la fel dialogul și  descrierile care ne propulsează direct în mijlocul  anilor 1800. Jane  descrie în detaliu viața de zi cu zi a clasei de mijloc a unui  mic sătuc englezesc. Cele mai mici detalii din  viețile sătenilor sunt cunoscute si fiecare eveniment, chiar si cel mai banal, este relatat și disecat.  Personajul meu preferat  este domnul Knightley. El  este un adevarat gentleman. Foarte înțelept și cea mai mare parte a timpului este corect (în opinia mea). Jane Austen a creat niște personaje unice. Toată lumea are ceva distinctiv : tatăl  Emmei  este paranoic, domnișoară Bates vorbește prea mult ... Toată lumea bârfeste  iar secretele  sunt cunoscute foarte repede de toți. Foarte  distractive au fost discuțiile dintre  Emma și domnul Knightley.
               Romanul este ușor de citit  iar  acțiunea este  foarte complexă . Exista multe răsturnări de situație și romanțe  diferite, care se întrepătrund unele cu altele. Emma este o carte atemporala cu o   protagonista care ocupă unul dintre locurile de onoare în galeria de eroine ale literaturii de neuitat.

2 comentarii:

  1. Am citit şi eu Emma şi mă bucur să văd că îţi place şi ţie, în general tinerii nu prea se dau în vânt după lecturi clasice. Acţiunea nu a fost foarte dinamică, însă spre sfârşit a avut şi câteva răsturnări de situaţie. Ceea ce m-a atras la această carte şi la celelalte ale lui Jane Austen a fost stilul rafinat, specific britanic, în care scrie autoarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac cartile clasice dar din pacate stau foarte prost cu timpul liber. Mi-am propus ca pana la sfarsitul anului sa citesc toata opera lui Jane Austen. La Emma mi-a placut foarte mult ironia fina care se ghicea dintre randuri. Trebuie sa recunosc si eu ca stilul autoarei este unic .

      Ștergere