sâmbătă, 13 octombrie 2012

Serial Downton Abbey

               Ce modalitate mai bună de a te distanța de incertitudinile actuale decât prin reinvierea epocii edwardiană cand  viața a fost mai rigidă și toată lumea  isi știa locul . Suntem într-un  talmeș-balmeș în zilele noastre, preocupati și confuzi de propriile noastre vieți și direcția lumii incat  că e reconfortant sa ma uit  la un serial care ne prezenta inceputul secolului al XX lea  . Downton Abbey este  o gură de aer proaspăt printre toate  serialele americane. Imi place serialul pentru ca e bine scris, are personaje puternice si vii, peisaje grozav de frumoase si o perspectiva pozitiva. E un serial care readuce in discutie problema principiilor de viata, a valorilor autentice si conjuncturale, ideea de caracter, educatie, forma si fond armonios imbinate.
                  Actiunea se petrece pe domeniul fictiv Downtown Abbey, in vila din tinutul Yorkshire a Contelui si Contesei de Grantham si urmareste viata aristocratica a familiei Crawley si a servitorilor sai in timpul domniei regelui George al V-lea.Rudele masculine cele mai apropiate ale Lordului Grantham şi tototdată moştenitorii conacului, dispar în catastrofa Titanicului, iar viitorul devine incert pentru toţi.Acesta este Charles Carson, majordomul, care este capul gospodăriei si   dna Hughes, menajera .


Desigur, există personaje de  care te ataseazi si  alții  pe care ii urăsti! Favoritii meli  sunt  Anna și Bates, ambei  deosebit de prietenosi.


În schimb iata  ceea ce eu numesc conspiratorii: Thomas (care viseaza sa ia  locul lui  Bates și actioneaza in consecinta ) si doamna O'Brien (servitoarea personala a  contesei  o vipera).


 


Și stapanii lor Lordul Graham si sotia lui americana. Pentru lord domeniul este lucrarea/scopul vieții lui. Important nu este sa salveze moștenirea  fiicele sale cat sa  permita  Downton Abbey sa existe  in continuare  . Acesta este un personaj care  îmi place, în special comportamentul fata de  servitorrul sau  Bates, un fost camarad de arme,in  care are  încredere.


Pentru a salva domeniu  îl invită pe moștenitorul său nou, Matthew Crawley care  însă nu e prea dispus să renunţe la viaţa sa plină de activităţi utile . Noua sa viata i se pare inutila si complet ridicola !


Lordul Graham  are  trei fiice: Marry (îmi place personajul deși este destul de fragil și neplăcut), Edith (care se luptă să-și găsească locul său în familie și este de multe ori în conflict cu Mary) și Sybil (personajul iese in evidenta  progresiv în serial ).

În cele din urmă  personajul meu preferat  văduvă contesa portretizata  de inegalabila  Maggie Smith !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu