vineri, 31 august 2012

Tacerea mieilor de Thomas Harris


 


Autor: Harris Thomas
Categoria: Literatura Universala
Domeniu: horror
Editura: RAO

 

,,- Odată, unul care făcea recensământul a încercat să mă evalueze. I-am mâncat ficatul cu fasole şi o sticlă mare de vin de Amarone.”

Actiunea  romanului este plasata cativa ani   mai tarziu după evenimentele din Dragonul Rosu . Dr. Lecter este încă în celula sa  iar Jack Crawford  conduce in  continuare unitatea de știința comportamentală a  FBI-ului   , dar fara  Graham. Curios, persoana care investighează crimele de data aceasta este stagiara Starling Clarice – ceea ce  înseamnă că vom   vedea o abordare total diferită a investigațiilor în comparație cu cea a lui  Graham foarte experimentat.
          În afară de stilul investigațiilor, Harris a schimbat si  modul în care prezintă criminalii.Este  adevărat  ca  ambii  s-au dovedit a fi  extrem de infricosatori . In cazul lui  Dolarhyde, Harris explică  ca a avut o copilarie tulbure  care l-a transformat într-un monstru. Gumb este pur și simplu prezentat ca un criminal nechibzuit, ce  isi trateaza  câinele de companie mult mai bine decat pe victimele sale. Isi  numește câinele "Scumpete " și "dragă", în timp ce victimele sunt  "ea" și "acel lucru" .
               Personajul meu favorit este fără îndoială, Hannibal Lector  psihiatru al cărui geniu a fost egalat doar de  nebunie. Inchis de 8 ani într-o închisoare de înaltă securitate este de acord sa o  ajute  pe  Clarice Starling desi  motivele lui nu sunt clare . Ca și în Red Dragon, el este ținut în umbră pentru cea mai mare parte a cărții, desi  manipulează pe  toată lumea din jurul lui.
                   Nu ni  se spune aproape nimic despre trecutul lui  dar sunt din ce in ce mai curioasa in legatura cu  acest personaj enigmatic. Și cum el este liber acum (evadeaza  spre sfârșitul cărții), abia astept sa citesc volumul 3 al trilogiei Hannibal  , care sper sa fie la fel de interesant  ca  primele două volume ,, Dragonul Rosu ”si ,,Tacerea mieilor”.


2 comentarii:

 1. wow....

  tre' sa-mi iau si eu cartile astea.... filele sunt...bestiale...Antony Hopkins...o  mi-ai starnit amintiri

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. poti citi si varianta electronica a cartilor (netul e plin de carti electronice) .Trebuie sa marturisesc ca eu inca nu am vazut filmul .

   Ștergere