marți, 21 august 2012

Contele de Monte Cristo- Alexandre Dumas


 Contele de Monte Cristo

     Alexandre Dumas         ,, Poartă-ţi în suflet durerea aşa cum norul poartă în el ruina şi moartea, ca pe o taină pe care n-o înţelegi decât în clipa când izbucneşte furtuna... .  
     
                  Contele de Monte Cristo este un roman clasic care împletește temele cele mai controversate din istoria literaturii:. viață și moarte;dragoste și pierdere; gelozie și răzbunare; speranță ,disperare și iertare; lăcomie, mânie si  ură ; dreptate și nedreptate.
               Personajul principal este   Edmond Dantes un  tânăr chipeș ce urmeaza  să se căsătorească cu fata pe care o iubeste si tocmai a fost făcut căpitan de navă.    Din nefericire pentru Dantes în timpul ultimei sale călătoriei a fost rugat să facă o oprire in insula Elba pentru a lua  o scrisoare. Dantes este acuzat de trădare de către "prietenii" gelosi . Este  aruncat intr-o temnita si uitat de restul lumii. Aceste fapte se petrec in anul   1815 cand  Franța este sfâșiată de luptele între bonapartiștilor și a regaliștilor. In aceea perioada  in insula Elba era exilat Napoleon. Dantes  reușește să scape din închisoare   14 ani mai târziu. Este hotărât   să se răzbune împotriva dusmanilor  săi.
            Surpriză din  această carte este modul complicat  in care alege sa se razbune și  schemele  lui subtile. Bogat, fermecator si intrigant, considerandu-se un trimis al Providentei  se integrează în viața dușmanilor săi  și se împrietenește  chiar  cu copiii lor  . O întrebare pe care mi-am pus-o  ca cititor este dacă Dantes  va realiza la un moment dat că e mai bine să se bucure de viata lui decât  sa pedepsească pe cei din jurul lui. Altă întrebare este în ce punct Dantes va realiza  că el nu poate pedepsi pe cei răi  fără pedepsirea celor nevinovați din jurul lor.
                    Stelele reale ale acestei cărți sunt copiii celor trei "dușmani". În timp ce părinții pot fi putrezi, copiii sunt nevinovati . Modul în care Edmond  patrunde   în viața lor , face carte o lectura interesanta. Chiar daca el e un geniu  și are grămezi de bani, Dantes învață ca  nu le poate controla viețile asa cum credea  ca o  poate face . Se trezește ca este   o figura paterna  pentru  acesti tineri pe care incearca sa ii distruga   .
                      Sa urmaresti   cum aceste relații  se transforma treptat în  prietenii este unul dintre lucrurile cele mai interesante ale  cartii . Abia am aștepat  să vad în ce moment Dantes isi va  da seama cat de mult    planurile lui ii va rani pe noii lui prieteni.  Si atunci vine intrebarea : ce este el ? om sau monstru?! Dumas il descrie pe  Dantes ca un "înger răzbunător"  ce  pedepseste raul  in numele lui Dumnezeu. Dantes este portretizat ca  un  zeu, dar am simțit cea mai mare parte a cartii   mila  pentru el.Cartea m-a facut sa ma gandesc    daca exista rau absolut si daca  raufacatorii  se pot   indreptata.
            Romanul "Contele de Monte Cristo" reprezinta un simbol al rivalitatii eterne între bine și rău, între adevăr și falsitate. Dar poate cineva spune cu certitudine ce este bine și ce este rău?Ne confruntam  adesea cu situații diferite  dar  nu am  reușit să înțelegem  faptul că linia de demarcație dintre părțile aflate în conflict este foarte subțire.


Un comentariu: