sâmbătă, 25 august 2012

Damnare - Lauren KateTitlu: Damnare (Damnare 1)
Titlu original: Fallen (Fallen 1)
Autor: Lauren Kate
Pagini: 344
Editura: Litera


Rătăcesc pe pământ, păstrând întotdeauna într-un ungher al minţii mele gândul că ai să vii. Obişnuiam să te caut. Dar, apoi, când am început să mă ascund de tine – de suferinţa despre care ştiam că e inevitabilă – ai început să mă cauţi tu.”

Lauren Kate ţese o poveste asemeni unui roman gotic clasic, cu "umbre" şi mistere la fiecare pas.
Protagonista, Lucinda Price este o fată aparent normală din Savannah, Georgia. Toată viaţa a fost  însoţită de umbre care au  apărut mereu în momentele cele mai neaşteptate.
Luce, cum este numită de familie şi prietenii ei, învată la Dover, şcoală pregătitoare, până în ziua în care se declanşează un incendiu misterios, pentru care este învinuită. Este trimisă la şcoala de corecţie Sword & Cross. La această şcoală, nu poţi avea telefon mobil şi camerele de securitate sunt cu ochii pe tine tot timpul. Întalneşte doi băieţi atragatori: Daniel Grigori şi Cameron Briel. Ei sunt diferiţi precum noaptea şi ziua. Unul este întunericul, în timp ce celălalt este lumina. Daniel pare să o evite, în timp ce Cam începe imediat să o curteze.
Lucinda se indragosteşte de Daniel, dar curând descoperă că el este un înger căzut, blestemat, care nu poate să urce la cer dar nici să coboare în Iad. Cele trei personaje principale, Luce, Daniel şi Cam, sunt foarte interesante. Daniel şi Cam sunt deosebit  de misterioşi. Există multe personaje în "Damnare ", care  sunt foarte bine create. Chiar şi personajele secundare, au propria lor poveste şi simţi că sunt esenţiale pentru viaţa Lucindei.
Există mai multe pasaje frumoase în această carte, cum este descrierea aripilor lui Daniel:
,,Totul se produse treptat, începând de la baza umerilor, doi lăstari albi care se întindeau de pe spatele ei, crescând mai înalţi, mai largi şi mai deşi pe măsură ce se desfăşurau. Luce privea marginile crestate, tânjind să le urmărească gingaşul contur cu mâinile, cu obrajii, cu buzele. Partea interioară a aripilor lui căpătă o strălucire cu irizări de catifea.”
Lauren Kate încorporează în poveste relaţiile şi problemele emoţionale ale adolescenţilor. Tema principală a acestei cărţi ar fi că destinul nu poate fi schimbat.
Deşi există ecouri ale Paradisul pierdut a lui Milton, (poemul clasic epic despre lupta pentru putere între Dumnezeu şi Satana şi consecinţele căderii) în centrul său, Damnare este o poveste de dragoste.
             

2 comentarii:

 1. Si... o parere personala? Ai prezentat foarte frumos cartea, dar as vrea sa stiu cum ti s-a parut tie:).

  Dee.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. acest prim volum este mult mai frumos ca volumul 2 Rataciri.Initial m-am asteptat sa ma plictiseasca . Spre surpriza mea am citit cartea intr-o zi . Punctul forte al cartii este ca lasa foarte multe intrebari fara raspuns .

   Ștergere