duminică, 19 august 2012

REVOLTA – de Suzanne Collins

REVOLTA – Jocurile Foamei, volumul 3
 de Suzanne Collins

 

 

” Eu si Peeta ne revenim impreuna. Inca mai sunt momente in care el se ghemuieste in spatele unui scaun si se tine bine pana cand se incheie strafulgerarile amintirilor inoculate de venin. Eu ma trezesc tipand din cosmaruri cu mutanti si copii pierduti. Dar bratele lui sunt aici sa ma linisteasca.”
             ,,Revolta”  incepe   cu Katniss  care se plimba prin cenușa a ceea ce a fost cândva casa ei. Pentru rolul jucat de ea  ca  ,,fata de foc” ,Capitoliul a  bombardat Districtul 12. Din fericire  familia si prietenii ei au scăpat la timp.  Katniss se învinovățește pentru  ca  a dat  Capitoliului  un motiv  sa ii distruga  casa . Acum  trebuie să încerce să isi  refaca  viața și să  găsească o cale de al salva  pe Peeta care a fost luat prizonier la sfârșitul ultimelor ,, Jocuri ale Foamei”.
          Cum Districtul 12 nu mai există, Districtul  13 devine sediul central al  rebeliunii . Katniss joacă un rol esențial în revoluție deși la început nu este convinsă că dorește sau este în măsură să-și asume acest rol. Triunghiul amoros  Katniss, Gale si Peeta este prezent si in ,,Revolta”  dar  opresiunea  și  revoluție sunt  temele  principale în poveste.
                    Collins nu ne oferă o lume în alb
și negru. Actiunile Capitoliului nu sunt intodeauna gresite .  La fel    actiunile forțele revoluționare nu sunt  mereu  corecte . Atât Capitoliul   cat și forțele revoluționare utilizeaza  mass-media ca  metoda de îndoctrinare si pentru a transmite  mesajele lor maselor. Forțele revoluționare au crea clipuri video scurte pe care  le transmite in toata țară. Aceste clipuri sunt adesea la fel de manipulatoare cum erau Jocurile Foamei..
               Este clar în Revolta că dorin
ța de putere poate corupe cei mai buni oameni , indiferent de care parte a unui conflict sunt . Aceasta carte  reflectă o realitate care e aproape neliniștitoare: ororile războiului și costul libertatii. Un război în care nimeni nu e un învingător și toată lumea suferă.
„... viaţa merge înainte, indiferent cât ai pierdut.”

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu