vineri, 24 august 2012

Pasărea spin- Colleen McCullough


 Autor (i): Colleen McCullough

 Numar de pagini: 716 pagini

 Nr. volume:2

 Pentru mine aceasta carte este una dintre cele mai mari poveşti de dragoste din toate timpurile. Subiectul ales, un preot catolic care se indragosteşte de o tanără femeie, este la fel de vechi ca timpul în sine. ,,Pasarea Spin“ se aseamană cu ,,Romeo şi Julieta”. În tragedia clasică a lui Shakespeare eroul şi eroina sunt prea tineri şi nu realizează consecinţele cumplite ale acţiunii lor. În ,,Pasarea Spin”, Ralph şi Meggie (mai ales Meggie) îşi dau seama exact ceea ce fac şi care vor fi consecinţele acţiunilor lor daca vor fi descoperiţi.
„Există o legendă despre o pasăre care cântă o singură dată în viaţă, mai dulce decât orice altă vietate de pe faţa pământului. Din momentul în care îşi părăseşte cuibul, caută un copac cu spini şi nu-şi găseşte odihna până nu-l află. Apoi, cântând printre ramurile sălbatice, ea se aruncă singură în spinul cel mai lung şi mai ascuţit. Şi, în extazul morţii, ea se înalţă deasupra propriei agonii, scoţând un tril mai dulce decât al privighetorii sau al ciocârliei. Un cântec al cărui preţ suprem este însăşi existenţa. Întreaga lume înmărmureşte ascultându-l şi Dumnezeu în paradisul său zâmbeşte. Pentru că ceea ce este mai bun în viaţa noastră se obţine numai cu preţul unei dureri existenţiale… Ori cel puţin aşa spune legenda”
,,Pasarea spin“ este povestea familiei Cleary, o familie săracă de fermieri. Familia Cleary este formata din: Paddy (tatăl) Fee (mama) şi copii Frank, Bob, Jack, Hughie, Stuart, Meggie şi Hal. Ei se stabilesc în Noua Zeelandă pentru a prelua Drogheda, cea mai mare fermă de oi din  Australia. Această fermă este proprietatea Mariei, sora lui Paddy Cleary. Cartea ne descrie viaţa a trei generaţii ale familiei Cleary dar, inima poveştii este Meggie Cleary. La scurt timp după sosirea lor în Australia, îl intalnesc pe preotul frumos Ralph de Bricassart. Când Frank fratele ei preferat,  pleacă de acasă, Ralph devine cel mai bun prieten a lui Meggie.
Maria Carson este  un om tiranic, dornica să controleze totul în jurul ei. Ea vede afecţiunea parintelui Ralph   pentru familia Cleary si mai ales pentru Meggie.  Înainte de a muri  găseşte în cele din urmă cel mai bun mod de a-l corupe. Ii lasa mostenire ferma Drogheda. Parintele  Ralph se auto-convinge  că familia Cleary nu va fi rănita şi moştenire îl poate ajuta să urce in ierarhia Bisericii. Pleacă mai intai la Sydney şi mai târziu la Roma. Pe măsura ce povestea progresează, parintele Ralph, devine o persoană influentă la Vatican. Revine mereu pentru a vizita Drogheda şi  familia Cleary.
Afecţiunea copilăresca a lui Meggie pentru parintele Ralph, cu trecerea vremii, se transformă în pasiunea unei femei pentru un barbat. Avansurile ei sunt ignorate şi respinse de parintele Ralph.
Meggie se căsătoreşte cu Luke O'Neill, deşi încă are sentimente pentru părintele Ralph. Ramane însarcinată şi naşte o fetiţă, pe Justine.
 Pentru a scăpa de stresul  cauzat de casatoria ei nefericita  , Meggie merge în vacanţă pe o insulă tropicală. Acesta este momentul în care Ralph, care ajunge si el pe insulă,  realizează că este şi el la randul lui îndragostit de ea. Povestea lor atinge un punct de cotitură când Meggie îşi ia soarta în propriile mâini pentru a fura un pic de fericire, cu rezultate şi consecinţe pe care nici ea şi nici Ralph nu le-au putut  prevedea.
"Abia daca mai simtea durerea, atat era de concentrat asupra bratelor lui Meggie care-l imbratisau, asupra felului cum isi odihnea capul pe pieptul ei. Reusi sa se intoarca pana ii intalni ochii si o privi intens. Incerca sa-i spuna "Iarta-ma", dar vazu ca fusese de mult iertat. Ea stia ca luase ce fusese mai bun in el. Apoi mai dori sa spuna ceva, atat de bine, atat de potrivit, incat ea sa fie pentru tot restul vietii consolata, dar intelese ca nici acest lucru nu era necesar. Oricat de grea ar fi fost povara, ea o putea duce. Asa ca inchise ochii si i se abandona, incercand sa gaseasca pentru ultima data uitarea in bratele lui Meggie."
Este foarte dificil sa scrii intriga unei cărţi fără a prezenta mare parte din poveste. ,,Pasarea spin”  a fost numita  "Pe aripile vantului" din Australia. Cred că această comparaţie nu este deloc greşită. Romanul este o combinaţie minunată care are toate ingredientele necesare pentru o carte mare: dragoste, compasiune, religie, ura etcNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu