duminică, 2 septembrie 2012

Hannibal de Thomas Harris
"Te-ai întrebat vreodată, Clarice, de ce filistinii nu te înţeleg? Ştii de  ce? Fiindcă tu eşti răspunsul la ghicitoarea lui Samson: leoaică pe dinafară, miere pe dinăuntru."


               Șapte ani au trecut de când dr. Hannibal Lecter a evadat din arest. Sapte ani de când agentul special FBI Clarice Starling l-a intervievat într-un spital de maxima securitate pentru criminalii nebuni. Psihiatrul   este încă în libertate  urmărindu-si propriile   interesele . Niciodată nu a uitat Starling întâlnirile sale cu Dr. Lecter, iar timbrul  metalic al vocii sale încă il aude  în visele ei. Dr. Lecter este fericit cu  noua sa viață, într-o țară nouă, cu o  fața  nouă și  o identitate nouă. Lucrurile merg bine pentru Hannibal.
Mason Verger î
și amintește de dr. Lecter și este obsedat de răzbunare. El a fost victima   cu numarul sase  a lui   Lecter ,dar  a supraviețuit. Pentru a-l scoate din ascunzatoare pe dr Lector, Verger o foloseste ca momeala pe Clarice Starling.

                  În cei  șaptesprezece ani  cu Lecter  (intervalul in care a scris ,, Dragonul Rosu",, Tacerea mieilor" si Hannibal"), , atitudinea lui  Harris față de acest personaj s-a schimbat .In ,,Dragonul Rosu “este o prezență malefică al cărei principal scop  este de a trimite  un maniac  împotriva  lui Graham și a familiei  sale. In ,, Tacerea mielor” , tonul este neutru  accentul se mută de la răutatea la amoralitatea sa. In cele din urmă, in  Hannibal se observa de  multe ori o notă de admirație din partea lui Harris. Sunt  facute referiri constante la farmecul, eleganta , cultura , puterea lui și mai presus de toate  are un gust excelent pentru muzica, arta, parfumuri, vin, și tot ce este hrana. Harris merge atât de departe încât  inventeza o traumă din copilărie pentru a explica cannibalism lui  Lecter.
Romanul permite cititorului să vadă puțin din ceea ce este în interiorul capului  Dr. Lecter. 
Finalul este cu totul  neasteptat!

 

5 comentarii:

 1. Am auzit de multa vreme de cartea asta, dar nu m-a tentat niciodata.
  Ce imi place la blogul tau este ca gasesc carti interesante si mai putin populare :).

  Dee.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc Dee! Sa stii ca citesc si carti populare cu vampiri , varcolaci , zane dar mie imi plac cartile de ,, capa si spada", politiste, mistere. Stiu ca asta nu aduce popularitate blogului dar am stiut acest lucru de la inceput.

   Ștergere
  2. Nu trebuie neaparat sa aduca popularitate, adica e suficient sa ai cativa cititori despre care stii sigur ca iti citesc postarile:). Oricum eu apreciez originalitatea, iar blogul tau a devenit unul dintre preferatele mele!

   Dee.

   Ștergere
  3. eheee uite cum imi creste mie inima acum:))
   ...acum serios
   Cuvintele tale inseamna mult pentru mine.Multumesc !

   Ștergere
 2. Cartea pare super interesantă. Mereu am amânat-o, așa cum am amânat și „Tăcerea mielor”. Mersi de recenzie!

  RăspundețiȘtergere