sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Dupa ce te-am pierdut - Jojo Moyes

An aparitie: 2016
Autor: Jojo Moyes
Categoria: Literatura Universala
Editura: LITERA
  
“Înainte să te cunosc” a fost unul dintre romanele care m-au făcut să sufăr, să simt multă   furie și dezamăgire pentru final. Am sperat până în ultima clipă  la un final fericit, știind că va fi marcat de amărăciune, dar vital pentru o a doua șansă. Am sperat intens, împotriva tuturor semnelor  care preconizau finalul. Pentru un moment, după ce am închis cartea, m-am amăgit cu gândul că poate scriitoarea va rescrie finalul și , prin urmare , va potoli durerea de neșters din inima mea. Dar nu întotdeauna  avem parte de finaluri fericite, unele povești  ajung la sfârşit, fara perspective noi. Așa că am încercat să justific decizia lui  Will, pentru că nu a ales să încerce din nou, pentru că nu a ales să rămână  lângă Lou. Am fost foarte supărată pe el și am suferit  alături  de Louisa la clinică când a încercat să memoreze fiecare mic detaliu al feței atât de iubite. Nu trebui să  trăieşte împreună cu  cineva patruzeci de ani pentru a iubi fără reținere. Pot fi suficiente câteva luni și șase luni au fost cele pe care viața le-a dăruit lui Will şi Lou.
Vestea că ar exista o continuare "După ce te-am pierdut", m-a lăsat un pic "perplexă". Pentru mine, povestea lor s-a terminat, lăsând un gol imens, dar am trecut cu vederea un detaliu, şi anume nevoia lui Will de a face pe oameni să înțeleagă că viața este minunată și există întotdeauna o necesitate de trăi, după. Că el a ales să nu facă acest lucru este o altă problemă, ceea ce contează este că alții vor găsi modalități de a merge mai departe. Așa că Jojo Moyes şi-a luat stiloul și a început să scrie o nouă poveste a Louisei, ceea ce ne permite  nouă cititorilor să  ne  exprimăm preocupările și să ne eliberăm inima de durerea pe care  moartea lui Will a generat-o.
La doi ani de la moartea lui Will, Lou este încă deprimată, aproape nu mai doreşte să trăiască. Primele capitole ale romanului, în opinia mea, nu sunt foarte interesante, și am avut impresia că Moyes a scris acest roman, pentru fanii Louisei. Din fericire, pagină după pagină Lou recuperează și romanul împreună cu ea.  În această poveste Will este mereu prezent, în amintiri vii, povestiri, fotografii, dialoguri imaginare în capul lui Lou, și cu o fetiță care bate într-o noapte la ușa lui Lou spunând că Will  a fost tatăl său. O fată problematică, care suferă datorită lipsei de atenţie din partea mamei, prea ocupată cu noua ei familie. Lou se va simți obligată să o accepte pe fată în casă, să o ajute și să o protejeze, pentru că ea seamănă un pic  cu el, și să o aibă alături pe această fată este  ca şi cum l-ar recâştiga un pic pe Will. În viața lui Lou intră, de asemenea, un paramedic, care a salvat-o după un accident. Un prieten, un confident, un amant. Dar, Will va continua să fie întotdeauna prezent în gândurile lui Lou, care curând va realiza că are de ales: sa meargă înainte şi să îşi refacă viaţa sau să continue să iubească o fantomă.

“La început, o să te simţi puţin stânjenită în noua ta lume,
întotdeauna te simţi ciudat când eşti izgonit din zona ta de  confort. Dar în tine, Clark, există o foame de cunoaştere. Curaj.
Pe care l-ai îngropat, aşa cum fac majoritatea oamenilor.
Trăieşte bine. Pur şi simplu trăieşte. “

Cu acest roman, Jojo Moyes mi-a risipit toate îndoielile, scriind un roman nou , care nu are în nici un caz aerul că a fost creat pentru a întinde cu trei sute de pagini o poveste de neuitat. Cuvintele sale, stilul său, capacitatea ei înnăscută de a aduce la viață personajele într - o lume departe de ireal, fac această carte ceva special, dar nu pentru că vorbește încă o dată despre două dintre personajele noastre preferate, ci pentru că ea ne permite să facem față într-o lumină diferită sentimentelor care ne-au fosr rănite în mod brutal la finalul romanului "Înainte să te cunosc". Să le comparam este inevitabil și cred că acest al doilea roman nu atinge nivelurile emoționale ale primului, dar pentru că aceasta carte  vine după o poveste ca cea a lui Will și Lou este , fără îndoială, de înţeles.
"După ce te-am pierdut"  este un roman despre durerea de a pierde pe cineva iubit. Lou este o persoană foarte mult legată de trecut și consideră că nu merită să fie fericită, se simte vinovată pentru moartea lui Will, deşi ea nu este responsabilă pentru ea. Este o reacţie perfect normala, dar Lou a decis  să pună fericirea altora  înaintea propriei fericiri.
În acest al doilea roman, apar două personaje noi , care vor fi foarte importante pentru dezvoltarea complotului. Pe o parte, avem pe Lily, o adolescentă rebelă , care apare în viata lui Lou , în căutarea răspunsurilor și, pe altă parte, avem  pe Sam noul iubit a lui Lou. Lily este un personaj foarte bine definit, are evoluția ei și o voce puternică. Este un personaj bun și foarte interesant.
Și avem  pe Sam ... Sam este fermecător, frumos, educat, construiește și  este paramedic, cum ar putea  face ceva  greșit? În plus,  o ajută foarte mult la Lou, în multe lucruri, nu numai despre Will, dar, de asemenea, cu "problemele adolescenţei". Acesta este foarte realist, foarte credibil și cu totul minunat.
Familia Louisei este de asemenea o prezenţă puternică. Mi -au placut in special parţile in care a fost implicat mama ei. Aș spune chiar că ea este cea cu evoluția cea mai proeminentă din  roman. A fost foarte amuzant. Mama citeşte despre feminism şi  provoacă o revoluție în familia ei. Chiar și bunicul este un pic revoluționat de toate! Și ce este cu tata? El nu înțelege foarte bine ce înseamnă feminismul şi de ce soţia sa nu mai pregăteşte masa de prânz în zilele de duminică.
  În concluzie, va sfatuiesc pe cei care doresc să se bucure cu adevărat de această carte să o citească cu mintea deschisă, să fie pregătiţi psihologic și să nu fie prea atașaţi de evenimentele din cartea anterioară. Este o lectură profundă, o adevarată calatorie in interiorul emotiilor Louisei. Jojo Moyes a abordat cu delicatețe mai multe teme dragi mie: familia, prietenia, dragostea sau filiația, alegerea unei  noi vieți, lupta contra  prejudecăților, neînțelegeri, dorinţe, schimbări sau căutarea unei noi fericiri. Deci, mai multe teme care se reflectă în viața de zi cu zi.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

7 comentarii:

 1. Eu nu am citit nici una din carti pentru ca nu mi-am permis momentan, dar am vazut filmul si mi-a placut foarte mult, asa ca am sa adaug cartile pe lista si cine stie poate intr-o zi voi reusi sa le citesc :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu nu am vizionat filmul, dar de la o prietena am inteles ca romanul "Inainte sa te cunosc" este redat foarte fidel.Din ce stiu si "Dupa ce te-am pierdut" va fi ecranizat.

   Ștergere
 2. Bravo Ely! Acum ca mi-am făcut o impresie despre carte, ar trebui sa o citesc si eu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Geo ! Chiar trebuie sa o citesti. Stiu ca vazusem la tine ca ai cumparat o si ma intrebam cum de nu ai revenit cu impresiile tale. Sunt curioasa daca va fi pe gustul tau.

   Ștergere
 3. Mama a vazut filmul si i-a placut foarte mult. Mi-a spus ca este foarte trist si acum stiu la ce sa ma astept cand o sa incep romanul.
  Mi-a placut foarte mult recenzia, a fost foarte explicita si frumos redactata. Parca ascultam o poveste.
  Pupici ♥

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Madeline! Primul roman din trilogie este foarte frumos, plin de o sensibilitate aparte. Pana in ultimul moment am sperat ca Will se va razgandi. Chiar si asa, gandind la rece, i am inteles decizia. Cu acest al doilea volum intelegem ca viata merge mai departe, indiferent ce se intampla, oamenii pe care ii cunoastem. Cei dragi noua, care au disparut prea curand dintre noi, vor ramane pururi in inima noastra.

   Ștergere
  2. Asa este..

   Te invit la un concurs pe blogul meu http://heartofthewords.blogspot.ro/2016/11/concurs.html

   Ștergere