vineri, 18 noiembrie 2016

Jumatăte de război - Joe AbercrombieAn aparitie: 2016
Autor: Joe Abercrombie
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilius
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 432Joe Abercrombie ne aduce în "Jumătate  de război" sfârșitul aventurii începute de Yarvi în "Jumătate de Rege", care a parcurs un drum lung și greu de la statutul unui  sclav  la cel al unui cleric respectat. De data aceasta, povestea începe cu prințesa Skara martoră  la distrugerea familiei regale şi a poporul său, dar reușește să scape și decide să se pregătească și să conducă lupta (împreună cu noi aliați) împotriva amenințării  care vine din partea Marelui Rege. Pentru a atinge victoria finală părintele Yarvi pornește în căutarea unor arme ale elfilor și diferite personaje puternice se pregătesc pentru luptă, fiecare cu  motivații personale, dar cu o lecție comună pe care şi-o însuşesc: doar jumătate de război este impus cu arme ...
"Jumătate de război" este o lectură foarte interesantă  care vine să accentueze ideea că în război strategiile, alianțele și trădările pot cântări la fel de mult sau mai mult decât ciocnirile armate.
Orice se poate întâmpla ... de fapt, totul se întâmplă într-un crescendo de tensiune emotionala care ne copleșeşte ca un potop. Povestea este plină de răsturnări de situație, de asemenea, extrem de dramatice, o  poveste în care diferența dintre învingători și învinși devine  şi mai subțire și în care binele și răul au limite extrem de neclare.
Scopul scuză mijloacele? Atunci când mâinile lor vor fi pline de sânge, vor putea ei apoi să se întoarcă la plug? Când războiul  îşi culege victimele, supraviețuitorii reușesc să găsească puterea să privească spre viitor? Deci, mai multe întrebări cu care Joe Abercrombie ne confruntă... iar răspunsul, așa cum se întâmplă adesea, lasă un gust amar, deoarece adevărul nu este niciodată simplu.
Încărcat cu emoție, răsturnări de situație neașteptate, Abercrombie pune capăt  trilogiei "Marea Sfărâmată", cu un volum final, cu dialoguri și fraze lapidare care rezonează în mintea  cititorului plină de violență și sânge peste tot. După cum deja  a demonstrat în "Prima lege", Abercrombie este un as în a descrie bătălii, amintind fapte mari, creând imagini puternice în minţile  noastre, oferind o proză remarcabilă.
Unul dintre aspectele care mi-au atras atenția este cronologia poveştii. Fiecare carte continuă cu aceeași poveste, dar întotdeauna începând la câțiva ani după romanul precedent. Personajele principale, în jurul cărora se dezvoltă fiecare carte se schimbă și toate poveștile, la rândul lor , constituie povestea principală, începută în "Jumătate de rege".  Mi-a plăcut acest aspect pentru că  în fiecare carte cronicile, aventurile și experiențele acestor personaje, ne oferă o nouă perspectivă asupra  conflictului care leagă  volumele din trilogia "Marea Sfărâmată".
Așa cum s-a întâmplat  şi în "Jumătate de lume", avem trei personaje noi( Skara, Raith şi Koll) , care au apărut în  volumele anterioare, dar  care aici  ne spun povestea.  Noi știm personajele din cărțile precedente dintr -o altă perspectivă, am văzut cum reacționează alții la acțiunile lor: Thorn, Brand, Uthil, Rulf, Yarvi, Skifr și celelalte personaje…
Îmi plac personajele  acestei trilogii pentru că sunt atât de umane și pline de nuanțe și foarte carismatice, cu caracteristici care le fac unice. Vocea narativă este din  perspective diferite în funcție de cea a  personajului pe care se concentrează  autorul și este fascinant  să vedem  rolul fiecăruia separat, precum și interesele, cunoștințele sau doar sentimentele  după care se ghidează. Toată lumea este convinsă de situația lui, dar, în același timp, toţi au obiective care conduc fie să concureze  între ei fie să se ajute reciproc pentru modelarea acestor  povești diferite și rețeaua de conflicte create de Joe Abercrombie.
Un alt aspect care mi -a placut la  această carte în comparație cu volumele anterioare a fost că de data aceasta avem un  personaj antagonist  bine definit. În trecut , amenințarea a venit de la Marele Rege și consilierul său, bunica Wexen,  pe care nu i-am simţit ca pe nişte dușmani adevărați, deoarece eu nu i-am "văzut". Din fericire , în "Jumătate de război" Abercrombie prezintă un sinistru spadasin numit Yilling: un soldat însetat de sânge că venerează moartea și servește drept campion al Marelui Rege, comandant  al armatei. A fost un antagonist impresionant care l-am urât din momentul în care acesta a apărut și este o  ameniţare constantă pe tot parcursul romanului.
În acest volum de încheiere relicvele elfilor vor  avea un rol și mai mare. În volumele anterioare  am întâlnit frecvente  referiri la  războiul contra  Zeiţei, lumea imaginată de Abercrombie s-a născut dintr-o catastrofă care a dus la dispariția speciei dominante, "elfi." În "Jumătate de  război" va deveni evident că elfii sunt ființe umane, bărbați  din trecutul îndepărtat, la fel de vechi ca legendele. Ei au fost cei care au provocat mânia Zeiţei, un dezastru nuclear, care bântuie încă ruinele. Elfii suntem noi, iar magia Elfilor nu este altceva decât tehnologia. Mai mult decât atât, " Orice tehnologie suficient de avansată, nu se poate distinge de magie”, pentru a cita  pe Arthur C. Clarke, care este probabil sursa de inspiraţie a lui Abercrombie. Felul în care scriitorul reușește să introducă  tehnologia modernă într-o lume Vikingă este magnific, atât pentru abordarea mistică, cât și pentru modul în care  armele elfilor sunt incluse în poveste.
În cele din urmă, din moment ce suntem  la al treilea roman dintr-o trilogie, trebuie să ne întrebăm: finalul a fost satisfăcător? După părerea mea, da. Dar, dacă vă așteptați la un final și au trăit fericiti, sigur  veţi fi dezamăgiţi. Joe Abercrombie nu este genul care să încheie  ca în filmele Disney. Eu salut în mod special faptul că  la sfârșitul acestui roman  personajele prezintă o moralitate complexă și mai gri decât oricând - mai ales dacă ținem cont de faptul că acestă trilogie  este, în teorie, o carte pentru tinerii cititori. Îmi ridic pălăria în faţa lui  Joe Abercrombie pentru că nu a tratat cu condescendență grupul  căruia îi este  romanul său destinat.
Concluzie: complotul, personajele, setarea ... totul este foarte atent  conceput  de la început până la sfârșit, veţi dori ca povestea să  nu ajungă la final ... da, este una dintre acele povești ... Bucuraţi-vă  de ea !!

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Mulțumesc editurii Nemira pentru exemplarul trimis spre recenzie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu