sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Pasărea furtunii - Conn Iggulden


An aparitie: 2016
Autor: Conn Iggulden
Categoria: Literatura contemporana
Colectie: Suspans
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 520 

Un regat.
Două familii.
Treizeci de ani de război.

Secolul al XV -lea a fost un timp dominat de  război, discordie și mașinațiunile din Insulele Britanice. In cadrul acestui secol tumultuos a avut loc așa - numitul Război al celor Doua Roze (1455-1487), o luptă dinastică pentru putere între Casa de Lancaster și Casa de York, ale căror embleme erau doi trandafiri, unul alb și unul roșu, de aici și numele acestui conflict. Recunosc că știu aproape totul despre această perioadă fascinantă  (am citit mai multe cărţi despre  dinastia Tudor din secolul al XVI - lea), şi aşa se face că atunci când am văzut că editura Nemira a publicat acest roman, mi-am dorit foarte mult să ajungă şi în biblioteca mea  .
          "Pasărea Furtunii" este prima parte dintr - o trilogie în care autorul, Conn Iggulden, prezintă această perioadă interesantă din istoria Angliei. Acest prim roman aduce în atenţia noastra anii 1443-1454.
Povestea începe cu o scurtă scenă , la patul de moarte al lui Edward al III lea, a cărui urmași vor conduce Casele de Lancaster și York.  După aceste câteva pagini ne găsim proiectaţi  în anul 1443, în timpul domniei lui Henric al VI – lea. Atunci când Henric  al V lea  a murit lăsând brusc un  moștenitor de  câteva luni, Anglia a așteptat ca  fiul celui care a cucerit  o mare parte din Franța, să  câștige  lupte imposibile. Toată lumea așteapta  un războinic, dar Henric al VI-lea este departe de a fi fiul tatălui său. Crescut de călugări, Henric al VI-lea are o sănătate precară, atât mentală cât și fizică,  iar atunci când urcă pe tron vrea pace cu orice preț, dar acest un armistiţiu vine cu o mireasă franceză și cedarea teritoriilor Anjou și Maine. Britanicii au anexat ca  posesiuni proprii diferite părți ale teritoriului francez și  desigur, francezii nu au fost fericiți și au dorit să recupereze aceste terenuri. Dorinţa regelui pentru pace, manipulată de uneltirile lui Brewer, șeful spionilor, va conduce la realizarea căsătoriei cu Margaret de Anjou, unul dintre personajele mele preferate din roman.  Evident că am fost pe partea regelui Henric, mai ales după legătura cu Margaret, care este într - adevăr un personaj fascinant sosit din Franța. Ca adolescentă ea dezvaluie o femeie cu un caracter puternic, capabilă să -și apere soțul și să ajute în luarea deciziilor. Acesta este motivul pentru care am iubit-o pe Margaret: Dar, în Anglia, după cum știm, femeile puternice la putere nu au lipsit niciodată.
O mențiune specială pentru al doilea personaj preferat după Margaret: William Pole. Nu voi dezvălui prea mult pentru cei care încă citesc romanul. Este un personaj onest, bun, corect, din păcate, suferă un tratament cu adevărat injust (pentru el, am dorit cu adevărat să se schimbe istoria!).
Unul dintre succesele acestui roman  este abordare conflictului din perspective diferite: regală, mica nobilime, nobilii disidenţi care caută binele țării (un rege slab  nu poate face nici un bine țarii) , cea a rezidenților  englezi din Franța, care urmează să fie deposedați de pământurile lor... asfel încât cititorul are o viziune de ansamblu perfectă și completă. În timpul lecturii, am simţit simpatie mai degrabă pentru partea franceză, care, la urma urmei, a vrut să recupereze terenurile care au fost odată luate de la ei de britanici. În ceea ce privește intriga, totul depinde de ceea ce cunoaşteţi despre această perioadă. Dacă nu ştiţi cum a evoluat conflictul, aproape veţi trăi emoția de a nu ști ce se va întâmpla,  veţi fi prinşi  într - un vârtej de intrigi, trădare, revolte și revendicări! Este de remarcat faptul că autorul s-a documentat bine  privind perioada istorică și a reușit să transfere pe  hârtia nu numai faptele specifică, dar, în general, intreaga atmosfera a timpului.
"Pasărea Furtunii"  este un roman cu o  poveste cu personaje bune, atât reale cât și fictive. Toate personajele sale sunt bine conturate, credibile și atractive în ochii cititorului Printre cele mai importante personaje reale este Henric al VI lea, rege al Angliei. Un rege cu probleme grave de sănătate, personaj bolnav, slab, mic ... Atribute  care nu îl ajută în domnia lui. Aproape toată munca lui va fi îndeplinită de Ducele de Suffolk și Derry Brewer, un personaj fictiv foarte  bine creionat. Un personaj care are un rol principal pe tot parcursul romanului și câștigă simpatia noastră treptat.  De asemenea, personaj real este şi Margaret de Anjou, soția regelui. Căsătoria lor ar fi trebuit să aducă  pacea între Franța și Anglia. Dar nu  s-a întâmplat acest lucru . Ea se căsătorește  cu regele, așteptându-se la o viață confortabilă și fericită. Dar nici  aici nu a fost cazul. Atunci când află care este slăbiciunea soțului ei, va realiza că nu se poate aștepta să o protejeze…
De asemenea, demn de remarcat este Ducele de York, un personaj care este întotdeauna în așteptare pentru a profita de cea mai mică greșeală a lui Henric al VI-lea.
Un rol important îl va avea, de asemenea, poporul, oamenii simpli. Mai ales coloniștii englezi care au avut de suferit  după ce nobilii au uitat de ei, în timp ce armata franceză i-a alungat din  Franţa. Printre aceştia întâlnim pe  Jack Cade, un personaj real, care conduce o revoltă populară în anul 1450 și Thomas Woodchurch, un personaj creat de autor și  care a servit pentru a reda durerea coloniștilor englezi nevoiți să își părăsească locuințele, care își pierd țara ... tot ce au agonisit …
Pe scurt: O poveste plină de intrigi, trădare, răzbunare, moarte ... O poveste care  ne captează atenția din primul moment și știe să mențină tensiunea până la sfârșitul romanului. 


Mulțumesc  EDITURII  NEMIRA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu