joi, 3 noiembrie 2016

Fata cu toate darurile - M.R. Carey


An aparitie: 2016
Autor: M.R. Carey
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilius
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 416


"Nu toata lumea care arata uman este uman"

        "Fata cu toate darurile" este romanul de debut al lui MR Carey.  În prima sa operă literară, Carey surprinde cu o poveste de groază care flirtează cu distopia. Un thriller interesant, a cărui temă deja saturată a fost ceva surprinzător.
 Romanul are setat complotul într-o lume post-apocaliptică, unde oamenii au fost aproape decimaţi de o pandemie, care își are originea în ciuperci și spori, ce au transformat majoritatea omenirii în Flămânzi. Cu toate acestea,  în unele  baze militare, oamenii de ştiinţă cercetează evoluţia virusului: modul în care s-a răspândit şi cum ar putea oamenii să se vindece. Subiecţii studiului sunt nişte  copii speciali, care nu sunt  ca toți ceilalți. Iar acești copii sunt foarte inteligenți, dar au nevoie să fie legați de scaunele lor. În cazul în care unul din copii  s-ar dezlega,  ar putea avea loc ceva teribil. Și printre ei este Melanie, copilul nostru protagonist.
Melanie,  este un personaj pe care este imposibil să nu  îl iubeşti, deoarece are acea spontaneitate și fluența tipică unui copil de 10 ani. Melanie, este o fată care transmite inocenţă. In ciuda faptului ca  are o inteligență ciudată, un geniu, ignoră faptele care îi sunt prezentate în fiecare zi. Răspunsurile la întrebările și preocupările  sale sunt toate disponibile, trebuie doar să conecteze punctele, dar Melanie este atât de pură încât nu poate asimila realitatea.Această lipsă de răutate este ceea ce face  din  Melanie un copil minunat. Chiar știind că fata este o "cutie a Pandorei", cititorul devine atașat de  acesta.

"Melanie îşi spune: atunci când visele devin realitate, realitatea ta se modifică. Nu mai eşti persoana care a avut acele vise, aşa că ai senzaţia că auzi ecoul unor întâmplări de demult. "

  În "Fata cu toate darurile"  intriga se învârte în jurul emoțiilor  umane, abilitatea de a iubi ceva diferit de tine, într-un mediu ostil. Modificările fizice, neurologice și comportamentale ale  celor infectaţi sunt de asemenea importante, dar descoperim toate detaliile pe parcursul lecturii.
  Perspectiva lui Carey pe tema zombie este inovatoare, dacă adăugăm un grup de personaje bine structurate și un protagonist de care este ușor  să ne atașăm, este imposibil sa nu definim "Fata cu toate darurile" un roman excelent. Fiecare aspect  este tratat cu mare atenţie, nu există defecte logice în complot și epidemia, factorul declanșator, fictiv, este justificată științific. Ciupercile există în natură, afectează  numai furnicile și autorul pur și simplu imaginează o evoluție. Originea patologiei prezentate de autor este foarte creativă. Bineînțeles, că nu este ceva neexplorat, același agent patogen (Ophiocordyceps unilateralis) și un scenariu similar au fost folosite ca temă într-un joc, dar abordarea este diferită.
 Povestea este, de asemenea, o rescriere a mitului Pandorei, povestea preferată a Melaniei. Pandora înseamnă "toate darurile", și Melanie are toate darurile necesare pentru a o ajuta să facă alegerile corecte,  din  dorința de a învăța și de a înțelege, de a îşi folosi propria judecată .
"Fata cu toate darurile" nu este o carte care te plictiseste,  ci o carte  în care, fără să realizezi, vei fi aspirat de evenimente. Este o poveste cu multe mistere, care aduce în atenţia noastră probleme vitale, cum ar fi prietenia, obsesia și dezbaterile etice și morale. Atât povestea, personajele, necunoscutele cu care ne confruntăm,  cât şi dezvoltarea complotului,  finalul m-au fascinat.  Ritmul narativ este implacabil, capabil să insufle acel sentiment de risc și aventură, care  din poveștile de acest gen cu siguranță nu poate lipsi!
 O recomand chiar și celor care nu le place exact genul, sau oricui are nevoie de o lectură diferită decât cea obișnuită. Și mai ales dacă vă plac  zombi, scenarii apocaliptice și complicate ... ei bine, atunci  nu poți lăsa să îţi scape !

  Aspecte pozitive: originalitatea povestii, personaje complexe și finalul.
 Aspecte negative: uneori poate fi un pic mai lentă spre mijlocul cărții.


 Câteva fragmente din "Fata cu toate darurile"
"Ştii cum se zice: nu cheltui tot ce ai, mâine nu ştii de ce dai. Ophiocordyceps nu înghite pe nerăsuflate întregul sistem nervos al victimei. Dar dacă vreuna dintre creaturile astea, pe care tu le consideri elevii tăi, simte miros de carne de om, de feromoni umani, atunci vei avea de-a face cu ciuperca. Primul lucru pe care îl va face va fi să-şi consolideze controlul asupra cortexului şi a reflexului primitiv de hrănire. Se răspândeşte mai cu seamă prin salivă. Muşcătura hrăneşte organismul-gazdă şi, în acelaşi timp, împrăştie infecţia. "

"Cureaua este în aşa fel concepută că nu au nevoie să îşi mişte mâinile prin faţa ei. Câteodată Melanie spune: „Nu muşc”. E o glumă, dar oamenii Sergentului nu râd niciodată. "

"Melanie ridică din umeri. Nu vrea să-i spună. Este drumul pe care l-a memorat, de la laboratorul doamnei doctor Caldwell şi până la scara care coboară în Bloc. Până la scara spre celula ei. Este drumul spre casă şi l-a desenat chiar dacă ştie că niciodată nu va mai ajunge acolo, niciodată nu va mai sta în clasă alături de ceilalţi copii. Ştie că locul căruia îi spune casă a devenit doar o amintire şi că niciodată nu va mai fi real. "


Mulțumesc  EDITURII  NEMIRA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte!

2 comentarii:

  1. O carte complicată, card naște multe sentimente.... Rămânem umani sub orice forma fizică? Mintea si sufletul ne fac mai buni ..deși suntem diferiți de semenii noștri ca aspect..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un roman tulburator ... socant...Melanie este copil, dar se comporta uneori ca un adult... In septembrie a aparut si filmul realizat dupa carte.

      Ștergere