joi, 1 decembrie 2016

Cu ochii minţii - James Dashner
An aparitie: 2016
Autor:  James Dashner
Categoria: Ficţiune - Adolescenţi
Editura: TREI
Nr. pagini: 320

Imaginați-vă o lume în care tehnologia vă permite să mergeți - literalmente - în jocurile virtuale  care sunt atât de realiste, încât puteți sări cu parașuta, de pe poduri sau  vă angajaţi în  bătălii epice, iar partea cea mai bună,  scapaţi fără nici o zgârietură în"viața reală".
Aceasta este propunerea  firmei VirtNet un joc prezentat în trilogia Doctrina Morții, scrisă de James Dashner (același autor care a scris şi trilogia Labirintul). Primul volum al trilogiei, intitulat "Cu ochii minţii" este o carte de science-fiction cu scene de mare de acțiune, suspans, și un mister care se păstrează până la ultimul capitol.
VirtNet (sau "somnul" cum îl numesc, de obicei, unii jucători) este un fenomen real într - o lume evoluată , atât de mult , astfel încât cei mai mulți jucători petrec mai mult timp în jocurile lor decât în lume reală. Printr-un dispozitiv scump numit "Sicriu", oameni de toate vârstele pot intra într-o lume virtuală, unde îşi pot  schimba aspectul fizic, au puteri magice și participă la misiuni în urma cărora acumulează puncte și, astfel, pot trece la nivelul următor. Acest lucru, printre multe alte opțiuni, desigur.
Michael are 16 ani şi este unul dintre jucătorii cei mai exerimentaţi din VirtNet, nu numai pentru experiența lui de joc, dar, de asemenea, pentru capacitatea sa de a sparge codurile în cadrul sistemului VirtNet. Cei mai buni prieteni  ai lui, Sarah și Bryson, sunt, de asemenea, jucători importanţi și, deși nu s-au cunosc niciodata personal, Somnul este o realitate atât de perfectă încât aceştia se pot întâlni în orice moment într-o cafenea virtuală pentru a vorbi la un suc. Cu toate acestea, ceva  neaşteptat se întâmplă: unii jucători încep să dispară în mod misterios sau chiar comit suicid în cadrul jocurilor. După un timp, se descoperă că un hacker numit "Kaine" ia oamenii ostatici in interiorul jocurilor, împiedicându-i  să plece și să se întoarcă la viața reală. De altfel, Kaine este mai mult un cyber terrorist. Realitatea virtuală începe să se confrunte cu un pericol real. Și nimeni nu știe scopul din spatele ei.
SSV (Serviciul de securitate VirtNet) trebuie să găsească acest cyber terrorist pentru a face din nou Somnul un loc sigur. Și, pentru a fi siguri de reuşită, angajează cei mai buni jucători pentru această misiune - la urma urmei, pentru a găsi un hacker, trebuie să se bazeze pe competențele altor hackeri. Michael primește invitația direct de la SSV și este aproape forțat să se alăture pentru  căutarea cyber terroristului. Neavând nici o altă alegere, el, Sarah și Bryson, decid să se implice în căutarea lui Kaine. Cu toate acestea, pericolele virtuale cu care se confruntă se amestecă cu consecințe reale pentru ei. Aceasta este o misiune periculoasă , care va defini viitorul libertății și securității omenirii.
" Cu ochii minţii" este o poveste fantastică, uimitoare, palpitantă și intrigantă care merită citită până la ultimul cuvânt. Cartea care aparent pare destul de previzibilă surprinde cititorul  cu fiecare pagină  pe care o citeşte. Cu un stil flexibil, autorul nu se întinde cu drame inutile, punând accent pe misiunea principală a personajelor sale și intrigă, în general.  
Romanul   se apropie de violență virtuală cu o viziune realistă, analizând consecinţele evadării din realitate pentru virtual, concentrându-se pe traumele psihologice. Dashner  a plecat de la ideea existenţei unei societăţi futuriste (post-război),   în care tehnologia este pe deplin legată de om; conectată în sensul literal al cuvântului. Oamenii au implanturi neuronale pentru  a se conecta la calculatoare.
Mi -au plăcut   personajele principale și  cei trei și m-au dus cu gândul la   Ron, Harry și Hermione, spre bucuria mea. Michael este un băiat foarte inteligent și un pic  fără teamă. Chiar mi-a plăcut, chiar dacă nu e personajul mea preferat. Bryson este un băiat amuzant, care îşi folosește umorul  pentru a dezamorsa situațiile tensionate și Sara care este personajul meu preferat este înzestrată cu o mare inteligență pe care o foloseşte ca să scape din probleme. Cei trei,   formează un trio   frumos  .
Mărturisesc că am fost surprinsă de final, care a fost bine meritat, și aștept cu nerăbdare să citesc al doilea volum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu