vineri, 2 decembrie 2016

Bărbaţi care urăsc femeile - Stieg LarssonAn aparitie: 2008
Autor: Stieg Larsson
Categoria: Carti politiste
Editura: TREI
Nr. pagini: 688


Cei care citesc blogul meu, de mai multă vreme, ştiu că sunt un mare fan al  romanelor thriller și polițiste. Deşi am primit recomandări de la prieteni  să citesc  saga lui Stieg Larsson, niciodată nu am citit sinopsis-ul cărţiilor şi nici nu am încercat să aflu mai multe despre despre conținutul lor, și, recunosc, titlul acestei prime cărţi a trilogiei nu mi-a atras atenția. Știţi cum unii oameni judeca cărţile după coperţi? Ei bine, am prostul obicei de a judeca după numele / titlul cărţii și în multe cazuri m-am înşelat.
"Bărbaţii care urăsc femeile" spune povestea lui Mikael Blomkvist, patronul revistei Millenium, care se află într - o situație dificilă atunci când primește un mandat de arestare pentru calomnia publică a lui Wennerstrom, un bine - cunoscut om de afaceri, pe care l-a  acuzat de numeroase escrocherii fără dovezi în acest sens. Din cauza acestui eveniment, faima revistei lui Mikael a început să scadă. Nici el și nici partenera lui Erika  nu știu ce să facă , motiv pentru care Mikael decide că, din moment ce va trebui să -și petreacă trei luni în închisoare, se va muta departe de revista pentru un timp.
La acest moment, primește o propunere de muncă din partea lui Henrik Vanger, patriarh al familiei Vanger, a carui nepoata Harriet a dispărut fără urmă de ani de zile și a cărei dorință  înainte de moarte este de a afla ce s-a întâmplat cu fata. Investigațiile au fost mult timp suspendate și nu se  ştie unde  este Harriet, dar Henrik are suspiciunile sale că a fost ucisă de un membru al propriei sale familii - și îi cere lui Mikael să afle adevărul, dându - i o perioadă de un an în schimbul unei sume mari de bani și informații care l-ar putea aduce  pe Wennerstrom în stare de faliment. Fără opțiuni,  dornic de  răzbunare și pentru că are nevoie de bani pentru a reconstrui revista Millenium, Mikael sfârșește prin a accepta propunerea lui Henrik Vanger.
În paralel cu viața lui Mikael, avem povestea despre Lisbeth Salander, un personaj de o importanță vitală. Lisbeth este o fată care nu respectă standardele impuse de societate și un hacker cu o capacitate uimitoare de a afla  totul despre oricine. Și, de asemenea, cea mai bună persoană pentru a ajuta pe Blomkvist în investigația lui. Tocmai din acest motiv, atunci când Mikael  are nevoie de ajutor pentru a înainta cu investigația, Lisbeth este plasată lângă el. Curând amândoi încep să afle  secrete despre clanul Vanger , lucru care le pune viața în pericol serios.
Cartea începe cu o narațiune oarecum mai lentă și chiar un pic obositoare, dar de la  pagina 80 lucrurile încep să devină interesante și de acolo poveste ne înconjoară complet ceea ce m-a făcut să nu pot lăsa jos această carte.
Personajele sunt foarte bine construite şi dau o notă unică cărţii. M-am bucurat cu adevărat de  ambele, deoarece au format un duo diferit si foarte interesant. Cu Lisbeth Salander,  autorul a creat unul dintre cele mai interesante personaje feminine din  literatura contemporană. O femeie care luptă, nu iartă, nu uita, și nu închide ochii. Lisbeth fără îndoială, este personajul meu preferat în acest roman,  deoarece în ciuda numeroaselor abuzuri  pe care le-a suferit și  deşi este percepută de toți ca o persoană tulburată, datorită aspectului său excentric, ea știe foarte bine  să se apere și nu acceptă niciodată să fie nedreptăţită sau manipulată! E inteligentă, foarte competentă și cu un mare simț al dreptății!
În comparație cu Lisbeth, jurnalistul Mikael Blonkvist și alte personaje feminine ale romanului sunt în mod inevitabil , mai degrabă șterse. Mulți consideră  că acest personaj este alter-ego-ul autorului, care a fost de fapt un jurnalist care a investigat ani de zile activitățile grupurilor de extrema-dreapta din Suedia. Cu toate acestea, împărtășesc opinia celor care cred că personalitatea lui  Larsson este împărțită între Mikael Blomkvist și celălalt personaj principal, Lisbeth Salander.
Partea de investigaţie a complotului este foarte interesantă, totul se desfășoară într-un mod convingător și foarte bine detaliat. Climatul de tensiune  care se stabileste in roman la fiecare nouă descoperire făcută de Mikael și Lisbeth, m-au făcut foarte nervoasă și am simţit frică pentru protagonisti.
 Concluzia: Am înghițit paginile acestei prime tranșe din trilogia Millennium și încă sunt total surprinsă.  Povestea acestei cărți este spectaculoasă! Stieg Larsson a dezvoltat o poveste minunată și a știut cum să lucreze cu maiestrie subiecte cum ar fi abuzul sexual, bigotismul, politica, printre altele. Stieg Larsson critică furios  modul în care societatea aparent ordonată și tolerantă, tratează pe cei care nu par să se potrivească standardelor lor. Această critică socială acerbă pare să fie tema de bază a cărții, mai sus chiar și decât misterul care, fără îndoială, va intriga cititorii. Un atac împotriva violenței împotriva femeilor, împotriva standardelor duble, împotriva abuzurilor de putere de orice fel (afacere, familie etc.) și împotriva celor care caută să ascundă această realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu