duminică, 23 august 2015

Regina Desculță - Ildefonso Falcones

An aparitie: 2014
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 704

Urmând aceeași linie ca și în romanele anterioare ("Catedrala Mării "și " Mâna Fatimei"), de data aceasta autorul ne duce în secolul al optsprezecelea lea la Sevilia în cartierul Triana ocupat de familii de romi. Acolo ajunge Caridad (numită cu afecțiune Cachita), o negresă cubaneză eliberată din sclavie. În cartier locuiește și  Milagros Carmona, o tânără născută în Triana cu sânge țigănesc, care viseaza la o dragoste interzisă, rebelă și gata să facă față mâniei părinților ei să aibă ceea ce dorește.
Mereu împreună, Milagros și Caridad devin confidente și sunt inseparabile.  Milagros, la fel ca mama ei, este o țigancă mândră, nonconformistă si plină de curaj. Caridad, sclavă toată viața ei, mama a doi copii de care a fost despărțită datorită circumstanțelor vieții care nu sunt de partea ei, este abuzată, nu se uite în ochii cuiva, servitutea este înrădăcinată în ființa sa. 
Personalitățile lor sunt descrise  aprofundat și detaliat, astfel încât, la sfârșit  avem impresia că le cunoaștem de o viață. Ambele evoluează de-a lungul romanului și personalitatea lor trece printr-o schimbare profundă marcată de tot ceea ce trăiesc, fapte care le fac să se  maturizeze , iar cititorul care le însoțește ajunge în acest fel să le cunoască foarte bine și să înțeleagă căile lor și fiecare dintre deciziile lor.
Prietenia dintre cele două femei  va fi punctul central al romanului plin de intrigi, pasiune și cruzime. Falcones are o capacitate uimitoare de a țese personaje puternice de sex feminin ... puternice și, în același timp delicate și vulnerabile. În principal acest roman evidențiază rolul femeii rebele și nonconformiste ca Ana Vega și Milagros. Spre deosebire de alte cărți care au intriga setată în această eră, în care rolul femeilor pare a fi mai mult în fundal, de data aceasta femeile sunt în prim plan. Desigur, există personaje masculine, dar stau în umbra celor feminine. Cele mai importante sunt, fără îndoială, Melchor Vega, bunicul lui Milagros, patriarhul familiei, fost condamnat la galere, datorită clanului Garcia care  sunt responsabili pentru problemele lui. Tatăl lui Milagros, oarecum ascuns de strălucirea soției și ficei sale, Pedro Garcia, Fray Joaquin Rafael Garcia sau Contele ...
                                                             
Podul Triana


  Povestea este '' 'relatată cu pricepere' '. Stilul autorului este elegant, simplu, clar și direct. Scriitorul relevă o capacitate extraordinară de a ne transporta într-un alt timp și ne permite să știm un pic mai bine istoria Spaniei, prin descrierea crudă a realității pe care oamenii o trăiesc într-o epocă de intoleranță. În  Catedrala Mării  el ne-a prezentat o poveste despre mizerie și servitute, a unui om din popor, Arnau în secolul al XIV-lea Barcelona; în   " Mâna Fatimei, urmăm pe Hernando prins într-un conflict între musulmani și creștini în al XVI-lea Spania și acum în "Regina desculță", descrie în detaliu modul de viață al romilor, în secolul al XVIII-lea .
 
"Niciodată să nu ai  încredere în cuvântul unui țigan"

O poveste despre nenorocire și nedreptate, despre oameni care trăiesc la marginea societății guvernate de intoleranță și prejudecăți.  În paginile" Reginei Desculțe", am găsit viața țiganilor descrisă într-un mod romanțat, dar vom vedea că sunt disprețuiți ... oameni săraci care supraviețuiesc din cerșetorie, furt, contrabandă, citind în palmă, cântând ... și dansând. Autorul detaliază obiceiurile, tradițiile și viața de zi cu zi a romilor și demonstrează că chiar persecutați au putut să reziste.
Țiganii sunt un popor istoric persecutat și disprețuit. În toate țările în care au existat așezări de romi au fost vizate; nu uitați că, de exemplu, naziștii au avut în vizorul lor și țiganii, nu numai evreii au fost ținta lui. În Spania, a avut loc un eveniment asemănător. Ca exemplu este un fapt care se reflectă în roman: Fernando al VI lea , rege la momentul respectiv, a emis un decret care a dat naștere la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Marea Întemnițare a țiganilor  în închisoare. Pe 30 Iulie anul 1749, într-un mod sincronizat, pe tot teritoriului spaniol în care existau așezări de romi, au fost arestați și duși la închisoare. Scopul final a fost dispariția rasei lor. Pentru a face acest lucru, au separat bărbații și femeile, permițându-le mamelor să rămână doar cu copiii sub șapte ani. Bărbații au fost trimiși la muncă forțată în arsenalele lucrărilor Marinei; Femeile au fost duse la închisori și fabrici unde erau obligate să muncească. În total, aproximativ 9.000 de țigani au fost arestați,  dar cei mai mulți dintre ei erau din Sevilia. Condițiile în care aceștia au fost ținuți în detenție au făcut mulți țigani nefericiți, pentru că spațiile  în care erau ținuți nu erau construite pentru a fie ocupate de atât de mulți oameni. În cele din urmă ei au fost eliberați treptat, cel puțin  cei care au supravietuit. Un ordin al noului rege, Carlos al III lea, a ordonat eliberarea celor rămași în inchisori, 14 de ani mai târziu.

"Noi, țiganii au fost întotdeauna liberi. Toți regii și prinții din întreaga lume au încercat să ne supună, dar nimeni nu a reușit. "

Romanul este setat în principal, în două orașe, Sevilia și Madrid. În orașul andaluz Sevilla  se desfășoară prima parte a romanului. De la primele pagini vom descoperi aleea San Miguel, din cartierul Triana, considerat de mulți locul de nastere al genului muzical numit flamenco. Artă care a fost declarată de UNESCO Patrimoniu imaterial al umanității. 

În a doua parte a romanului acțiunea are loc la Madrid, unde, spre deosebire de Sevilla, nu au fost interzise comediile și oamenii săi au venit zilnic la teatre pentru a vedea nu numai performanțele dar mai ales pentru tonadillera (cântece tradiționale spaniole)
 
Teatrul de comedie din Madrid
Marele succes al autorului este că descrie în detaliu contextul istoric și social, în care intriga se desfășoară, fără a fi plictisitor sau a încetini ritmul romanului. În centrul acestui roman asistăm la lupta unui popor pentru libertate. Aspectul cel mai frapant al romanului este, în opinia mea, rolul femeii în istorie. Dacă aruncăm o privire înapoi la trecutul nostru, spre țările în care, din păcate pentru noi, a fi o femeie valorează mai puțin decât nimic, o simplă proprietate care trece de la tată la  soț, recunoaștem suferința, lupta, puterea și speranța care stau la baza vieții lor. Cred, fără îndoială, că acest roman aduce un omagiu tuturor acelor femei care merg înainte, indiferent de cât de negative sunt împrejurările vieții lor  sau rolul pe care îl joacă, dacă sunt bunici, mame sau fiice.

Concluzia: "Regina Desculță" este o poveste frumoasă și tristă, în care chiar și realizările sunt intercalate cu durere, pierdere și furie. Am fost sub impresia că există un preț de plătit pentru fiecare alegere ... pentru fiecare cuvânt rostit. În celelalte cărți ale autorului am avut momente triste, dar, de asemenea, de bucurie și mulțumire. Nu le-am simțit aici, de la început până la sfârșit am fost înconjurată de sentimente de durere, tristețe și durere. Și aceste sentimente sunt exprimate de personaje prin cântece pline de regrete și amărăciune.

Un roman superb pe care trebuie  să-l citiți neaparat cât mai curând ! Alte recenzii care te-ar putea interesa:


Romanul Regina desculță"  mi-a fost oferit  de  librăria online Libris  pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi. 

6 comentarii:

 1. Sunt interesante aspectele istorice pe care acest roman le aprofundeaza, cred ca are un fir narativ captivant. Multumim pentru recomandare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o carte speciala in care tristetea este cea care domneste peste tot. Tiganii isi exprima sentimentele prin cantec si dans si asta îi ajuta sa suporte nedreptatile. Si Caridad isi exprima suferinta tot prin cantec.
   Atat negresa cât si tiganii sunt situati la marginea societatii spaniole pe scara sociala. Toti îi vorbesc de rău și doresc doar sa profite...Deși se dovedește că răul întruchipat este chiar unul de al lor...Un om care o transformă pe Milagros dintr-o fata rebela și curajoasă într-o umbră...

   Ștergere
 2. Daca spun ca vreau tare tare mult sa o citesc,e fascinanta viata romilor, sunt si ei ca si alti oameni buni sau rai.,,acest scriitor a dat nastere unor capodopere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Romanul detaliază mult despre viața romilor. Ce mi-a atras ateția este ca ei își respectă propriile legi și pun mare preț pe răzbunare.Se exprimă prin cântec si dans. Ei sunt si cei care au dus la apariția genului muzical flamengo.
   Acestui scriitor, Ildefonso Falcones,i se mai spune si autorul oprimaților pentru ca in toate cărțile lui atuce în atenția noastră cauza celor care suferă nedreptăți.

   Ștergere
 3. Pare superb romanul, mai ales că îmi aduce aminte de „Un veac de singurătate” a lui Marquez. Mulțumim pentru recomandare, Ely!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Placerea este de partea mea !
   ...Nu pot sa imi dau cu parerea despre Marquez ptr ca este unul din putinii autori cu care nu pot sa spun ca sunt ,,prietena,, . Am incercat, dar stii cum se zice - nu a fost sa fie:))
   Regina desculta este o carte sensibila...o carte pe care trebuie sa o citesti cand crezi ca toate ,,corrabiile ti s-au scufundat,,. Citind iti dai seama ca infirent ce se intampla nimic nu este de netrecut, poti sa o iei de la capat indiferent cat de inalt este multele pe care trebuie sa il escaladezi...

   Ștergere