luni, 3 august 2015

Negurile - Marion Zimmer BradleyAparitie: 2006
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Cronicile din Avalon
Editura: NEMIRA
Nr. Volume: 2

Sinops:   Negurile, prima parte din seria fantasy Avalon este povestea regelui Arthur din perspectiva femeilor care, prin puterea lor spirituala, i-au dat viata. Marea preoteasa Viviane, Domnita Lacului, hotarata sa pastreze traditia din Avalon, Morgaine, mostenitoarea lui Viviane si Morgause, a carei dorinta de a controla succesiunea la tron va aduce sfarsitul. Din hotarare si sacrificii, invaluit in mister, se va naste destinul unui popor.
“AŞA GRĂIEŞTE MORGAINE . . .
De-a lungul vieţii, oamenii mi s-au adresat în fel şi chip: soră, iubită, preoteasă, înţeleaptă sau regină. Adevărul este că am devenit înţeleaptă, şi va sosi vremea când aceste lucruri vor trebui cunoscute. Căutând adevărul mai adânc, cred că creştinii vor avea ultimul cuvânt de spus. Pentru că Tărâmul Farmecelor se îndepărtează tot mai mult de lumea în care Creştinul deţine puterea. Nu am a mă certa cu Iisus Hristos, ci numai cu preoţii lui, care o socotesc demon pe Marea Zeiţă şi pretind că ea nu a avut niciodată putere pe această lume. În cel mai fericit caz, ei spun că puterea ei era aceea a Satanei; ori o înveşmântează în rochia albastră a Doamnei din Nazareth – care şi ea a avut puterea ei – şi spun că a fost pururi fecioară. Dar cum poate cunoaşte o fecioară toate tristeţile şi chinurile omenirii? Iar acum, când lumea s-a schimbat, iar Arthur – fratele meu, iubitul meu, regele care a fost şi va rămâne rege – e mort (oamenii de rând spun că doarme) în Insula Sfântă Avalon, povestea trebuie istorisită aşa cum a fost înainte ca preoţii lu Hristos să vină şi s-o înăbuşe cu sfinţii şi cu legendele lor.”

Impresiile mele  Sub  vraja aruncată de pana fermecătoare a scriitoarei Marion Zimmer Bradley , am fost dusă fără să pot opune nici un  pic de  rezistență în țara ritualurilor celtice, unde am descoperit legendele  arthuriene prin ochii și inimile femeilor . Povestea este întotdeauna narată din perspectiva femeilor.  Ele sunt responsabile pentru multe dintre evenimentele pe care le-au provocat în mod deliberat sau nu.   
        “Negurile” este  o poveste plina de magie, misticism si frumusete. Ea spune un pic din  povestea mitică a  Insulei Sfânte Avalon, unde femeile sunt inițiate în tainele vieții și cultul Zeiței. Romanul aduce în atenția noastră și  apariția primilor creștini   care se închină unui  singur Dumnezeu. La acea vreme, femeile au început să fie văzută ca ființe inferioare în societate, care au doar rolul de a naște copii și ai crește. Preotesele de Avalon sunt considerate vrăjitoare, vrăjitoare care servesc pe Satan.


“Iar Arthur a rămas în cele din urmă cu capul în poala mea, fără să vadă în mine nici soră, nici iubită, nici duşman, ci doar o femeie-înţelept, preoteasă, Doamna Lacului; şi astfel şi-a rezemat capul de sânul Marii Mame din care a ajuns a se naşte şi spre care, în cele din urmă, ca orice muritor, trebuie să se întoarcă. Şi pesemne, atunci când am cârmit luntrea care îl ducea departe, de astă dată nu spre Insula Preoţilor, ci spre adevărata Insulă Sfântă din lumea întunericului aflată dincolo de lumea noastră, acea Insulă Avalon unde, acum, puţini în afară de mine pot  ajunge, el s-a căit pentru duşmănia ce se iscase între noi.”

         Avalonul este un  tărâm misterios și magic, unde Viviane, Doamna de Avalon, Morgaine Le Fay și regina Guinevere sunt actorii principali ai unei legende  celtice. În  această atmosfera mistică, descoperim traditiile ancestrale ale Marii Britanii, celebrarea solstitiului, ritualuri păgâne. Este o atmosferă care îmi place în mod deosebit.
          Descrierea insulei sacre a Avalonului  ilustrează importanța Vivianei, marea  preoteasă, care este, de asemenea, mama lui Galahad (viitorul Lancelot). După încoronarea lui Arthur, descoperim cum noua religie creștină înlocuiește credințele ancestrale ale druizilor, modul în care puterea brutală a oamenilor inversează puterea liniștită a Zeiței. Treptat, noua religie are prioritate față de prima, insula este din ce în ce mai puțin și mai puțin vizibilă muritoarilor, până când scade complet.

“Cât voi istorisi povestea aceasta, voi vorbi uneori despre lucruri ce sau petrecut pe vremea când eram prea crudă ca să le înţeleg, ori despre lucruri care s-au întâmplat când eu nu eram; iar ascultătorul se va trage înapoi, probabil, şi va zice: Aceasta este puterea ei magică. Însă eu am avut mereu darul de a Vedea şi de a privi în mintea bărbaţilor şi a femeilor; iar în tot acest timp am fost aproape de toţi. Şi astfel, uneori, într-un fel sau altul, am ştiut tot ce au gândit ei. Şi în acest fel voi spune povestea. Pentru că într-o bună zi şi preoţii o vor spune, aşa cum au cunoscut-o ei. Poate că între cele două povestiri cineva ar putea întrezări lumina adevărului.”

           În acest roman personajele sunt privite dintr-un alt unghi, redefinite și rescrise într-un mod original și inovator :
Morgana (Morgaine, uneori, de asemenea, numită Morgan Le Fay) este personajul principal al poveștii și totodată naratorul. Ea este nepoata lui Merlin, (mama ei Igraine este fiica lui Merlin cu marea preoteasă, Doamna de Avalon) și a moștenit puterile bunicii, precum și misiunea de a apăra și conserva lumea antică și insula Avalon . Dar este, de asemenea, sora  regelui Arthur. De-a lungul cărții ea este împărțită între dragostea pe care o simte pentru fratele său Arthur și  Lancelot, locuitori ai acestei lumi noi împotriva cărora încearcă să apere Avalonul și ritualurile antice. În timp ce în cele mai multe dintre legendele despre regele Arthur este portretizată ca o vrăjitoare și dușman a lui Arthur,  aici este reprezentată mai mult  ca un apărător puternic  al  ritualurilor druidice și lumii antice.
         Mi-a placut  să urmez povestea tinerei Morgaine, adesea neglijată în povești. Povestea  ei m-a atins  și m-a ajutat să înțeleg modul în care această femeie a avut de suferit. Romanul ne arată cum  a fost manipulată. Victimă a unei iubiri imposibile, ea vede cum locul în inima lui Lancelot este luat de Guinevere.Arthur este fiul lui Uther Pendragon, un lord ambițios, și Igraine, soția lui Gorlois, astfel, de asemenea, este fratele Morganei, de care la început este mai apropiat deși ajung în final dușmani.

Merlin este Taliesin (în alte povestiri arthuriene Taliesin este tatăl lui Merlin), pentru că aici Merlin este doar un titlu ereditar (Merlin din Britannia, Bard din Marea Britanie, un fel de sfătuitor sau consilier) care ajunge la un alt personaj: Kevin. Ambii sunt Merlin, așa cum au fost predecesorii lor, alimentând ideea de nemurire a magicianului. Merlin, cu Morgana sunt "conspiratorii" care încearcă să influențeze istoria și alte personaje pentru ai determina să păstreze ritualurile lor ancestrale, dar de fapt se consideră instrumente ale destinului.Mordred, cunoscut cu numele celtic de Gwydion   din nefericire pentru el este crescut si educat de egoista și intriganta Morguase (sora mai mica a Vivianei si Igraine), sfârșește prin a fi tot atât de viclean și intrigant ca ea.  Îl vede pe Arthur , tatăl său, ca un uzurpator, reprezentant decadent al noii ere, pe care trebui să îl răstoarne și ucidă.
  
 Viviane, sora mai mare a mamei Morganei, este mare preoteasa, un lider politic și religios, cunoscută ca Lady de Avalon (Doamna Lacului). Deși Doamna Lacului nu ia parte direct la problemele oamenilor, preotesele, ficele Zeitei, sunt instrumente puternice care influențează lumea oamenilor, fiind atent selectate pentru a se căsători cu regi sau să aibă copii cu ei, fructe ale ritualului numit "marea căsătorie", care nu are nimic de-a face cu căsătoria creștinilor.Lancelet (De asemenea, cunoscut sub numele celtic de Galahad ) El este fiul regelui Ban. Pe langa faptul ca este primul cavaler, este, de asemenea, un văr al regelui Arthur. În Negurile este ceva de genul omul perfect, extrem de frumos, extrem de curajos, un războinic foarte bun, ... Este cavaler loial lui Arthur, prieten apropiat lui, și mai mult ...
Guinevere este frumoasa, dar nefericita soție a lui Arthur . Puțin câte puțin aceasta devine o  creștină tot mai fanatică, care îl influențează pe  Arthur, ceea ce face ca cei doi frați să devină rapid dușmani.

“De aceea, probabil că adevărul rătăceşte undeva între drumul spre Glastonbury, Insula Preoţilor şi cel spre Avalon, pierdut pe vecie în ceţurile Mării Verii. Însă acesta mi-e adevărul; eu, Morgaine, vă spun toate aceste lucruri, acea Morgaine căreia, în zilele din urmă, i s-a spus Morgan le Fay.”

În concluzie, totul se învârte în jurul viitorul Marii Britanii, magia druizilor și preotesele din  Avalon, care se pierd treptat în ceață…
Vă invit sa citiți una dintre cele mai frumoase povești despre despre Camelot, Arthur Morgaine , Lancelot, Guinevere și Cavalerii Mesei Rotunde !

9 comentarii:

 1. O serie care te duce intr-o lume minunata,plina de magie si ritualuri..e uimitor cata putere aveau atunci femeile.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Marion Zimmer Bradley picteaza o lume bogata, vie , cu personaje profunde.Mi-a placut interpretarea originala pe care a dat-o autoarea , celebrei legende.Avand pe Morgaine ca personaj romantic in loc de personaj negativ, cred ca a lucrat foarte bine.

   Ștergere
 2. Cred ca dupa aceasta serie este facut serialul Merlin (pe care il ador!), pana acum nu am stiut ca este facut dupa o carte. Trebuie sa pun neaparat mana pe aceasta serie :D Pupici

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Diana nu stiu daca serialul Merlin este ecranizarea cartilor. Totusi stiu ca mai este un serial , Camelot, care ofera o alta interpretare a legendelor arthuriene..

   multumesc pentru vizita!

   Ștergere
  2. Din recenzia ta mie mi se pare ca actiunea e cam aceeasi, dar cine stie :D O sa verific si serialul asta de care spui tu, Camelot, daca mi-a placut Merlin presupun ca si asta va fi pe gustul meu.

   Ștergere
  3. Nu am vazut nici unul din cele doua seriale, motiv pentru care nu prea pot sa imi dau cu parerea despre ele. : D

   Ștergere
  4. Eh, multumesc oricum! Pupici ^_^

   Ștergere
 3. Sună foarte bine și, de fapt, dacă e așa cu cavaleri, cu domnițe, regi, cred că o să-mi placă. Singura doleanță ar fi coperta are pur și simplu nu mă atrage, oh. Dar am s-o am în vedere, mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici pe mine nu ma incanta coperta. Din cate stiu ciclul Avalan are , cred, 6 volume.Am cumparat doar Negurile vol. 1 + vol. 2 si Sanctuarul. Cartea (Negurile ) o recomand acelora care sunt pasionati de mitologie, legende, fantasy, care vor gasi in carte o alta perspectiva prin care e privita legenda Camelotului, a cavalerilor mesei rotunde,

   Multumesc pentru vizita !
   Am 2 serii incepute de la Nemira in prezent .

   Ștergere