duminică, 9 august 2015

Ultima dorință - Andrzej Sapkowski


Autor: Andrzej Sapkowski
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilus
Data aparitie: 21.07.2015
Editie: Necartonata
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 296
Titlu Original: Ostatnie życzenie


Nu știu nimic despre jocul video The Witcher astfel încât acesta  carte este o descoperire reală pentru mine.
„Ultima dorință” este prima carte din  seria The Witcher (dar nu povestea principală din cele 7 volume). Prin urmare,  autorul ne propune să îl  urmăm  pe Geralt de Rivia, un  Witcher, adică, un vânător monstru. Omul care a fost supus la experimente genetice ce i-au conferi abilitati supraomenesti, devenind un mutant și pe care este bine să îl eviți.
Gerald locuiește într-un templu  închinat zeiței Melitele , unde mare  preoteasă este  Nenneke. Aici își  vindecă rănile, discută despre misiunile sale , cu Iola, o tanara  preoteasă.
Geralt de Rivia  și-a dedicat  viața, de la o vârstă fragedă, pentru a găsi și elimina creaturile crude și monstruoase care populează regiunile țării sale. Un fel de vânător de recompense cu experiență, o brută care inspiră teamă oriunde merge ... respins de indivizii care se tem de el și creaturile cărora le  este călău, el este un suflet singuratic care urmărește necontenit destinul.  Îmi place personalitatea eroului: singuratic, la jumătatea distanței dintre lumea oamenilor și a monștrilor, respinge ideea de a  ucide (oameni sau monstri) inutil. Mai mult, cuvântul "monstru" este înțeles ca o informație non-absolută, deoarece granița dintre o astfel de creatură și o ființă umană devine din ce în ce mai neclară
Un erou tăcut, un asasin, dar mult mai uman decât majoritatea angajatorilor săi. El rămâne credincios convingerilor sale și propriul său cod de onoare. Este un profesionist desăvârșit și eficient. Geralt este un personaj rece...  cu un chip plin de  cicatrici care lasă o umbră  de neîncredere și teamă oriunde merge ... Traind multe aventuri, el are o privire cinică și deziluzionată , încercând să aplice conceptul de răul cel mai mic, atunci când vine vorba de a face o alegere etică. De multe ori neinteles, are doar doi prieteni: Neneke, preoteasa a templului și Melitele, un trubadur care nu poate fi tăcut.
Îmi place personajul Geralt. Ar fi fost ușor pentru  autor să îl facă un personaj sângeros, un egoist, mutant și obosit de viață. Totuși, deși  Geralt este obosit, rămâne o persoană foarte inteligentă. Prin reflecțiile sale, el pune sub semnul întrebării  tot ce îl înconjoară și reflectă asupra lumii. Mai mult decât atât, este foarte eficient. Acest lucru face ca personajul  să fie duios, dar cu toate acestea rămâne un Witcher și  când vine  timpul, el știe să folosească violența cu  eficiență.
„Ultima dorință” nu este un roman, ci o colecție de povești despre aventurile eroului. Acestea ne permit să descoperim eroii și personajele pe care el le  întâlnește. Poveștile sunt inspirate în mare parte din povești ale copilăriei noastre, dar complet revizuite.
Andrzej Sapkowski reușește să captiveze cititorul de la primele cuvinte până la sfârșit datorită bogăției universului său, unde totul pare creat cu grijă, astfel încât rezultatul este coerent. Lumea prezentată este destul de consistentă cu regatele sale, opozanții lor, politică , dar totul se învârte în jurul monștrilor și a supranaturalului. Inamicii întâlniți sunt diferiți.
Lumea din  „Ultima dorință” m-a mulțumit. Creaturile din această lume sunt bine cunoscute în  mitologia populară universală: există vampiri, elfi, pitici, vrăjitori, vârcolaci, dar și  unele creaturi noi care își  fac aparitia ca lamia, de exemplu. Dar farmecul universului vine de la atmosfera sa: predomină întunericul,  violența și îmi amintește de atmosfera din  manga Berserk.  O lume fantastică dominată de întuneric. Pe scurt, totul e acolo: o fantezia medievală.
Am citit că autorul a fost inspirat de istoria poloneză și mitologiă slavă pentru a crea lumea lui. Nu știu nimic, nu pot judeca. Prin contrast-am recunoscut-o adaptare a poveștii Alba ca Zapada si Frumoasa si Bestia, revizuită și transformată într-un coșmar.
Un alt aspect al cărții care îmi place: există o reflecție despre natura umană, bine și rău, ceea ce este drept să facem, reflecția îmbogățind  aventurile lui  Geralt.

Pe scurt: Da, este o carte foarte bună pentru cei cărora le plac   monștrii, vrăjile, vrajitorii, vrajitoarele, fantezia,ori poveștile medievale.

Puncte pozitive:   Univers întunecat și intrigant, personaj principal carismatic,  aventuri interesante.
Puncte negative:   Nu există!

2 comentarii:

 1. inca o carte de pus pe lista.Felicitari pentru recenzie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da. Acum asteptam ; poate unui Mos Craciun de toamna i se face mila de mine si imi face cadou Calatoarea :)) M-as multumi si culate carti... numai cadou sa fie :))
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere