miercuri, 5 august 2015

Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks E. Lockhart

Titlul original: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
Limba originală: engleză
Nr. de pagini: 304


              Toată lumea știe că sunt îndrăgostită de cărți. Ele sunt cel mai important lucru de pe pământ pentru mine. Ceea ce mulți oameni nu știu este că sunt autori, cum ar fi E. Lockhart, care mă fac să iubesc acest univers incredibil  al cărților, unde cuvintele sunt casa și hrana mea.
              M-am întâlnit cu  E. Lockhart datorită Mincinoșilor ( click AICI pentru a citi impresiile mele ), și a fost imposibil să nu îi compar cu “Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks”.  Dacă la început, cele două romane arată foarte diferit, treptat, asemănările încep să apară.  În cele din urmă,  îmi este clar că E. Lockhart are o slabiciune pentru vară, familii bogate, tradiții, grupuri secrete, secrete, statut, mistere, acte revoluționare și, de asemenea, periculoase.

"E mai bine singură, își zice, decât cu cineva care nu vede cine ești. Mai bine să conduci decât să asculți. Mai bine să vorbești  răspicat decât să taci. Mai bine să deschizi uși decât să le închizi altora în nas. "

               Frankie Landau-Banks este o tânără studentă de la colegiul Alabaster. Inteligentă, dedicată, cititor vorace, participantă a Clubului de  Dezbateri, Frankie trece printr-o schimbare majoră în timpul sărbătorilor. Dintr-o dată, într-o clipă, ea devine o adolescentă frumoasă, cu un corp și o frumusețe care atrag atenția. Fata înțelege magnitudinea transformării sale,  abia atunci când, revenind la școală, frumosul și popularul  Matthew Livingston, elev în ultimul an, este interesat de ea. Descoperă că prietenul ei este parte dintr-o societate secretă numită: Ordinul Loial al Baseților. Curioasă și motivată de un spirit aventuros, tânăra își dorește să facă parte din acest grup select. Cu toate acestea, aspirațiile îi sunt spulberate atunci când intrarea  ei este refuzată, doar pentru că ea este fată!
                Dar Frankie este foarte inteligentă deși nimeni nu își dă seama. Asta este de fapt ceea ce o deranjează: nu faptul că nu poate adera la micul grup a lui  Matthew, ci faptul că el nu o vedea ca pe o persoană  inteligentă și capabilă. Inspirată, și, de asemenea, furioasă pe situația existentă, Frankie decide să schimbe anumite reguli ale jocului și arată Ordinului (și întregii școli) că mințile strălucite nu  le au doar  persoanele de sex masculin.

"-...am vrut să arăt ce pot. Am vrut să pun lucrurile în mișcare, să vă dovedesc că sunt la fel de deșteaptă ca oricare dintre voi, ba chiar mai deșteaptă, fiindcă nu credeați despre mine decât că-s foarte drăguță."

  “Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks”este o carte uimitoare, cu un stil diferit, subtil, personaje realiste și o poveste bine gandită si creativă. Autoarea, ca și protagonistei noastre îi place să se joace cu  înțelesurile cuvintelor, realizând o poveste intrigantă și  complexă.
Dacă  ar fi să rezum cartea  într-un cuvânt, ar fi, fără îndoială, surprinzătoare. Într-un mod neobișnuit, autorul aduce în atenția noastra, mai multe aspecte importante, îndemnând cititorul să reflecte asupra faptelor, cum ar fi machismul, controlul politicii sociale și standardizarea indivizilor, dar discută și  despre rolul femeilor prin experiențele de viață ale  lui Frankie. Autoarea merge dincolo de concepte, cum ar fi sexismul și feminismul într-o analiză inteligentă, aprofundată și democratică a modului în care femeile sunt subestimate nu numai de bărbați ci, de asemenea, de la ele însele, și modul în care aceasta afectează comportamentul și denaturează rolul lor nu numai în societate, dar și în viața lor ca întreg.
                    Cartea este o incantare, plină de  dragoste, maturitate juvenilă și reflecții sociale. Și cel mai bun din ea este că autoarea dă aripi unei fete -femei, aratându-i, de asemenea, consecințele acțiunilor ei. Un aspect pozitiv este că ea descrie spiritul lui Frankie,  ca pe un strigăt feminist, o dorință innascuta de a fi mai mult decât o fată frumoasă!
            Mi-a plăcut modul  cum autoarea analizează structura patriarhală printr-o lume pur adolescentă, lumea lui Frankie, o fată practic invizibilă, până să fie prietena celui mai popular băiat din școală. Într-adevăr, această problemă de invizibilitate este un punct interesant și cred că sub diversele sale aspecte, colegiu este o analogie cu "lumea reală".
            Un alt aspect pozitiv al romanului “Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks”, pentru mine, este narațiunea unică și delicioasă a scriitoarei E. Lockhart. Povestea tinerei Frankie este narată la persoana a treia, dar într-un mod oarecum diferit de cum suntem obisnuiti. Este ca și cum cartea ar fi un raport despre anul în care totul s-a schimbat în viața lui  Frankie. Naratorul de multe ori vorbește cu cititorul, pentru a explica  motivațiile care au determinat personajul principal să acționeze într-un anumit fel și acest lucru este foarte interesant. În general, scriitoarea are capacitatea de a captiva cititorul și a îl face să se  identifice cu personajele sale, datorită trasaturilor subtile ale personalității lor - de obicei opiniile și gândurile lor.
                Dar cea mai mare puterea a  acestei cărți este personajul principal. Pur și simplu, îmi place Frankie. Îmi place cât de deșteaptă e, cum  Lockhart explică modul în care îi funcționează creierul și cum și de ce a face lucrurile pe care le face. Îmi place pentru că Frankie nu se lasă călcată în picioare de către oricine,  nu folosește violența, dar  folosește finețea și strategia. Este un personaj care știe ce vrea să afle și nu abandonează până nu reușește. Disprețuiește convențiile: deși  fetele sunt astfel decât băieții, nu lăsa pe nimeni să îi spună ce să facă sau cum ar trebui să fie. Ea se confruntă toți, indiferent de consecințe și are mult curaj.
          O altă surpriză este că deși este inteligentă și curajoasă, Frankie nu intră în stereotipul eroinei perfecte. Ea face greșeli, trăiește conflicte. La fel de mult pe cât încearcă să iasă din cutia în care a fost plasată, există momente în  care urmărește a se potrivi  cu ei, actioneaza astfel încât să își poată păstra statutul și prietenul. Unul dintre lucrurile care mă leagă de Frankie este dialogul intern pe care îl are cu ea. Cine nu are? Tot timpul am mai multe discuții cu mine în capul meu.
În ceea ce privește personajele secundare sunt mari, dar Frankie fura scena în fiecare moment cu personalitate ei interesantă și provocatoare, care vrea să meargă împotriva întregului sistem școlar care nu permite femeilor să facă parte din cluburi, societăți  sau chiar să dețină funcții de conducere.
Este de asemenea interesant modul în care sunt descrise societățile secrete, care sunt în mare parte o formate din  "clica" de studenți privilegiați și, prin urmare, un mod de a rămâne în contact cu oameni care sunt susceptibili de a fi puternici în viitor. Pe lângă ironia faptului că aceste societăți nu sunt atât de secrete, jumătate din distracție este în faptul că oamenii știu că ele există, dar nu pot adera la ele.
            Această carte are un mesaj final foarte interesant. Noi credem și ne apărăm principiile noastre, dar trebuie să fim pregătiți pentru a suporta  consecințele.

"Pe de altă parte, vița lui Frankie e mai ușoară decât a multora cu impulsuri similare, cu minți similare și ambiții similare.Arată bine și va fi și educată bine.(...) Multe uși i se vor deschide cu ușurință, și  se prea poate să izbutească să deschidă ce uși va vrea, fără prea multa durere ori strădanie"

Concluzia: aceasta este una dintre puținele cărți contemporane  la care îmi doresc o continuare, doar pentru a vedea ce rezervă viitorul pentru Frankie, atât de mult m-a impresionat acest personaj! Mi-ar place să o văd un pic mai în vârstă sau ca adult!

               Multumesc Editurii Trei pentru pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta 
impresiile mele  despre  această carte !

5 comentarii:

 1. "cu un corp și o frumusețe care atrage atenția" ? fara suparare : daca ''e doua'', atunci definitiv ATRAG ! Daca numai frumusetea atrage iar corpul e pomenit ...asa ca sa nu existe dubii, atunci e OK.
  In rest, toata simpatia !


  RăspundețiȘtergere
 2. Sună foarte bine. Eu am citit „Mincinoșii” și mi-a plăcut enorm de mult atmosfera și cursul liric al acțiunii. Mulțumim pentru recenzie, ca întotdeauna ai surprins frumos ceea ce trebuie! Și, părerea mea, greșelile gramaticale se pot întâmpla chiar și celui mai mare filolog. Tadam-nesam, nu trebuie să se facă un oareșce caz din asta. Haide să vedem partea bună: să ne bucurăm de recenzie și de faptul că Ely și-a împărtășit impresiile cu noi! :) Mulțumim!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. eeei vino sa te imbratisez Andrei : D Multumesc !
   Acum revenind la carte , daca fac o comparatie intre Mincinosii si Povestea tinerei Frankie , ceea de a doua mi-a placut si mai mult decat prima. Obisnuiesc sa ma pun in locul personajelor si sa ma intreb cum as reactiona eu in anumite situatii. O admir pe Frankie si o parte din farsele pe care le-a pus la cale le-as fi facut si eu. M-a surprins ingeniozitatea ei desi baietii din Ordinul Loial al Baseților nu au fost prea încântați de faptele ei.
   Cred ca in mare aș fi avut aceleași reacții ca ea. Pentru ca sunt fata îi înțeleg reactiile . Ar fi interesant de vazut daca unui baiat i se par tot atat de amuzante farsele fetei .
   Sa citesti cartea cat mai repede si sa imi spui cum ti s-au parut.

   Ștergere
  2. Deci, asa, te imbratisez si eu cu drag. :D Am citit si eu romanul. Sincer, nu stiu ce sa zic, cred ca nu i-am oferit toata atentia drept care nu mi-a placut asa de mult. Cel putin, nu asa mult cum ma asteptam sa-mi placa dupa ce am citit "Mincinosii". Mi s-a parut un roman pentru adolescenți și.. cam atât. Aș fi vrut, parcă, să aibă mai mult substrat, chiar dacă intriga a fost foarte bine construită iar personajele, de asemenea, frumos puse în scenă. Nu știu, m-așteptam la mai mult și cred că asta - faptul că nu mi-a depășit așteptările - m-a făcut să nu-mi placă întocmai.

   Ștergere