duminică, 25 aprilie 2021

Soția perfectă - J.P. Delaney


 An aparitie: 2021

Autor: J.P. Delaney

Categoria: Carti thriller

Colectie: Buzz Books

Editura: LITERA

Nr. pagini: 448

 

Aceasta este a treia întâlnire cu acest autor și, din păcate, cea mai puțin reușită, deși după ce am citit opinii și recenzii despre ”Soția perfectă”, m-am așteptat să fie invers.

Personajul principal este Abbie, un robot de ultima generație creat după imaginea soției lui Tim, care a dispărut cu cinci ani în urmă, în circumstanțe inexplicabile. Tim este un vizionar din Silicon Valley, antreprenor din domeniul tehnologiei. Robotul Abbie a fost echipat cu amintirile și sentimentele prototipului său. Nu este doar inteligență artificială, ci are și inteligență emoțională, sensibilitate și compasiune. Trebuie adăugat că Tim a fost acuzat că și-a ucis soția, dar din cauza lipsei unui corp și a altor dovezi, aceste acuzații au fost abandonate

Nu aș încadra acest roman drept thriller psihologic, ci mai degrabă thriller SF. Și pentru mine, acesta este cel mai mare dezavantaj al acestui roman, deoarece nu mă uit la filme și nici nu citesc cărți cu astfel de motive. Știam că subiectul roboților va fi discutat aici, dar am crezut că va fi într-o altă formă și că va fi un subiect secundar. Mi-a fost greu să mă implic în lectură, pentru că în literatură mă interesează oamenii și vreau să citesc despre ei.

Mi-a plăcut faptul că a atins subiecte importante, cum ar fi creșterea unui copil autist (această temă se bazează pe fapte, deoarece autorul crește un fiu care are autism).

Nu mi-a plăcut împletirea capitolelor - prezentul din perspectiva lui Abbie - inteligența artificială, trecutul din perspectiva oamenilor de știință din Silicon Valley. După părerea mea, ultimul tip de capitole nu adaugă practic nimic la întreaga poveste. Personajul lui Abbie în sine este, de asemenea, mult mai puțin interesant decât ar putea fi, la urma urmelor avem de-a face cu un robot super inteligent și se comportă ca un copil în ceață, ezitant, speriat și plin de anxietate. Cu toate acestea, cea mai mare dezamăgire este finalul în sine. Mă așteptam la ceva mult mai bun și am avut un final teribil de superficial, cu o surpriză minimă. Per total, m-am pregătit pentru ceva mult mai bun.

Un comentariu: