joi, 8 aprilie 2021

Cântec de leagăn de la Aușchwitz - Mario Escobar

 


An aparitie: 2021

Autor: Mario Escobar

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Biblioteca Rao

Editura: RAO

Nr. pagini: 240

 

Recent, au apărut numeroase publicații, a căror complot are loc în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Din rafturile librăriilor, titlurile care conțin cuvântul „Auschwitz” țipă. Cu siguranță este bine și important să ne amintim și să respectăm oamenii care au suferit și au murit acolo.

 „Cântec de leagăn de la Auschwitz” spune povestea emoționantă a unei germane care, fiind soția unui țigan, a mers voluntar în lagăr împreună cu soțul și copiii ei. Cea mai mare parte a acțiunii are loc în lagăr.

Cu toate acestea, modul în care a fost scrisă cartea nu reflectă atmosfera lagărului, nici măcar vremurile de război. Nu am simțit drama, tragedia oamenilor care au ajuns în tabără. Violență, lipsă de speranță, descrierea vieții de zi cu zi. Cartea prezintă o imagine a unui lagăr unde poți face orice și vei fi doar lovit, nu împușcat sau gazat, dacă te opui. Nu simți frica unei mame pentru copiii ei sau disperarea ei în această carte. Din nou, întreaga tabără este prea ”roz”, iar momentele în care moartea și tragediile au loc în contact direct cu Helen sunt prezentate în așa fel încât să nu trezească prea multe emoții. Oricum, ce pretenții să am la emoții, autenticitate, când, în drum spre întâlnirea cu soțul ei, protagonista  se întreabă dacă arată  bine ...?! În plus, am râs de câteva ori când, de exemplu, Helene vorbește cu mamele copiilor care merg la grădinița ei din lagăr, pentru a le convinge pe mame să-și lase copiii să meargă la grădinița respectivă, pentru că acolo este cald și copiii vor mânca. Și ceea ce face Helene (cel puțin conform autorului), ea chiar  se plânge (toate scrise la persoana întâi) că o dor mâinile de la câte petiții a  scris pentru lucruri de la grădiniță. Serios?  Acestea au fost adevăratele probleme ale oamenilor din lagăr? Știm cu toții cum a fost, iar această carte pentru mine este o versiune pentru copii, care face ca Auschwitz să pară „mai prietenos”.

Marele avantaj al cărții este că povestește despre țiganii ajunși la Birkenau. Până acum, tot ce am citit despre acest subiect a fost doar despre evrei - țiganii sunt rareori menționați. Un avantaj suplimentar este referirea la experimentele doctorului Mengele…... Da, Mengele apare frecvent în acest roman dar experimentele sale nu sunt descrise (cu o singură excepție și câteva observații neobișnuite).  De asemenea, autorul  sugerează că doamna Hannemann nu știa nimic despre ele ... deși era  una dintre puținele asistente medicale. În timp ce conducea grădinița, a observat că copiii dispar, dar nu a întrebat ce li se întâmplă ...

            Din păcate, această carte nu m-a captivat. În ceea ce mă privește, „Cântec de leagăn de la Auschwitz”  este un „basm” despre Holocaust.

2 comentarii:

 1. Am citit-o și eu - da, poate nu e captivantă, dar chiar este o carte emoționantă! Și, într-adevăr, faptul că s-a abordat totul ca o noutate (țiganii, și nu evreii), chiar m-a intrigat. Spor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Auschwitz este un subiect inepuizabil. Cred ca sunt foarte multe povesti nestiute, pe care le vom afla cu timpul.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere