luni, 19 aprilie 2021

Frații de la Auschwitz - Malka AdlerAn aparitie: 2021

Autor: Malka Adler

Categoria: Romane inspirate de Holocaust

Editura: RAO

Nr. pagini: 424

 

  

Am citit multă ficțiune istorică bazată în special pe al doilea război mondial, dar trebuie să mărturisesc că aceasta a fost una dintre cele mai grele cărți pe care le-am citit vreodată. După ce am lecturat primele două capitole, nu am vrut să citesc mai mult, pentru că este o poveste sfâșietoare. Uneori este brutală și greu de citit. Emoțiile sunt extreme și realiste. A fost un moment teribil din istorie, iar atrocitățile împotriva poporului evreu sunt de neiertat. Nu am abandonat această lectură pentru că simplul act de a citi nu reprezentă nici măcar 1% din durerea prin care au trecut acești oameni în timpul Holocaustului.Stilul autoarei este copleșitor uneori, dar se potrivește cu atmosfera cărții. Cartea m-a zguduit puternic, pentru că  vorbește  și despre efectele continue ale Holocaustului pentru restul vieții acestor supraviețuitori.

Această carte este în trei părți, aproximativ egale; perioada holocaustului, perioada imediată de „recuperare” postbelică și în cele din urmă viața lor în Israel. Fiecare capitol alternează între relatările lui Dov și Yitzhak despre aceleași evenimente, acest stil oferind cititorului ocazia să vadă aceleași evenimente din perspective diferite, dar este, de asemenea, un mod excelent de a-l urmări pe fiecare frate cât sunt separați.

Călătoria lor cuprinde experiențele lor în mai multe lagăre de concentrare, lagăre de muncă precum Zeiss, marșuri ale morții, spitale de după război, repatriere în satul lor natal și călătoria și viața lor în Israel.

     Viața lor a fost determinată de mișcarea degetului unui ofițer SS pe rampa trenului de la Auschwitz. Orchestra. Mirosul crematoriului. Vă voi lăsa să descoperiți care au fost reacțiile lor fiziologice la miros în timpul captivității. Comportamentul urât al nemților a fost șocant, dar și ungurii, rușii și mulți alții a fost la fel de răi.

Condițiile din lagăre erau mai proaste decât mi-am imaginat. Rezistența persoanelor care au supraviețuit a fost remarcabilă, dar perioada de recuperare de după război a fost la fel de traumatică, au rămas cu cicatrici și răni fizice și psihologice (de obicei, ambele).

Viața lor în captivitate și-a pus amprenta asupra lor. Mult după încheierea războiului, ascundeau pâine sub perne sau în buzunarele lor.

Am fost întrebată recent: „Cum poți citi o astfel de carte?” Cred că întrebarea trebuie să fie: „Cum să nu putem?”. Cărțile de acest gen ar trebui citite de cât mai mulți oameni posibil. Genocidul, epurarea etnică, crimele împotriva umanității au avut loc în trecut, dar se întâmplă și în prezent.

Un comentariu:

  1. Oh, o carte care, cu siguranță, atinge un subiect sensibil și care emoționează. Pusă pe Wishlist pentru că, așa cum ai zis și tu, „acest gen ar trebui citit de cât mai mulți oameni posibil”. Spor mult să ai, mulțumesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere