vineri, 16 aprilie 2021

Cele sapte surori. Sora luna. Povestea lui Tiggy - Lucinda Riley


An aparitie: 2021

Autor: Lucinda Riley

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Blue Moon

Editura: LITERA

Nr. pagini: 608


 Trecutul are o putere enormă, poate oferi un sprijin pozitiv, dar poate avea și un impact negativ asupra unei persoane. Secretele ascunse în el, chiar nedescoperite, modelează  uneori soarta generațiilor următoare. Uneori trebuie să te adâncești  în istoria familiei pentru a-ți cunoaște nu numai strămoșii, ci și moștenirea și a te privi dintr-o altă perspectivă.

Întreaga saga familială se concentrează pe istoria femeilor, pe cât de important este rolul acestora, subliniind importanța familiei și a iubirii în viața tuturor. Femeile din serie sunt puternice, deși pierdute, fug de propriile lor probleme lumești pentru a-și găsi rădăcinile. Cunoscându-și istoria familiei, ele se cunosc mai bine și, prin urmare, sunt capabile să își abordeze propriile probleme cu o perspectivă nouă și proaspătă.

Protagonista din ”Sora Lună” este Tiggy. Ne întâlnim cu aceasta într-un moment dificil din viața ei. După moartea tatălui său, ea se angajează pe o  proprietate scoțiană deținută de bogatul cardiolog Charlie Kinnaird. După multe aventuri la moșia Kinnaird, Tiggy decide să plece pentru a-și întâlni trecutul. Dintr-o scrisoare primită de la Pa Salta, află că urmează să caute o ușă albastră, pe dealul Sacromonte, vizavi de minunata Alhambra. Și așa merge în însorita Spania, unde vom descoperi istoria familiei  lui Tiggy pe ritmuri nebunești de flamenco.

Ca în fiecare roman Riley, există o mulțime de personaje interesante aici, nu numai pozitive, ci și negative. În Scoția, ne întâlnim cu Cal (omul bun la toate de pe moșia Kinnard), Beryl (menajera) și mica familie Kinnard (Charlie, Ulrika și Zara). Fiecare dintre acești oameni contribuie la poveste și este nevoie de ei. În Spania, există Angelina și Pepe (unchiul lui Tiggy), de la care aude povestea strămoșilor săi și a lui.

Partea istorică ne duce în Spania în anii 1920. Ne întâlnim acolo cu Lucia, o mică  țigăncușă care are un talent extraordinar pentru flamenco, iar cea mai mare ambiție a sa este să devină cea mai faimoasă dansatoare din istorie. În curând acest vis începe să se împlinească. Datorită ambițiilor și muncii sale (a ei și a tatălui ei), ea este remarcată și, pas cu pas, cucerește inimile spaniole și, după ceva timp, internaționale. Cu toate acestea, nu este un mod de viață ușor și plăcut. Datorită originii sale, ea nu poate conta întotdeauna pe ajutorul altora. Povestea ei este o imagine a modului în care munca grea te poate ajuta să îți atingi obiectivele. Pe de altă parte, este o imagine a unei femei distrusă de dependențe, pentru care cel mai important lucru a fost cariera, nu familia. A fost greu să-mi placă Lucia. Înțeleg disponibilitatea ei de a ieși din sărăcie și de a lupta pentru visele ei, dar acest lucru la un moment dat devine din ce în ce mai egoist și mai egocentric. Este un mare contrast cu mama ei (străbunica lui Tiggy) care a sacrificat totul pentru familia ei, chiar și visele ei.

Mi-a plăcut întotdeauna flamenco, dar nu am aprofundat istoria dansatorilor și a dansului în sine. Principala figură istorică a romanului (Lucia), a fost creionată având ca model pe celebra dansatoare Carmen Amaya. Un personaj foarte interesant despre care habar nu aveam până acum. Datorită lecturii, am urmărit câteva videoclipuri pe YouTube și am descoperit dansul ei. 

Cu toate acestea, în afară de muzică, cântat și bucurie, a existat și o latură tristă și dificilă în această poveste. Cititorul are ocazia să citească despre chipul teribil al războiului, să asiste la decizii dificile, sacrificii, lacrimi de disperare și durere după pierderea celor dragi.

Firul de dragoste dintre Tiggy și Charlie m-a iritat puțin, pentru că nu se văd în cea mai mare parte a cărții, așa că din senin apare un sentiment fierbinte de iubire, după două sau trei conversații, unde au avut în majoritatea timpului ocazia să spună „bună dimineața „și„ la revedere ”unul altuia.

 Desigur, întreaga serie este legată de tema morții lui Pa Salta și de a șaptea sora necunoscută. Sunt foarte curioasă cum va fi rezolvată.  Datorită unei descoperiri pe care o face Tiggy, moartea lui Pa Salta va deveni și mai suspectă și mai misterioasă.

 Pentru a rezuma, „Sora Lună”, ca orice volum anterior, subliniază cât de important este să îți cunoști propriile rădăcini, propria istorie, pentru a te putea cunoaște pe tine însuți și a funcționa în armonie cu tine în societate. Acest volum subliniază puternic relația cu natura, modul în care totul este legat. Romanul spune o poveste emoționantă, introduce cititorul în cultura și credințele romani, ne duce în lumea dansului. A fost o mare plăcere să mă pot cufunda în această lume de basm. Cu toate acestea, mă cam deranjează finalul, prefigurarea poveștii Electrei, ultima soră găsită, care arată că are cele mai grave probleme dintre toate surorile. În plus, gândul că au rămas doar 2 cărți până la sfârșitul seriei mă întristează foarte mult, nu vreau să se termine această serie ...

Un comentariu:

  1. Oh, deci e o serie de cărți? Pfiu, nu mă împac prea bine cu ele, niciodată nu știu care sunt toate titlurile! :))

    RăspundețiȘtergere